Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Νίκος Σολδάτος: Θα εργασθούμε με πνεύμα ευθύνης, συνεργασίας και συνέπειας.


O νεοεκλεγείς δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος μίλησε στην Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
.
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος ορκίζεται αύριο Κυριακή 19/12 και με την ευκαιρία αυτή παραχώρησε συνέντευξη στην «Π». Τονίζει πως «η δημιουργία της νέας δημοτικής συνείδησης για εμάς είναι προτεραιότητα πάντα βέβαια μέσα από την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας, που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο δήμο και στο δημότη».
Αναφέρεται στις προτεραιότητες του και στα οικονομικά των τριών δήμων (Παλαίρου, Ανακτορίου, Μεδεώνος) που καταργούνται επιφυλασσόμενος για περισσότερα στοιχεία από 1ης Ιανουαρίου.
Παράλληλα ο κ. Σολδάτος επισημαίνει ότι «τόσο εγώ όσο –πιστεύω- και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων επιβάλλεται στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα να εργασθούμε με πνεύμα ευθύνης και καταλλαγής, αφού είναι περισσότερα εκείνα που μας ενώνουν και μοναδικός μας αντίπαλος είναι τα διευρυμένα προβλήματα του νέου Δήμου».
Ωστόσο εκφράζει την εκτίμησή του πως «στις 10 ημέρες που απομένουν έως την εγκατάσταση των νέων δημοτικών Αρχών και της έναρξης λειτουργίας νέων δομών, δε θα επιτευχθεί ο στόχος της μετάπτωσης των τριών πρώην Δήμων, στο νέο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας» καθώς «απαιτούνται οι εκδόσεις προεδρικών διαταγμάτων, ερμηνευτικών εγκυκλίων και ΚΥΑ, που είναι βέβαια σε εξέλιξη για σύνταξη και υπογραφή τους αλλά δεν πιστεύω 1η Γενάρη να είναι στους δήμους».
Ο κ. Σολδάτος εκφράζει και τις απόψεις του για το πώς φθάσαμε στο αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας-μεταξύ άλλων -πως «προσπάθειες κάποιων να πιέσουν ή να εξαπατήσουν ψηφοφόρους κρίθηκαν και η ίδια η κοινωνία τους απομόνωσε στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο».
.
Συνέντευξη στη Νανά Θεοδωροπούλου
.
Πως βιώσατε την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση; Ποια πράγματα-γεγονότα σας ικανοποίησαν και ποια πράματα σας δυσαρέστησαν;
.
-H διαδικασία των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν μια απίστευτη δοκιμασία τόσο για εμένα όσο και για τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.
Η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου όπως και για όλους τους υποψηφίους ήταν πρωτόγνωρη αφού λόγω του Καλλικράτη βιώσαμε νέες εμπειρίες, γνωρίσαμε νέες κοινωνίες, διαπιστώσαμε νέα προβλήματα, αλλά και γοητευτήκαμε από την ανταπόκριση, την αποδοχή και φιλοξενία του κόσμου ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
Σε καμία περίπτωση δεν επέτρεψα ως επικεφαλής του συνδυασμού μου, τον εκβιασμό ή την χειραγώγηση της ψήφου των Δημοτών μου αλλά με διαφάνεια και ηθική κατεύθυνα την διαδικασία για το επιθυμητό αποτέλεσμα που τελικά έγινε πραγματικότητα
. Προσπάθειες κάποιων να πιέσουν η να εξαπατήσουν ψηφοφόρους κρίθηκαν και η ίδια η κοινωνία τους απομόνωσε στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο.
.
Ποιοι εκτιμάτε ότι ήταν οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι δημότες Ακτίου – Βόνιτσας σας επέλεξαν για νέο δήμαρχο;
.
-Η προσωπική στάση ζωής και η αυτοδιοικητική μου μέχρι σήμερα πορεία αποτέλεσαν ισχυρό λόγο για να με τιμήσει ο κόσμος. Οι ικανότατοι υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού μου καθώς και η ειδικότερη επαφή και επικοινωνία με τους Δημότες αποτέλεσαν επίσης ένα δυνατό επιχείρημα για να κερδίσουμε τις εκλογές.
Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορώ να μην αναφέρω το επιχειρησιακό πρόγραμμα του συνδυασμού που καταθέσαμε σε κρίση των Δημοτών του νέου Δήμου, καθώς και την επίγνωση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων από άκρη σε άκρη αλλά και των αναγκών του. Στοιχεία που με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα καλούμαστε από1η Ιανουαρίου να εφαρμόσουμε ώστε ο δημότης να ανακουφιστεί και ο επισκέπτης να νοιώσει πραγματικά ότι βρίσκεται σε έναν ιδανικό προορισμό.
.
Είναι εφικτό να δημιουργηθεί νέα δημοτική συνείδηση; Ποια βήματα θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;
.
νέος καλλικρατικός Δήμος, αποτελεί για όλους μια πρωτόγνωρη εμπειρία, τόσο για τους αυτοδιοικητικούς όσο και για τους δημότες. Η δημιουργία λοιπόν της νέας δημοτικής συνείδησης για εμάς είναι προτεραιότητα πάντα βέβαια μέσα από την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας, που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στον δήμο και στον δημότη. Επιδιώκουμε ο πολίτης να είναι συνομιλητής στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και ο δήμος αρωγός στα προβλήματα του.
Για αυτό το λόγο ήδη ξεκινήσαμε διαδικασία διαβούλευσης ώστε να εδραιωθεί η σχέση που περιέγραψα πιο πάνω, να καταλάβουν οι Δημότες τη νέα αρχιτεκτονική του δήμου, να δρομολογηθούν ήπια οι συνθήκες μετάβασης στη νέα δημοτική πραγματικότητα και να εμπεδωθεί τέλος η αρχή ότι ο πολίτης διαμορφώνει τις συνθήκες για την βελτίωση του τόπου που ζει και δραστηριοποιείται οικογενειακά επαγγελματικά και κοινωνικά.
.
Θα επιδιώξετε τη συνεργασία των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων;
.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του δήμου, αποτελεί η συνεργασία με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Οι εκλογές τελείωσαν και μια νέα σελίδα ανοίγεται μπροστά μας. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να διατηρήσει την όποια κομματική του ταυτότητα, χωρίς όμως αυτή να αποτελεί τροχοπέδη για την συμπόρευση στα δημοτικά πράγματα. Τόσο εγώ όσο πιστεύω και οι επικεφαλής -για να απαντήσω στο ερώτημα σας σαφώς- επιβάλλεται στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα να εργασθούμε με πνεύμα ευθύνης και καταλλαγής, αφού είναι περισσότερα εκείνα που μας ενώνουν και μοναδικός μας αντίπαλος είναι τα διευρυμένα προβλήματα του νέου Δήμου, προς την κατεύθυνση των οποίων υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας θα αγωνισθούμε την επόμενη περίοδο.
.
Η οικονομική κατάσταση των τριών δήμων που καταργούνται ποια είναι;
.
-Δεν είμαι σε θέση αυτή την στιγμή να σας δώσω ακριβή στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του δήμου Ανακτορίου και του Δήμου Μεδεώνος αφού γνωρίζετε ότι οι ταμειακές υπηρεσίες των Δήμων έως 31/12/2010 κάνουν βεβαιώσεις εσόδων και εξόδων και πράξεις πληρωμών. Άρα τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι γνωστά από 1/1/2011 οπότε και θα αναλάβουμε την διαχείριση των οικονομικών του νέου Δήμου.
Αυτό που με βεβαιότητα σας λέω είναι για τον Δήμο που υπηρετώ, τον Δήμο Παλαίρου, ο οποίος θα κλείσει με ταμειακό πλεόνασμα παρόλο που δεν θα δοθούν η Τρίτη και η Τέταρτη δόση ΣΑΤΑ, ποσού περίπου 200.000 Ευρώ και ενδεχομένως να υπάρξει εκκρεμότητα με τους ΚΑΠ Δεκεμβρίου. Οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου όπως είναι ρυθμισμένες σε ετήσια χρεολύσια ανέρχονται περίπου σε 200.000 Ευρώ ποσό ελάχιστο συγκριτικά με άλλους ΟΤΑ .
Είμαι υποχρεωμένος απέναντι στους δημότες που μας επέλεξαν ως νέα Δημοτική Αρχή να επανέλθω αρχές του έτους και να απαντήσω ακριβέστατα στο ερώτημα σας.
.
Θα είναι έτοιμος ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και στις νέες αρμοδιότητες από 1ης Ιανουαρίου;
.
-Είπα και πριν, ότι ο νέος Δήμος αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την τοπική αυτοδιοίκηση με νέες αρμοδιότητες, νέες υπηρεσίες και νέα διοικητική δομή. Εκτίμηση μου είναι ότι στις 10 ημέρες που απομένουν έως την εγκατάσταση των νέων δημοτικών Αρχών και της έναρξης λειτουργίας νέων δομών, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μετάπτωσης των τριών πρώην Δήμων, στο νέο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας. Απαιτούνται οι εκδόσεις προεδρικών διαταγμάτων, ερμηνευτικών εγκυκλίων και ΚΥΑ, που είναι βέβαια σε εξέλιξη για σύνταξη και υπογραφή τους αλλά δεν πιστεύω 1η Γενάρη να είναι στους δήμους. Βέβαια αν δει κανείς τον οδικό χάρτη κρίσιμων ενεργειών και ημερομηνιών για την εφαρμογή του 3852/2010, καταλαβαίνει ότι το στήσιμο του νέου δήμου, έχει ένα βάθος χρόνου κάποιων μηνών για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τους αιρετούς, τους Υπαλλήλους και κυρίως για τους Δημότες.
.
Ποιες θέτετε ως βασικές προτεραιότητες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;
.
-Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, Δημοτικοί σύμβουλοι και Υπάλληλοι ήδη αδιαλείπτως εργαζόμαστε για τον νέο Δήμο, από την νέα χρονιά όμως συστηματοποιούμε και εντατικοποιούμε την προηγούμενη δουλειά, καθώς μπαίνουμε σε διαδικασία υλοποίησης του επιχειρησιακού-αναπτυξιακού μας σχεδίου για την δημοτική περίοδο 2011-2014 οργανώνοντας παράλληλα ομαλά την συγκρότηση των νέων υπηρεσιών. Προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος, η βελτίωση της καθημερινότητας του με έργα υποδομής και δράσεις που θα τον ανακουφίσουν σε σχέση πάντα με την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νέου Δήμου. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, γνωρίζουμε τις ανάγκες, αλλά και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και με διαφάνεια, υπευθυνότητα και ταχύτητα, έχοντας την προηγούμενη αυτοδιοικητική εμπειρία, είναι βέβαιο πως θα πετύχουμε το βέλτιστο για τον άνθρωπο και την περιοχή.
Πηγή: http://e-politeia.gr/
.
ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΟΛΔΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Αύριο Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010, στις 5:30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Ανακτορίου στην Βόνιτσα, θα γίνει τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Νίκου Σολδάτου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Συμβούλων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και των Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων.
Να είμαστε όλοι εκεί..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο