Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πιστικού «Ομήρου Οδύσσεια -Νέκυια, λ’ ραψωδία», στη Στοά του βιβλίου.

Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) παρουσιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Πιστικού «Ομήρου Οδύσσεια-Νέκυια, λ’ ραψωδία», εκδόσεις Δωδώνη, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7. 30 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα λόγου και τέχνης. Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, στην Αθήνα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Γιώργης Γιατρομανωλάκης (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας), Νικόλαος Μπεζαντάκος (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Έρη Σταυροπούλου - Αλεξίου (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών). Την εκδήλωση συντονίζει ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας και Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περιγραφή:
Εδώ έχουμε μια πρώτη καταγραφή των απόψεων των αρχαίων Ελλήνων: για τη μετά θάνατον ζωή (αθανασία ψυχής), για τον Παράδεισο και την Κόλαση (Ηρακλής από τη μια και το τρίδυμο των αιώνιων κολασμένων από την άλλη), για την κάθοδο στον 'Αδη (θάνατος) και τελικά για την ανάβαση (Ανάσταση) που είναι και τα κύρια, νομίζω, θέματα της αρχικής νέκυιας. Το αίμα, το οποίο συμβολικά πίνουν οι σκιές των νεκρών (που δεν είναι τίποτε άλλο από τη μνήμη των ζωντανών αγαπημένων), για να ζωντανέψουν, να αναστηθούν, να γνωρίσουν τους δικούς τους, να κλάψουν μαζί τους, να πουν και ν' ακούσουν, συντηρούν παλιότερες αντιλήψεις και επιπλέον θυμίζουν μεταγενέστερα χριστιανικά δείπνα και μυστήρια
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Πιστικός γεννήθηκε στο Παναιτώλιο της Αιτωλοακαρνανίας, τον Φλεβάρη του 1948. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και ζει στον Πειραιά όπου δικηγορεί. Πρωτοδημοσίευσε μαθητής στο περιοδικό «Διαλεκτική» του Αγρινίου. Το 1991 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Ανάγνωση» και το 1992 την ποιητική σύνθεση «Ηλιοπαιδεία», που του χάρισε το Α' Βραβείο Ποίησης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Βραβείο Αρώνη). Το 1997 εξέδωσε την ποιητική σύνθεση «Η ενάτη σταυροφορία», έκδοση «Δωδώνη». Έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικά περιοδικά δημοσιεύοντας ποιήματα και δοκίμια. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής. Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε ανθολογίες. Το 1996 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο