Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Παρουσίαση σε εργαστήρια (Workshops) της φορεσιάς της Φουστανέλας στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ΠατρώνΗ Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Δράσεις Έκφρασης ΚΟΙΝΣΕΠ» με έδρα την Πάτρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει διήμερο εργαστήριο παρουσίασης και έκθεσης της παραδοσιακής φορεσιάς της Φουστανέλας, όλων των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 36-40.....
Διαβάστε περισσότερα »
Η είσοδος στην έκθεση και τα εργαστήρια θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Σε όλες και όλους που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Το διήμερα εργαστήρια συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη «Δράσεις Έκφρασης ΚΟΙΝΣΕΠ» στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση 1821. Τα εργαστήρια θα βιντεοσκοπηθούν ώστε να παραχθεί ανάλογο αρχειακό υλικό που θα είναι χρήσιμο για καλλιτεχνική αναδημιουργία και μελέτη.

Ο τίτλος της διήμερης εκδήλωσης είναι: ««Φουστανέλα: Εμβληματική και Διαχρονική αξία τέχνης, μνήμης και ενδύματος». Έχουν προσκληθεί ειδικοί ραφτάδες, συλλέκτες, συντηρητές και υπεύθυνοι μουσειακών και άλλων χώρων που ασχολούνται με το συγκεκριμένη εμβληματική και τοπική παραδοσιακή ανδρική φορεσιά, για να παρουσιάσουν αυθεντικές φορεσιές των προηγούμενων αιώνων από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα και οι φορείς που θα παρουσιάσουν κατά τόπους τη φορεσιά της φουστανέλας είναι:

ΑΧΑΪΑ:

· Κωνσταντίνος Βαγγελάκος-πρόεδρος -καθώς και λοιποί εκπρόσωποι του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.

· Λεωνίδας Πετρόπουλος-εκπαιδευτικός-ιδιοκτήτης και υπεύθυνος Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Καλαβρύτων.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ:

· Δημήτριος Καραβασίλης-καθηγητής φυσικής αγωγής-μέλος Συλλόγου πανηγυριστών «Ο Αη Συμιός».

· Νικόλαος Πλακίδας-ράφτης, συλλέκτης και συντηρητής παραδοσιακών φορεσιών.

ΗΛΕΙΑ:

· Λάμπρος Θεόδωρος-πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

· Αιμιλία Γιαννοπούλου-πρόεδρος Συλλόγου Ηλείων «Εσθήτα».

· Γεώργιος Κουρκούτας-Φιλόλογος-Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».


Οι παρουσιάσεις θα διεξαχθούν σε τρεις θεματικές ενότητες από το Σάββατο πρωί 11 Σεπτεμβρίου 2021 και από ώρες 10:00-13:00, Σάββατο απόγευμα 17:00-20:00 και Κυριακή πρωί 12 Σεπτεμβρίου 2021 από ώρες 10:00-13:00, καλύπτοντας τα σχετικά ενδυματολογικά χαρακτηριστικά και των τριών νομών.

Την οργανωτική επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν ο Δρ. Νικόλαος Τόμπρος, Επίκουρος καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και ο Δρ. Γρηγόριος Μικρώνης, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο