Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το αποχετευτικό της Πογωνιάς


Ξεκίνησαν οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου, «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Πογωνιάς» προϋπολογισμού ‪1.000.000 ευρώ, σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας......

Στο πλαίσιο της μελέτης προτείνονται τα απαιτούμενα έργα για τη συλλογή των ακαθάρτων της κοινότητας και τη μεταφορά αυτών στη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Παλαίρου.

Το δίκτυο ακαθάρτων θα συλλέγει τα αστικά λύματα και ορισμένες επιπλέον ποσότητες υπόγειου νερού και επιφανειακής απορροής που εισέρχονται σε αυτούς και θα επιτρέπει την ελεύθερη ροή αυτών μέσω βαρύτητας ενώ με τη βοήθεια καταθλιπτικού αγωγού τα λύματα θα μεταφέρονται στην ΕΕΛ Παλαίρου η οποία βρίσκεται πλησίον του οδικού άξονα Παλαίρου-Πογωνιάς και σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ από την πόλη της Παλαίρου.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο που κρίθηκε απαραίτητο για την περιοχή της Πογωνιάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έργο περιβαλλοντικής προστασίας που θα βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

«Η Πάλαιρος και η Πογωνια παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, μέλημα μας είναι οι καλυτέρευση της ζωής των δημοτών μας αλλά και τον χιλιάδων επισκεπτών.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρέχουν τα διάφορα προγράμματα είναι η βασική μας προτεραιότητα», σημειώνει ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας.


agriniopress

10 σχόλια:

  1. Είναι ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο για τη περιοχή.

    Η θέση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Παλαίρου ΔΕΝ είναι αυτή που προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και περιγράφεται πλήρως στην αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

    Το αποχετευτικό δίκτυο στη Πογωνιά ,σύμφωνα με την ΚΥΑ, έπρεπε να έχει γίνει μαζί με αυτό της Παλαίρου. Η ΚΥΑ ορίζει πρέπει πρώτα να γίνουν τα δίκτυα , οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μετά να τεθεί το έργο σε λειτουργία. Τούτο ασφαλώς ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΛΗΡΩΣ.

    Είναι από όλους παραδεκτό ότι το δίκτυο της Παλαίρου έχει πολλές αστοχίες και φυσικά δεν καλύπτει όλη τη Πάλαιρο.

    Να ευχηθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και στο αποχετευτικό δίκτυο της Πογωνιάς.

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κάποιοι έχουν ευθύνες. Οι ευθύνες αυτές πρέπει να καταλογιστούν.

    Να σημειώσω ότι στην αρχική παραλαβή του έργου στη Πάλαιρο και την έναρξη της λειτουργίας του, δεν παρέστη ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος κ Κατσαμπίρης Γεώργιος , ούτε ο αναπληρωτής του ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος κ Ασπρογεράκας Νικόλαος.

    Αμφότεροι είχαν οριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι πάντες γνωρίζουμε ότι είναι πτυχιούχοι του Πολυτεχνείου. Τυχαία; Δεν νομίζω.

    Επίσης να τονίσω ότι ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος κ Ασπρογέρακας Νικόλαος με απόφαση του Δημάρχου κ Αποστολάκη ήταν και εντεταλμένος σύμβουλος του Δημάρχου για τα μεγάλα έργα στο Δήμο.

    Εκείνο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει είναι η αλλαγή κατάληξης των λυμάτων στη θάλασσα μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού.

    Εχω κουβεντιάσει με αρμόδιους και κατέχοντες τις σχετικές γνώσεις. Η κατάληξη των λυμάτων δεν πρέπει να είναι η θαλάσσια περιοχή του όρμου της Παλαίρου. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Και αυτό είναι εφικτό. Αυτό το έργο οφείλει η Δημοτική Αρχή να εντάξει για χρηματοδότηση η Δημοτική Αρχή.

    Μακροπρόθεσμα η κατάληξη αυτή θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τη περιοχή.

    Βεβαίως αν θέλει ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ Βίτσας είμαι στη διάθεση του να μεταφέρω τις απόψεις των ειδικών.

    Εχω καταθέσει στη Τεχνική υπηρεσία του Δήμου φάκελο με πλήθος επίσημων εγγράφων για το θέμα του αποχετευτικού. Αυτό το φάκελο και τη πρόσφατη σχετικά μελέτη που έκανε μελετητικό γραφείο των Αθηνών , κατόπιν παραγγελίας του Δήμου, για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου καλώ τους δύο Αντιδημάρχους κ Βίτσα και κ Τσακάλη να μελετήσουν ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ.

    Στη μελέτη αυτή αναφέρεται ότι το βάθος κατάληξης του αγωγού είναι περίπου 50 μέτρα. Φυσικά είναι διαφορετικό το περίπου 50 μέτρα από το οριζόμενο στη ΚΥΑ. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.

    Εύχομαι να είναι το οριζόμενο βάθος.

    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός
    Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης.

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

    Να αναδείξω για μία ακόμη φορά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι η έλλειψη άφθονου και υγιεινού νερού. Οφείλει η Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της. Οφείλει η Δημοτική Αρχή να εντάξει για χρηματοδότηση την υδροδότηση της Περιοχής από τη περιοχή Κορπής- Μοναστηράκι. Ο νέος αγωγός ,που έχει κατασκευαστεί, πρέπει να επεκταθεί μέχρι τη περιοχή Κορπή- Μοναστηράκι αφού προηγηθεί η αναγκαία υδρομάστευση.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελα να πάρεις νερό από την Κορπη και θα δούμε τι θα γίνει.το γνωρίζεις ότι το Μοναστηράκι δεν παίρνει νερό από την κορπη. Άντε μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί πάνε χαμένα εκατοντάδες κυβικά νερού, εκεί δεν σε ενοχλεί;

      Διαγραφή
  3. 10;27 πμ Τα σκουπίδια το Μοναστηράκι στη Πάλαιρο τα πηγαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κώστα ώρε Κώστα. Για γράψε και κάνα βιβλίο για το αποχετευτικό σύστημα της Πογωνιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την άσφαλτο που έπεσε πριν δύο χρόνια θα την ξηλώσουν πάλι αυτό τον προγραμματισμό κάνουν οι υπεύθυνοι μπράβο σας ότι λέει ο μεγαλοκατασκευαστης της περιοχής Τάκη βίτσα ξυπνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ερωτάται ο δήμαρχος κύριος Αποστολάκης οι αντιδήμαρχοι κύριος βίτσας και κύριος τσακάλης και ο πρόεδρος της κοινότητας παλαίρου κύριος ρουφης το έργο που γίνεται πίσω από τα καφενεία στην Πάλαιρο υπάρχει μελέτη ποίο το κόστος του έργου και ποιός ο τίτλος γιατί πολλά ακούγονται για αυτή την κακοτεχνία άλλοι λένε για πάρκινγκ άλλοι για πλατεία και κάποιοι καλοπροαίρετα ότι θα μπουν τραπεζοκαθίσματα για τα δύο διπλανά μαγαζιά ας μας πει κάποιος υπεύθυνος την αλήθεια υπεύθυνα όμως τώρα αν κάποιος δεν ενημερώσει κάτι βρωμάει εμείς πάντως θα περιμένουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί δεν απαντά κάποιος τι φοβάστε εξουσία είστε,τον Τσακάλη τον ξέραμε τώρα μαθαίνουμε και εσένα Τάκη βίτσα είναι νωρίς ακόμα ο κόσμος θα τα μάθει όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί δεν απαντά κάποιος τι φοβάστε εξουσία είστε,τον Τσακάλη τον ξέραμε τώρα μαθαίνουμε και εσένα Τάκη βίτσα είναι νωρίς ακόμα ο κόσμος θα τα μάθει όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο