Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ





Αντιπροσωπεία της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφτηκε το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι βουλευτές ξεναγήθηκαν, προκειμένου να δουν από κοντά το μεγαλύτερο δρυοδάσος των Βαλκανίων από τον συγγραφέα Μπάμπη Τσελεπή και στη συνεχεία επισκέφτηκαν τη Δημοτική βιβλιοθήκη στη Σκουρτού και ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Σπύρο Φυσελιά, αλλά και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο δάσος και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελείτο από τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη και τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό, Χρήστο Βερελή, Θάνο Μωραίτη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπανιά. Παρόντες ήταν και ο Αντινομάρχης Δημοσθένης Καπώνης, ο π. Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο ε.α Αντιπτέραρχος, τ. Δήμαρχος Μεσολογγίου Γεώργιος Πρεβεζάνος, ο Νομαρχιακός σύμβουλος Σκαρμούτσος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Γεώργιος Παπαναστασίου , οι Δήμαρχοι Αστακού Στάϊκος Παναγιώτης, Αλυζίας Δημήτρης Τριποτσέρης, Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας, η Δασάρχης Αμφιλοχίας Κοσμετάτου Αμαλία καθώς και πολλοί άλλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δασαρχεία, τους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου για την επίσκεψη τους στο δάσος, ξεκίνησε την ομιλία με ταυτόχρονη προβολή σλάιτς και αφού πρώτα ανέφερε τους σημαντικότερους κίνδυνους που απειλούν το βελανιδοδάσος και που έχουν συντελέσει διαχρονικά στην συρρίκνωσή του, και είναι: «Οι παράνομες εκχερσώσεις και καταπατήσεις του δημόσιου δάσους, οι εμπρησμοί που γίνονται με σκοπό την επέκταση των βοσκοτόπων και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η υπερβόσκηση με κύρια είδη τα αιγοπρόβατα που εμποδίζουν την φυσιολογική ανάπτυξη των νεαρών βελανιδιών και ο σημαντικότερος όμως κίνδυνος εξαφάνισης του δάσους οφείλεται στην λαθροϋλοτομία με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς, το οποίο διοχετεύεται ως καυσόξυλα στα κοντινά αστικά κέντρα της περιοχής. Η λαθροϋλοτομία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα αφότου σταμάτησε να γίνεται η συλλογή του βελανιδιού. Είναι συγκριτικά η πλέον κερδοφόρα μορφή παράνομης εκμετάλλευσης του βελανιδοδάσους και ταυτόχρονα αποτελεί τον πιο ανήθικο οικολογικά στόχο αυτής της εκμετάλλευσης. Τα δέντρα της βελανιδιάς δεν βλέπονται πλέον σαν μια πηγή βασικού οικονομικού παράγοντα και είναι εκτεθειμένα σε παράνομη ξύλευση για τις επιχειρήσεις ξυλείας και για τη θέρμανση από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Η παράνομη ξύλευση είναι δύσκολο να σταματήσει και αυτό έχει δημιουργήσει έντονο τοπικό ενδιαφέρον για την προστασία του υπολειπομένου δάσους». Και κατέληξε: «Προκειμένου να διατηρηθεί, να προστατευθεί και να αναδειχθεί το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου απαιτείται να ενταχθεί σε ένα καθεστώς προστασίας, να αποτελέσει δηλαδή Προστατευόμενη Περιοχή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στο πλαίσιο του Ν. 1650/1986 σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία μεταξύ των άλλων θα προβλέπει και τη σύσταση ενός αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εφαρμογή και παρακολούθηση των όσων θα προβλέπει η ως άνω μελέτη. Η μελέτη αυτή κατά τη διάρκεια της εκπόνησής της θα πρέπει να τεθεί υπόψη και να συζητηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και κυρίως με την τοπική κοινωνία, ώστε να διαμορφωθεί κατά το δυνατό κοινή συναίνεση στα διάφορα διαχειριστικά μέτρα και τα μέτρα προστασίας και να εξασφαλισθεί η πραγματοποίηση των σκοπών του διαχειριστικού σχεδίου και της προστασίας της περιοχής».
Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος της επιτροπής χαιρέτησε λέγοντας : «Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο φίλων Βελανιδιάς για την αναλυτική ενημέρωση και θα προτείνουμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, καθαρές και βιώσιμες λύσεις για το μέλλον του δάσους. Ο φυσικός μας πλούτος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας. Πρέπει να τον διατηρήσουμε, να τον προστατεύσουμε και να τον αναδείξουμε».
Ήταν ακόμα εκεί: Οι ιερείς Φώτης Χαντζής και Παπούλιας Κώστας, οι Αντιδήμαρχοι Στράτου Σωτήρης Στυλιαράς και Χρήστος Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος Φυτειών Γιάννης Γαλάνης, από το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ ο Άγγελος Μηλιώνης, αντιπροσωπεία από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αστακού Γιώτης Αλέξανδρος και Κοσσόβας Ηλίας, ο π. Δήμαρχος Φυτειών Πάνος Γαζέτας, οι πρόεδροι Τ.Σ. Γουριώτισσας Κώστας Κώστας, Ρίγανης Μιχάλης Χαραλάμπους, από το Τ.Σ. Σκουρτούς ο Σταμάτης Τζογάνης, ο δημοσιογράφος Μάκης Γουβέλης, η εκδότρια της εφημερίδα Αποκάλυψη Λίτσα Μπαμπάνη, από τη Ραδιοφωνία Ξηρομέρου ο Μιχάλης Βραχάς, ο Πρόεδρος του συλλόγου Σκουρτιανιτών Μάκης Στρατούλης, όλα τα παιδιά της βελανιδιάς, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο