Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

«Όχι» της κυβέρνησης σε μονάδες λιθάνθρακα

Στον «πάγο» βάζει η κυβέρνηση τον λιθάνθρακα και μαζί με αυτόν τα σχέδια της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτρισμού με το συγκεκριμένο καύσιμο. «Δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ούτε η πυρηνική ενέργεια ούτε ο λιθάνθρακας», ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, για να προσθέσουν ότι «στο θέμα του λιθάνθρακα υπάρχει τροποποίηση της πολιτικής μας». Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, κατά τις ίδιες πηγές, το έλλειμμα της χώρας σε ηλεκτρισμό που θα προκύψει έντονο τα επόμενα χρόνια θα επιχειρηθεί να καλυφθεί με άλλα καύσιμα και όχι με λιθάνθρακα, με έμφαση στο φυσικό αέριο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στροφή στην ενέργεια
Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα του άνθρακα, που κάποιοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν και «προεκλογική», αφού το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να οδηγηθεί σε εκλογές έχοντας να αντιμετωπίσει τις μαύρες σημαίες των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούσαν έντονα στις νέες μονάδες λιθάνθρακα.
Ειδικά για τη ΔΕΗ, στο επιχειρησιακό σχέδιο της οποίας είχε συμπεριληφθεί η κατασκευή δύο μονάδων λιθάνθρακα, σε Αλιβέρι και Λάρυμνα, συνολικής ισχύος 1.600 ΜW, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να αλλάξει τα πλάνα της. Προσθέτοντας μάλιστα ότι η διοίκησή της έχει ενημερωθεί για την απόφαση αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης, γεγονός που όπως άφηναν να εννοηθεί δεν έγινε δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την εταιρεία. Εκτός ΔΕΗ, σχέδια για μονάδες λιθάνθρακα είχαν τόσο η Εndesa (Άσπρα Σπίτια) όσο και η ΤΕΡΝΑ (Μαντούδι) και η Εdison-ΕΛΠΕ (Αστακό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο