Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Νέος ψεκασμός δακοκτονίας στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας


Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνεται η έναρξη ψεκασμών ελαιώνων από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών για τον δάκο της ελιάς έτους 2021 στις εξής Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες:.....

ΤΟΜΕΑΣ 1 : ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ 2 : ΑΝΤΙΡΡΙΟ, ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗ, ΔΑΦΝΗ, ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ, ΜΑΚΥΝΕΙΑ, ΜΟΛΥΚΡΕΙΟ, ΜΑΜΟΥΛΑΔΑ, ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟ, ΠΕΡΙΘΩΡΙ, ΤΡΙΚΟΡΦΟ

ΤΟΜΕΑΣ 3 : ΑΝΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΖΕΥΓΑΡΑΚΙ, ΚΑΤΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ, ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ

ΤΟΜΕΑΣ 4 : ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΑΚΡΑΙ, ΓΑΒΑΛΟΥ, ΔΑΦΝΙΑΣ, ΚΑΨΟΡΑΧΗ, ΚΑΤΩ ΜΑΚΡΙΝΟΥ, ΜΑΚΡΙΝΟΥ

ΤΟΜΕΑΣ 5 : ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΔΟΚΙΜΙ, ΚΑΜΑΡΟΥΛΑ, ΚΑΣΤΑΝΟΥΛΑ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΣΑΡΓΙΑΔΑ, ΣΙΔΗΡΑ, ΣΙΤΟΜΕΝΑ, ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ, ΚΕΡΑΣΕΑ, ΣΚΟΥΤΕΣΙΑΔΑ, ΣΚΟΥΤΕΡΑ, ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ (ΤΡΙΧ.), ΧΟΥΝΗ, ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΣ

ΤΟΜΕΑΣ 6 : ΝΕΑ ΑΒΩΡΑΝΗ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ, ΠΡΟΣΗΛΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ 7 : ΑΦΡΑΤΟ, ΚΥΡΑΒΓΕΝΑ, ΝΕΡΟΜΑΝΑ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ, ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ, ΠΑΡΑΒΟΛΑ, ΜΥΡΤΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ 8 : ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ, ΝΕΑΠΟΛΗ, ΣΠΟΛΑΪΤΑ

ΤΟΜΕΑΣ 9 : ΚΑΣΤΡΑΚΙ, ΛΕΠΕΝΟΥ, ΜΑΤΣΟΥΚΙ, ΣΤΡΑΤΟΣ

Το φυτοπροστατευτικό προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού έχει δραστική ουσία το DELTAMETHRIN με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή επτά (7) ημέρες.

Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προτίθενται να συγκομίσουν πριν την παρέλευση του χρόνου αναμονής από τον ψεκασμό, να το γνωστοποιήσουν στον εργολάβο ή/και στο συνεργείο ψεκασμού της περιοχής. Διευκρινίζεται ότι η τήρηση του χρόνου αναμονής αποτελεί ευθύνη του παραγωγού.

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στους ανωτέρω τομείς όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί, παρακαλούνται να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους, ενώ τυχόν περιφραγμένοι ελαιώνες να ανοιχθούν προς διευκόλυνση του ψεκασμού.

Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.
Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωση τους από την ένταξη τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στην παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκώς για την πραγματοποίηση τους (δηλ. η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 28 οC. Και όταν η σχετική υγρασία είναι μικρότερη από 25%, όταν πρόκειται να βρέξει ή όταν φυσάει άνεμος πάνω από πέντε (5) μποφόρ ).

Παρακαλούνται τέλος οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους στα τηλ:26313-61112 & 26313-61619

2 σχόλια:

  1. ΕΔΩ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΚΑΤΟΥΡΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΚΥΡΙΑ Π.Ε.ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ!!!ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΠΑΝΤΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η περιφέρεια στέλνει χαρτιά στους δήμους και αυτοί λογικά στους προέδρους να ενημερωθούν οι παραγωγοι να κάνουν αιτήσεις αν θέλουν για ψεκασμούς από τη περιφέρεια. Νομίζω ότι αυτό ισχύει και να ρωτήσουμε αν έβγαλαν ανακοινώσεις από το δήμο και εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο