Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Νεότερης Ιστορίας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ιστορίας του 19ου αιώνα, που προσδιόρισε βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτικής και κοινωνικής, και φιλοσοφικής ταυτότητας του ελληνικού Έθνους......

Ο εορτασμός του κοσμοϊστορικού γεγονότος της Ελληνικής Επανάστασης φέτος, 200 χρόνια μετά (1821-2021), έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων αναταραχών της σύγχρονης ιστορίας, όπου ο άνθρωπος θα χρειαστεί να βγει από την παθητική θέαση των πραγμάτων, να συνειδητοποιήσει την ιστορικότητά του και τη θέση ευθύνης που του αναλογεί, τις δυνάμεις που η σημερινή και οι επερχόμενες γενιές θα πρέπει να επιστρατεύσουν ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα και καταστάσεις που υπερβαίνουν τον ατομικό τους χαρακτήρα και εμπλέκουν ευρύτερες συλλογικότητες, τοπικές, εθνικές, υπερεθνικές, και σε μεγάλο βαθμό παγκόσμιες.

Η προσέγγιση του γεγονότος της Ελληνικής Επανάστασης από κάθε άποψη προσφέρεται σε όλους και κυρίως στους νέους -που θα πρέπει να σφυρηλατήσουν μέσω της γνώσης και της ενσυναισθητικής πρόσληψης της ιστορίας, μια συνείδηση ελεύθερου, κριτικά σκεπτόμενου, αξιοπρεπούς και μαχητικού πολίτη- ως ένα μάθημα ιστορικής συνειδητότητας και σπουδής τόσο του ανθρώπινου μεγαλείου, του ηρωισμού, της θυσίας, της υπέρβασης, των ανθρώπινων αξιών όσο και των στοιχείων που παγιδεύουν τον άνθρωπο και τους λαούς και άκριτα τους οδηγούν σε λανθασμένους, καταστροφικούς δρόμους.

Εκτός όμως από τα μεγάλα γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται η γενική ιστορία και τις γνωστές προσωπικότητες του Αγώνα, στα πεδία των μαχών, αλλά και στο οικονομικό, στο πολιτικό, στο διανοητικό και φιλοσοφικό πεδίο προετοιμασίας της Επανάστασης, ο κάθε επιμέρους τόπος έχει να παρουσιάσει τη δική του συμβολή με πρόσωπα και γεγονότα, που συνιστούν, στα πλαίσια της τοπικής ιστορίας, τις άγνωστες, ευρύτερα, πτυχές της μεγάλης Πράξης της Απελευθέρωσης. Διακόσια χρόνια μετά, έχουμε υποχρέωση ως εκπαίδευση, να ανασύρουμε από τη λήθη και να φωτίσουμε άγνωστα γεγονότα, συνθήκες και μορφές ιδιαίτερων πατρίδων, προσφέροντας ευρύτερα ψηφίδες γνώσης ως ελάχιστη συμβολή στο ηθικό νόημα της ιστορίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους:

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας, η Εταιρεία Θεωρίας και Έρευνας της Ιστορίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τμήμα Ιστορίας, Τμήμα Πληροφορικής-Εργαστήριο Πληροφορικής για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες-HiLab- Πρόγραμμα ΒΥΡΩΝ), σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, θα πραγματοποιήσουν Επιστημονικό Συνέδριο στη Λευκάδα, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, με θέμα: «Πτυχές και εκφράσεις της τοπικότητας στην Επανάσταση του 1821. Γεγονότα, συνθήκες, πρόσωπα».

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, 8 και 9 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας. Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Παρασκευή, 8-10-2021, ώρα 6.00 μ.μ. Και οι άλλες δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή) το Σάββατο, 9-10-2021, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Λόγω των ειδικών συνθηκών του Covid-19, ενημερώνουμε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία, για την ασφάλεια των παρισταμένων, μέτρα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Επιπλέον, οι προσερχόμενοι στον χώρο πραγματοποίησης του Συνεδρίου υποχρεούνται για τα εξής:

1. Να φορούν προστατευτική μάσκα (σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στον χώρο).

2. Να φέρουν μαζί τους και να επιδεικνύουν στη Γραμματεία πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test των τελευταίων δύο εικοσιτετραώρων.

3. Εξαιτίας των περιορισμών του χώρου, προς αποφυγήν ταλαιπωρίας τους, να τηλεφωνούν για προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο του Πνευματικού Κέντρου: 26450-22620.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα:

697 90 82 014 (Άννα Κοψιδά), και

697 55 800 45 (Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού)

Ή στο e-mail: kopsidav@yahoo.gr

Eκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού
Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο