Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

«Τρέχουν» οι δήμοι χωρίς υποστήριξη: Χωρίς προσωπικό για την προστασία των παιδιών

...

Χωρίς προσωπικό οι δήμοι για την προστασία των παιδιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα της παιδικής κακοποίησης........
Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παρουσία και του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλου ήρθε από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη, μια ολοκληρωμένη πρόταση, που έγινε μάλιστα ομόφωνα δεκτή, για το πώς πρέπει να χειριστούν οι δήμοι το μείζον ζήτημα της παιδικής κακοποίησης,.

«Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά την έλλειψη θεσμικής κατοχύρωσης και συστηματικής οργάνωσης του ευαίσθητου τομέα της παιδικής προστασίας», επισήμανε ο Σίμος Δανιηλίδης κατά την εισήγησή του.


Κ. Καλαντζής: Δύο κοινωνικοί λειτουργοί στο Αγρίνιο απλά δεν αρκούν!
Το ίδιο το κράτος έχει επιβάλει δυο πράγματα στους δήμους:

• ο Ν.2447/1996 για την ίδρυση Κοινωνικής Υπηρεσίας σε κάθε Πρωτοδικείο και στελέχωση των Τμημάτων Ανηλίκων με ειδικό σώμα υπαλλήλων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, κ.λπ.), και
• η ΚΥΑ 49540-17/5/2011 για τη σύσταση ενός Δικτύου με την επωνυμία «ΟΡΕΣΤΗΣ» που οργανώνει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.), βάσει του οποίου ιδρύονται σε συνεργασία με τους δήμους Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων.

Όλα τα παραπάνω το μόνο που ισχύει είναι η διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών από τους δήμους, σε περιπτώσεις που υπάρχει καταγγελία για παραμέληση παιδιών, χωρίς καμία πρόβλεψη για την απαραίτητη επιπλέον στελέχωση και τους επιπλέον πόρους που απαιτούνται, και χωρίς να λειτουργεί του Δίκτυο στην ουσία.

Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά το κράτος έβαλε μια πολύ σοβαρή αρμοδιότητα στους δήμους αλλά… ξέχασε να δώσει πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες!

Παρότι προβλέπεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος κάθε φορά που η κεντρική εξουσία εκχωρεί αρμοδιότητα στην αυτοδιοίκηση πρέπει να εκχωρεί και πόρους, οι δήμοι έφτασαν στο σημείο να αντιμετωπίζουν το όλο θέμα χωρίς πόρους, αλλά και χωρίς προσωπικό. Και με δεδομένο ότι η αυτοδιοίκηση είναι το τελευταίο αποκούμπι των κοινωνιών, η λύση του θέματος επείγει όσο τίποτε, καθώς είναι παρατηρημένο ότι οι περιπτώσεις που παιδιά και γονείς ζητούν βοήθεια για κακοποίηση έχουν πολλαπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο για θέματα Πρόνοιας στο στον δήμο Αγρινίου Κώστα Καλαντζή το ζήτημα ξεκινά από τη μεγάλη πίεση που ασκούν οι αρχές Πολιτείας και Δικαιοσύνης, για να διερευνηθούν τέτοια ζητήματα που έχουν πληθύνει αλλά και βγαίνουν πιο πολύ στην δημοσιότητα.

«Παρότι από την αρχή της χρονιάς τέτοιες υποθέσεις μας έρχονται κατά δεκάδες, εμείς στο δήμο εξακολουθούμε κι έχουμε μόλις… δύο κοινωνικούς λειτουργούς, που τρέχουν δεξιά και αριστερά. Μπορεί να βοηθά το κέντρο κοινότητας ή άλλες δομές αλλά η αρμοδιότητα είναι στην Πρόνοια και χρειάζεται εξειδικευμένο στελεχειακό δυναμικό. Για να καταλάβετε, μπορεί ο εισαγγελέας να μας ορίσει να ερευνήσουμε μια οποιαδήποτε καταγγελία, από μια φωνή ενός παιδιού σε μια πολυκατοικία μέχρι υπόθεση σε χώρους συγκέντρωσης παιδιών. Πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε τόσο σημαντικό έργο που όλο και αυξάνει;», αναρωτιέται ο αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής.

Σίγουρα μια πολύ σημαντική υπόθεση που χρήζει συνεχών οχλήσεων προς το κεντρικό κράτος.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο