Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και υγειονομικούς


Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιαστικών ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς. Η ενδεδειγμένη περίοδος για τον αναμνηστικό εμβολιασμό είναι 6 με 8 μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.......

Ο εμβολιασμός όπως έχει ανακοινωθεί ο εμβολιασμός θα γίνει με σκεύασμα τεχνολογίας mRna και συγκεκριμένα με Pfizer ανεξαρτήτως εάν είχαν προηγηθεί δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca.

Όσοι νόσησαν από κορονοϊό και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν ξανά.

Για τον προγραμματισμό ραντεβού χρειάζεται πρόσβαση στην πλατφόρμα εμβολιασμού https://emvolio.gov.gr/

Μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς έκανε λόγο για δυνατότητα 115.000 εμβολιασμών σε μια ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική ωστόσο αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί περισσότερο η προστασία από την Covid-19, καθώς η χημική και κυτταρική ανοσία εκπίπτουν με το χρόνο.

Σύμφωνα με ισραηλινές ιατρικές μελέτες η τρίτη δόση επαναφέρει την προστασία του εμβολίου της Pfizer-BioNTech και έναντι της Δέλτα περίπου στο 95% (έναντι του 70% μετά τις δύο δόσεις). Ειδικότερα η ανάλυση δεδομένων για 1,1 εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών- δείχνουν ότι όσοι έκαναν τον Αύγουστο τρίτη δόση, εμφάνισαν μείωση κατά τουλάχιστον δέκα φορές του κινδύνου να διαγνωστούν θετικοί για Covid-19 μετά από δύο εβδομάδες.

Ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση των ανοσοκατασταλμένων.

Για τους υγειονομικούς το σκεπτικό για τον ενισχυτικό εμβολιασμό είναι ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Μπορεί να μολυνθούν, να έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί αλλά να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό στο εργασιακό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον, γι’ αυτό κρίνεται σημαντικό να κάνουν την τρίτη δόση.

Ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες – Ποια η πλέον συνηθισμένη

Σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τρίτη δόση του εμβολίου, όπως έχει αναφερθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες σε σύγκριση με αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση και συνήθως είναι οι απλές και γνώριμες, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού.

Εξαίρεση αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.

ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο