Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΟΧΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, ΟΧΙ ΦΩΤΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ!!!

Το φαράγγι της Κλεισούρας, ένα γεωλογικό θαύμα, προστατεύεται από την οδηγία 409/79/ΕΟΚ και έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), προκειμένου να διασωθεί ο τελευταίος πληθυσμός όρνιων που διαβιεί και αναπαράγεται εκεί.
Ως εκ τούτου οποιοδήποτε έργο ανάδειξης επιλεγμένων θέσεων, που θα στοιχίσει 3.000.000 ευρώ, θα είναι καταστροφικό και παράνομο.
Το φαράγγι είναι ένα Φυσικό Μνημείο
στο οποίο δεν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις παρά μόνο βελτιώσεις ως προς την καθαριότητα, τη φύλαξη, καθώς και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για τη σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας του χώρου και τα μέτρα προστασίας του.
Πολλές φορές η Εταιρία (ΑΕΠΑΦ), η οποία έχει υλοποιήσει πρόγραμμα για τα όρνια στο συγκεκριμένο χώρο, έχει προτείνει στους αρμόδιους φορείς έργα που δεν στοιχίζουν πολύ, όπως:
Δημιουργία-έκδοση οικοτουριστικού οδηγού (ελληνικά-αγγλικά),για το φαράγγι και για ολόκληρο το όρος Αράκυνθος, δημιουργία πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος, αναβάθμιση των μονοπατιών, δημιουργία παρατηρητηρίου για τα πουλιά, πιθανή δημιουργία ταΐστρας κλπ.
Ο γνώμονας για οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να είναι αφενός η προστασία του πληθυσμού των όρνιων της Κλεισούρας και αφετέρου η διαφύλαξη της φυσικότητας του μοναδικού αυτού τοπίου.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα πως η ανάδειξη δεν προέρχεται με την αλλοίωση της φύσης αλλά με την προβολή των μοναδικών φυσικών τοπίων που διαθέτουμε και την προστασία της άγριας ζωής που διαβιεί μέσα σε αυτά.
Κωνσταντία Τραμπάζαλη
Πηγή: http://www.sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο