Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

27η Μαρτίου: Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου Σκιών

         Σήμερα Τρίτη 27 Μαρτίου, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου Σκιών, το Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών του Χρήστου Πατρινού, στέλνει το δικό του μήνυμα:
     Η 27η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Μια ημέρα που οπωσδήποτε έχει συμβολικό χαρακτήρα, μιας και οι ευεργετικές επιδράσεις του θεάτρου στον άνθρωπο είναι καταλυτικής σημασίας για τη διάπλαση του νου, της σκέψης, της κρίσης, της φαντασίας και της ψυχής του....


       Η σπουδαιότητα του θεάτρου ήδη από την αρχαιότητα είχε τονιστεί με την καθιέρωση σπουδαίων θεατρικών παραστάσεων των τριών μεγάλων τραγικών (Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη) κι όχι μόνο. Χιλιάδες Αθηναίοι κατέκλυζαν κάθε χρόνο το θέατρο του Διονύσου κι όλοι συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή λαϊκή γιορτή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από το φύλο και την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν. Μάλιστα το ίδιο το κράτος είχε φροντίσει να χορηγεί στους άπορους πολίτες το αντίτιμο του εισιτηρίου με την καθιέρωση των θεωρικών.
     Από τα κλασικά χρόνια μέχρι σήμερα το θέατρο πήρε διάφορες μορφές ανάλογα με το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό status που διαμορφωνόταν κάθε φορά. Από τις αρχές όμως του 20ου αιώνα στην Ελλάδα εμφανίστηκε το θέατρο σκιών που σύμφωνα με τους μελετητές ανάγει τις ρίζες του στην αρχαιοελληνική εποχή. 
    Οι φιγούρες πάνω στο μπερντέ συνδέθηκαν με τα σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα, διαπλάθοντας γενιές και γενιές και έχοντας γίνει ο ήρωας Καραγκιόζης σύμβολο του ανυπότακτου και δυναμικού ανθρώπου. 
     Συνεχίζοντας τη μακραίωνη πορεία του θεάτρου, το Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών του Χρήστου Πατρινού δίνει διαρκώς παραστάσεις ανά την Ελλάδα, προκειμένου να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων, να διατηρήσει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά αυτού του είδους του θεάτρου και να γαλουχήσει τις νέες γενιές με υψηλές αξίες και στόχους ζωής. 
      Η τριακονταετής πορεία του Χρήστου Πατρινού στο θέατρο βρίσκει αποδέκτες όλων των ηλικιών που με την αγάπη τους για τις φιγούρες του μπερντέ, εμφυσά ο εν λόγω καραγκιοζοπαίκτης τις αξίες της παράδοσης, προκειμένου να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιοί. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο