Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Νεκρά φλαμίγκος στη λιμνοθάλασσα Μεσολoγγίου


Ένα δυσάρεστο θέαμα είδανε την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στις Αλυκές Μεσολογγίου όταν στην λιμνοθάλασσα και εντός της περιοχής των αλυκών διαπίστωσαν την ύπαρξη περίπου δεκαπέντε (15) νεκρών πουλιών (Φλαμίγκος) που επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού σε μια από τις χωμάτινες δεξαμενές (τηγάνι).
Τα πανέμορφα αυτά πουλιά είναι αναπόσπαστο στολίδι στη λιμνοθάλασσα και αποτελούν ένα ξεχωριστό θέαμα και πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Με σύμμαχο τον ευλύγιστο λαιμό τους και το δυνατό ράμφος τους τα μοναδικά αυτά πουλιά εντοπίζουν την τροφή τους στο μεγάλο υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας άμεσα έφθασε στον χώρο, αφού προηγουμένως έλαβε όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, με τρεις κτηνιάτρους και με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παρουσία της Αντινομάρχου κας Έφης Στεργίου-Λαχανά και του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα ΠΣΕΑ κ. Σωτήρη Σαξάμη προέβη στην συλλογή των νεκρών πουλιών.
Κατά την ανάσυρσή τους διαπιστώθηκε ότι τα δέκα από αυτά ήταν τραυματισμένα (κατάγματα στα πόδια και στις πτέρυγές τους) και ένα από αυτά επιπλέον έφερε και τραύμα στην τραχηλική χώρα, η εικόνα του οποίου παρέπεμπε πιθανόν σε ανθρώπινη ενέργεια (πυροβολισμός).
Επειδή πρόκειται για υδρόβια αποδημητικά πτηνά, η Δ/νση Κτηνιατρικής σε κάθε περίπτωση τα αντιμετώπισε ως ύποπτα για γρίπη των πτηνών και τήρησε όλους τους κανόνες βιοασφάλειας και ατομικής προστασίας των εμπλεκομένων, καθώς επίσης απέστειλε και τρία νεκρά πουλιά στο κτηνιατρικό εργαστήριο Ιωαννίνων για περαιτέρω έλεγχο.
Πηγή: Δελτίου τύπου Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας http://www.aitnia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο