Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση του Σπήλιου Λιβανού, για την έλλειψη προσωπικού στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας και επισημαίνει τους κινδύνους για τη προστασία του Βελανιδοδάσους.

Τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην εύρυθμη λειτουργία του Δασαρχείου Αμφιλοχίας εξαιτίας της σημαντικής υποστελέχωσής του και την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, επισημαίνει με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο Βουλευτής Σπήλιος Λιβανός. Στην ερώτησή του, ο Σπήλιος Λιβανός επισημαίνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η έλλειψη δασολόγων και δασοφυλάκων για την προστασία του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου και ζητά να δοθεί άμεση λύση σε αυτό το πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια. Μέσα στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φυσικός παράδεισος που ονομάζεται Βελανιδοδάσος, ένα επιπλέον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει και που θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητά του, είναι αυτό της παράνομης υλοτομίας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης: Θέμα: «Ενίσχυση με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Δασαρχείου Αμφιλοχίας»
Στις περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Αμφιλοχίας υπάγεται μια πάρα πολύ μεγάλη έκταση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας: Η Επαρχία Βάλτου, που είναι σε έκταση όση ο μισός Νομός Άρτας και η Επαρχία Ξηρομέρου, που είναι μεγαλύτερη της Νήσου Λευκάδος, όση περίπου ο Νομός Πρεβέζης. Ως εκ τούτου το Δασαρχείο Αμφιλοχίας είναι επιφορτισμένο με έναν τεράστιο όγκο εργασίας. Επί παραδείγματι, οι πρόσφατες αιτήσεις χαρακτηρισμού (κτηματολογική εργασία) ξεπερνούν τις 120. Για μια τόσο σοβαρή δουλειά υπάρχουν μόνο δύο (2) δασολόγοι ενώ ο κανονισμός λειτουργίας του Δασαρχείου Αμφιλοχίας προβλέπει την απασχόληση εννέα (9) δασολόγων. Οι δασονόμοι που υπηρετούν στο Δασαρχείο είναι μόνο τρεις (3) και για τις δυο παραπάνω επαρχίες τη στιγμή που ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει δεκαοχτώ (18). Τα δασοφυλάκια είναι δεκαπέντε (15) και υπάρχουν μόνο δέκα (10) δασοφύλακες αντί των προβλεπόμενων τριανταεπτά (37).
Επίσης, για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας είναι αναγκαία η προμήθεια ενός καινούργιου οχήματος (Jeep) καθώς και η εξασφάλιση των απαιτούμενων εξόδων κίνησης. Με δεδομένα τα ανωτέρω και προκειμένου το Δασαρχείο να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη προστασία των δασών – επισημαίνεται ότι στην δικαιοδοσία του Δασαρχείου ανήκει και τμήμα του σημαντικότατου από περιβαλλοντικής πλευράς Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου - και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1) Θα υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη δασονόμων, δασολόγων και δασοφυλάκων στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας ως προτείνεται παραπάνω; 2) Θα εξασφαλισθούν επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη των εξόδων κίνησης των οχημάτων (Jeep) του Δασαρχείου και θα υπάρξει μέριμνα για την προμήθεια ενός επιπλέον Jeep;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο