Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Οι αγιογραφίες της Αγίας Αικατερίνης στον Αετό, έχουν υποστεί αλλοίωση από το άσπρισμα. Ότι οι αιώνες συντήρησαν, η απερισκεψία το καταστρέφει.



Το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης στον Αετό, το οποίο κτίστηκε το 1648, έχει σπάνιες εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης. Ο ναός αποτελεί το καύχημα των κατοίκων και είναι ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο του χωριού.
Οι τοίχοι έχουν θαυμάσιες αγιογραφίες, όμως μερικές εικόνες καταστράφηκαν, τμήματα των οποίων διακρίνονται πολύ αμυδρά, γιατί οι παλιοί δεν ήξεραν και άσπρισαν το εσωτερικό της εκκλησίας. Λένε ότι στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι του χωριού βλέποντας τους τοίχους, οι οποίοι ήταν γεμάτοι από αγιογραφίες να ξεθωριάζουν, θεώρησαν καλό να τις ασπρίσουν. Έτσι καταστράφηκε ένα σημαντικό μέρος των αγιογραφιών της Αγίας Αικατερίνης.
Σήμερα ο ναός χρήζει άμεσα εργασιών συντήρησης των αγιογραφιών στο σύνολό τους. Πρέπει στις αγιογραφίες που δεν έχουν καταστραφεί εντελώς, να γίνει καθαρισμός από εξειδικευμένους συντηρητές και να αναδειχθεί ο ζωγραφικός διάκοσμος μέσα στον ναό.
Είναι χρέος όλων των κατοίκων, αυτό το μνημείο να το προστατεύσουνε, όχι μόνο από τη διαβρωτική επενέργεια του χρόνου, αλλά και με συνεχή επαγρύπνηση να εμποδίσουνε να υποστούν και άλλες αγιογραφίες αλ­λοίωση από το άσπρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο