Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η απελευθέρωση του όρνιου






Τη Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Ελληνικά της Ι.Π. Μεσολογγίου στον Αράκυνθο η απελευθέρωση ενός νεαρού όρνιου (Gups fulvus).
Στο βιότοπο του Αρακύνθου και των Στενών της Κλεισούρας βρίσκει καταφύγιο διαβίωσης ένα από τα μεγαλύτερα νεκροφάγα αρπακτικά το όρνιο. Το είδος που σχεδόν έχει αποδεκατιστεί παρόλα αυτά εξακολουθεί να διατηρεί έναν πολύ μικρό αλλά υγιή πληθυσμό στον Αράκυνθο. Το προσταετυόμενο είδος χαρακτηρίζεται ως τρωτό στην κατηγορία κινδύνου για την Ελλάδα σύμφωνα με το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας.
Το όρνιο
βρέθηκε στη μέση του δρόμου χωρίς να μπορεί να πετάξει κοντά στο χωριό Ρίγανη Ξηρομέρου τη Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου από τον αγροκτηνοτρόφο κ. Νίκο Χαραλάμπους. Ο κ. Χαραλάμπους αφού το πήρε για να το περιθάλψει στο σπίτι το παρέδωσε στο Δασαρχείο Αγρινίου.
Με την συμβολή και την υποστήριξη της Εταιρείας Προστασίας Τριχωνίδας στάθληκε άμεσα στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA στην Αθήνα. Με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι το νεαρό όρνιο είναι και πάλι έτοιμο να επιστρέψει στον βιότοπο του. Στην συνεχεία το αρπακτικό στάλθηκε στο Αγρίνιο για την επιστροφή του στο φυσικό του περιβάλλον.
Η απελευθέρωση του νεαρού γύπα πραγματοποιήθηκε με την συμβολή του Δασαρχείου Αγρινίου, του Κυνηγετικού Συλλόγου και της θηροφυλακής, του ΚΠΕ Θέρμου και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Εταιρεία Προστασίας Τριχωνίδας».
Μαλιστα για θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης το πουλί μεταφέρθηκε για λίγο στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Ζευγαράκιου που την προηγούμενη χρονία είχε υλοποιήσει πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στο Δημοτικό Σχολείο στα Ελληνικά.
Το σημείο που έγινε η απελευθέρωση βρίσκεται μέσα στο βιότοπο των όρνιων του Αράκυνθου.
Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε και τα ανοδικά ρεύματα διευκόλυναν το πτηνό για το ταξίδι του.
Καλό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο