Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το πρόσφατο Εργατικό ατύχημα στον Αστακό


Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Μπάμπης Χαραλάμπους έφεραν στη Βουλή και κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στον Αστακό, στην μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας. Αναφέρουν συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησής τους:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Εργατικό ατύχημα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

Νέο εργατικό ατύχημα έγινε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στην μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας στον Αστακό Αιτ/νίας. Ένας ακόμη εργάτη παραλίγο να πληρώσει με τη ζωή του. Το νέο αυτό δυστύχημα δεν είναι το πρώτο ούτε θα είναι το τελευταίο αν δεν παρθούν τώρα μέτρα από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα σε καΐκι της εταιρείας που έφερε και γερανό παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή. Ο υπεύθυνος χειρισμού κατέβασε το καΐκι στο μηχανοστάσιο της εταιρείας για να το επισκευάσει όπου και τουμπάρισε. Οι δύο εργάτες πρόλαβαν έγκαιρα να το εγκαταλείψουν ενώ ο τρίτος (υπεύθυνος) Βλαχοπάνος Γεώργιος καταπλακώθηκε. Χάρη στην παρέμβαση δύτη (που τυχαία βρισκόταν εκεί) ο εργαζόμενος σώθηκε και νοσηλεύεται στο ΠΠΓ Νοσοκομείο Ρίου μέχρι και σήμερα.
Από το καλοκαίρι ο υπεύθυνος εργάτης είχε ζητήσει την επισκευή του καϊκιού η οποία βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε.
Για εμάς αποτελεί μια ακόμη τραγική απόδειξη των συνεπειών που έχει η κυρίαρχη πολιτική που στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου πετσοκόβει τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών δεν τους έφτανε το “δώρο” που τους έκανε του ΠΑΣΟΚ όταν πριν το Μάρτη του 2004 έστειλε τους εργαζόμενους από το ΙΚΑ στο ΟΓΑ και απάλλαξε τους επιχειρηματίες από 10άδες χιλιάδες ευρώ εισφορές.
Εντατικοποιούν τη δουλειά και δεν παίρνουν μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων, του υπουργείου εργασίας, των επιθεωρήσεων εργασίας, των λιμενικών αρχών της περιοχής που όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα αλλά βάζουν πλάτη για να συγκαλύψουν τις ευθύνες της εργοδοσίας, τόσο σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας που δεν παίρνονται όσο και για τα εργατικά ατυχήματα- τραυματισμοί που γίνονται και δεν έρχονται στην επιφάνεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο για την εξασφάλιση μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλειάς.
• Οι επιθεωρήσεις έχουν διαπιστώσει παραβάσεις σε ελέγχους που έχουν κάνει στη μονάδα όσο αφορά την κατάσταση των μέσων και τα μέτρα ασφαλείας.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο