Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ανδρέας Μακρυπίδης : Να προχωρήσει άμεσα η επέκταση Φυσικού Αερίου στην Αιτωλοακαρνανία

Υφ. Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης: Βρέθηκε εφικτή λύση και την προχωράμε
      Τη δέσμευση του Υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη για την έλευση Φυσικού Αερίου στην Αιτωλοακαρνανία σε σύντομο χρονικό διάστημα, απέσπασε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012....


      Η παρέμβαση αυτή του Βουλευτή έρχεται να προστεθεί στη σειρά των ενεργειών του για το ίδιο ζήτημα που είχαν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, με τις δύο (2) παρεμβάσεις του στη Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπου είχε ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στην Αιτωλοακαρνανία, με τις θετικές τοποθετήσεις των Διοικήσεων των Εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ για το ζήτημα και την ανακοίνωση ότι υπάρχει έτοιμη σχετική μελέτη.
       Ο Ανδρέας Μακρυπίδης ξεκινώντας την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της επέκτασης του δικτύου στην Αιτωλοακαρνανία, στα μεγάλα πλεονεκτήματα της χρήσης Φυσικού Αερίου για τους καταναλωτές και τις Επιχειρήσεις, αλλά και στη αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσει στην περιοχή. Στην συνέχεια ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Υφυπουργό σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου να εγκρίνει την μελέτη που προβλέπει την έλευση Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα μέσω θαλάσσιου υποσταθμού, αλλά ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της, ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος για την περιοχή.
           Ο Υφυπουργός Ενέργεια κ. Μανιάτης απαντώντας στον Βουλευτή αναγνώρισε ότι μέχρι σήμερα ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει αντικειμενικά αδικηθεί όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό για το φυσικό αέριο. Αναφέρθηκε στην εναλλακτική λύση η οποία προκρίνεται, για έλευση Φυσικού Αερίου μέσω θαλάσσης, αφού η έλευση επίγειου αγωγού κρινόταν με τα σημερινά δεδομένα οικονομικά ασύμφορη. Η μελέτη που έγινε εκ μέρους της ΔΕΠΑ προβλέπει αποκεντρωμένο σύστημα διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα με πηγή είτε το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), είτε το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), μέσω θαλάσσιου υποσταθμού. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η λύση αυτή είναι τεχνικά ρεαλιστική και οικονομικά εφικτή και βιώσιμη. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εξέφρασε την αισιοδοξία του, αφού παραδέχτηκε ότι οι διαδικασίες έχουν αρχίσει να προχωρούν με μία καλή ταχύτητα και το μόνο που απομένει είναι να γίνουν λεπτομερέστερες τεχνικές μελέτες. Επίσης ο Υφυπουργός ανέφερε ότι επιδίωξη του Υπουργείου είναι να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός εντός δύο (2) ετών.
            Τέλος ο Βουλευτής, δράττοντας την ευκαιρία και αξιοποιώντας την παρουσία του Υφυπουργού Ενέργειας, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στο Ιόνιο Πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα, και ζήτησε από το Υφυπουργό να εκθέσει το ποιός είναι ο σχεδιασμός, ποιά είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, και σε ποιό σημείο βρίσκονται οι προσπάθειες.
    Ο κ. Μανιάτης υπήρξε πολύ συγκεκριμένος μιλώντας για δύο (2) Δις Ευρώ που θα κατευθυνθούν στις τοπικές κοινωνίες από τη διαδικασία αυτή. 

    Αναλυτικά η απάντηση του Υφυπουργού υπήρξε ως εξής:
«Η αγωνία όλων μας, όλης της Ελλάδας είναι να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και όσο μπορούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα για να αξιοποιήσουμε πραγματικά τα καλά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχει η χώρα μας.... Όλα αυτά τα θετικά και τα καλά χρειάζονται αρκετά χρόνια, χρειάζονται μια πενταετία, μια εξαετία για να αρχίσουν να φέρνουν καλά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο και άρα, στους Έλληνες πολίτες.
Αυτό που όμως, θεωρώ χρήσιμο είναι ότι έχουμε προβλέψει στη νομοθεσία που έχουμε ψηφίσει στο ν. 4001/2011 ισχυρότατα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Όταν έχουμε το οικόπεδο του Πατραϊκού που ουσιαστικά γειτονεύει και συνορεύει με την Αχαΐα, με την Κεφαλονιά, με τη Λευκάδα και με την Αιτωλοακαρνανία όπου προσμένουμε να έχουμε έσοδα του ελληνικού δημοσίου της τάξης των οχτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία περίπου τα δύο δισεκατομμύρια θα πάνε στις τοπικές κοινωνίες, αυτό μπορεί να είναι ένα καλό μήνυμα...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο