Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Δώσε λίγο αίμα…σώσε μια ζωή.

Γράφει η: ΜΑΡΡΙΕΤΑ ΣΠΑΗ
Η Αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας έχει καθιερωθεί και στη χώρα μας ήδη από το 1952. Με τον όρο αιμοδοσία λοιπόν εννοούμε τη χορήγηση αίματος με τη μετάγγιση.
Οι ανάγκες στη χώρα μας είναι περίπου 620.000 μονάδες το χρόνο. Οι ανάγκες αυτές αυξάνονται γιατί:
• Με τη πάροδο της ιατρικής, η μετάγγιση χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά.
• Έχουμε μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων.
• Η συχνότητα της Μεσογειακής Αναιμίας είναι μεγάλη.
• Οι μεταμοσχεύσεις απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος.
Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε τις ανάγκες μας σαν χώρα είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε λίγο από το χρόνο μας. Όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες.
Εθελοντής είναι ο αιμοδότης που προσφέρει αίμα ή τα επιμέρους στοιχεία του, με τη θέληση του, χωρίς να δέχεται αμοιβή. Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει το αίμα του για τον άγνωστο συνάνθρωπο του.
Καθένας λοιπόν άνθρωπος ηλικίας 18 έως 62 ετών και βάρος σώματος τουλάχιστον 50 κιλών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης εφόσον είναι υγιής. Αποκλείονται μόνιμα μόνο τα άτομα τα οποία πάσχουν από ηπατίτιδα και AIDS ή άτομα που είναι ύποπτα προς μετάδοση των ασθενειών αυτών όπως π.χ. χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ή άντρες και γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη. Αίμα επίσης δεν μπορούν να προσφέρουν άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, οι έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ασθενείς που έχουν υποστεί χημειοθεραπεία για διάφορες μορφές καρκίνου.
Μπορεί κάποια άτομα βέβαια να αποκλειστούν προσωρινά από την προσφορά αίματος και αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να τους αποτρέψει να ξαναδοκιμάσουν. Αυτά είναι: ασθενείς που έχουν υποστεί επεισόδιο καρδιακής προσβολής ή έχουν κάνει επέμβαση καρδιάς κατά τους τελευταίους 6-12 μήνες. Ασθενείς που έπασχαν από μαλάρια κατά τα τελευταία 3 χρόνια. Ασθενείς που έχουν υποστεί οι ίδιοι μετάγγιση αίματος κατά το έτος που προηγείται της αιμοδοσίας. Άτομα που έχουν κάνει τατουάζ ή άλλου είδους τρυπήματα για κοσμητικούς λόγους κατά το χρόνο που προηγείται τις αιμοδοσίας. Ασθενείς που δεν αισθάνονται καλά κατά την ημέρα της αιμοδοσίας, καθώς και άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά κατά τις 72 ώρες πριν την αιμοδοσία. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του εθελοντή αιμοδότη. Καταρχάς, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσεως και ανοίγονται μπροστά στον υποψήφιο αιμοδότη. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει: τη λήψη του ιστορικού του, τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών, σε περίπτωση που βρεθεί ακατάλληλος αποκλείεται από την αιμοδοσία. Ο όγκος επίσης του αίματος που λαμβάνεται είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπινου οργανισμού, η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται μέσα σε 10 μόνο λεπτά. Ο πόνος της βελόνας είναι αμελητέος και διαρκεί μόνο κατά το τσίμπημα.
Αίμα μπορούν να δώσουν οι άντρες 4 φορές το χρόνο και οι γυναίκες 3. Η ποσότητα του αίματος που λαμβάνεται είναι 450ml.Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 2 μηνών. Η διάρκεια της αιμοληψίας είναι περίπου 10 λεπτά. Αίμα μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε ώρα τις μέρας μεταξύ 8πμ-8μμ. Θα πρέπει ο αιμοδότης να είναι ξεκούραστος, να έχει κοιμηθεί καλά και να μην έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Πριν την αιμοδοσία καλό είναι να έχει προηγηθεί ένα ελαφρύ γεύμα.
Σημαντικό κομμάτι στο τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας αποτελεί η δημιουργία τράπεζας αίματος όπου κάθε σύλλογος, ομάδα, επιχείρηση, τομέας κτλ, μπορεί να δημιουργήσει μια τράπεζα τέτοια και να καλύπτει της ανάγκες σε αίμα κάθε στιγμή που αυτό χρειαστεί.
Η αδιαφορία είναι ολέθρια. Ας αφήσουμε τη νοοτροπία της ανευθυνότητας. Ας μην επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μας. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά μας. Αρκεί να θυμόμαστε ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, υποψήφιοι δέκτες, είμαστε όλοι.
Πηγή εφημερίδα Φυτειώτικα Νέα αρίθ. Φ. 103

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο