Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

«Άνεμος Λευτεριάς» πολυθέαμα λόγου, μουσικής και χορού, στην Γέφυρα της Τατάρνας με τη σύμπραξη των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου 2021 το επετειακό πολυθέαμα «Άνεμος Λευτεριάς», το οποίο «φώτισε» εμβληματικές στιγμές του ’21, στην Γέφυρα της Τατάρνας. Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας με στόχο την ανάδειξη του ενιαίου ρόλου της Ρούμελης στην Ελληνική Επανάσταση.....

Η γενναία ιστορία ενός λαού που πάλεψε για την ελευθερία του, «ζωντάνεψε» μέσα από τα απομνημονεύματα των ίδιων των αρχηγών του Αγώνα, τα διηγήματα και τα ποιήματα λογοτεχνών, όπως του Κωστή Παλαμά και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ήρωες του 1821,(Ρήγας Φεραίος, Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Ανδρούτσος, Σολωμός κ.ά.) εξιστόρησαν όσα οραματίστηκαν και έζησαν, μέσα από τις φωνές των ηθοποιών και των τραγουδιστών της παράστασης. Αγαπημένα δημοτικά τραγούδια για την κλέφτικη ζωή και τον αγώνα συνδυάστηκαν και εναλλάχθηκαν με συνθέσεις κορυφαίων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης κ.ά.) Ερμηνείες μοναδικές από τους τραγουδιστές και ηθοποιούς, Σπύρο Μαβίδη, Σοφία Παπάζογλου και Θάνο Ματζίλη.

Το πολυθέαμα πλαισιώθηκε επί σκηνής από τους σολίστες της καταξιωμένης ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με την παράλληλη συμμετοχή της Χορωδίας Πάτρας Cantelena και το χορευτικό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, οι οποίοι γέμισαν τη σκηνή με χρώμα από τις παραδοσιακές τους φορεσιές και ξεσήκωσαν το κοινό με τις μοναδικές τους ικανότητες.

Μια εντυπωσιακή σκηνογραφία μέσω ειδικά σχεδιασμένων προβολών με πίνακες, πορτρέτα αγωνιστών, χειρόγραφα, χάρτες «μετέφερε» τους θεατές στην εποχή του αγώνα. Η σκηνοθεσία, η επιμέλεια κειμένων καθώς και η αφήγηση ανήκε στον φιλόλογο Θωμά Κοροβίνη, ενώ την μουσική επιμέλεια και την διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο σολίστας Ανδρέας Κατσίγιαννης.

Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώθηκαν δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Ανδρέας Κατσιγιάννης, (σαντούρι), Δημήτρης Γκαβαρδίνας (τύμπανα), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), Φίλιππος Ρέτσιος (κοντραμπάσο), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι – λάφτα), Δημήτρης Νάσιος (κιθάρα), Νίκος Χιώτογλου (πιάνο).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας, Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, και Υποδομών και Έργων, Αθανάσιος Μαυρομάτης.

Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός, Τουρισμού και Πολιτισμού, Ηλίας Μπουρμάς. Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Γεώργιος Κατσούλας, η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών, Σοφία Ανδρίκουλα, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης και ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο