Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΘΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΣΚΟΥΡΤΟΥ.


Τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, θα επισκεφθεί μετά από πρόταση του βουλευτή Σπήλιου Λιβανού, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος θα επισκεφθούν εκτός των άλλων (Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αμφιλοχία, Παράβολα) και το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στις Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Σκουρτού.
Θα ακολουθήσει συνάντηση με το Σύλλογο Φίλων της Βελανιδιάς, ο οποίος θα καταθέσει πρόταση ένταξης του Βελανιδοδάσους Ξηρόμερου σε καθεστώς προστασίας. Το εν λόγω δάσος αποτελεί μοναδικό φυσικό απόθεμα, η περιβαλλοντική αξία του οποίου ξεπερνά τα όρια του νομού μας. Επειδή όμως την παρούσα στιγμή οι περιβαλλοντικές ισορροπίες στο Βελανιδόδασος βρίσκονται σε οριακό σημείο (ο σημαντικότερος κίνδυνος εξαφάνισης του δάσους οφείλεται στη λαθροϋλοτομία με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς, το οποίο διοχετεύεται ως καυσόξυλα στα κοντινά αστικά κέντρα της περιοχής) και προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την σωτηρία του, θα πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ένταξη του δάσους σε καθεστώς προστασίας. Το Βελανιδόδασος του οποίου η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς αναφορές γι’ αυτό συναντάμε ακόμη και στα ομηρικά κείμενα, αποτελεί μοναδικό κεφάλαιο περιβαλλοντικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, το οποίο δεν θα πρέπει να αφήσουμε να χαθεί.
Η συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο