Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Φωτογραφικού Φεστιβάλ “Photopolis”


Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου τα εγκαίνια του 3ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αγρινίου «Photopolis”, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αγρινίου.....

Οι επισκέπτες της έκθεσης εφέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε αριθμό και τήρησαν ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πολλοί ήταν οι επισκέπτες από άλλες πόλεις, μεταξύ αυτών ο Παναγιώτης Παππάς διευθυντής του Photometria International Photography Festival, τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας Πατρών «ΗΔΥΦΩΣ» Αλέξης Κανάς και Σπύρος Χρονόπουλος, από το Μεσολόγγι ο φωτογράφος Λεωνίδας Στούμπος, από την Λάρισα ο φωτογράφος Βασίλης Νεμπεγλεριώτης αλλά και άλλοι φωτογράφοι από διάφορες πόλεις.

Πριν τις καθιερωμένες ομιλίες έπαιξαν μουσική τα νεαρά κορίτσια του Μουσικού σχολείου Μαρία Τσόλκα (πιάνο) και Μαίρη Λαβράνου (φλάουτο), οι οποίες καθήλωσαν τους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Photopolis Παναγιώτης Καλτσάς κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ. Αναφέρθηκε στις 4 εκθέσεις φωτογραφίας και στα άλλα δρώμενα του φεστιβάλ και έδωσε το λόγο στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου η οποία δήλωσε:

«Είναι χαρά και τιμή για μένα που σήμερα βρίσκομαι εδώ και χαιρετίζω εκ μέρους του Δημάρχου της πόλης μας Γιώργου Παπαναστασίου. Είναι τιμή και χαρά που στηρίζουμε αυτό το φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε. Τρία χρόνια, όπως είπε ο κύριος Καλτσάς και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, με την ίδια θέρμη, πιστεύω ότι θα γίνει θεσμός. Είναι ένα φεστιβάλ που κάθε χρόνο το βλέπουμε να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται. Φέτος φιλοξενεί τέσσερις εκθέσεις. Υπάρχουν καθημερινές προβολές εξαιρετικών ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν εργαστήρια, συζητήσεις, βραβεύσεις, μουσικά δρώμενα, δηλαδή για περίπου δεκαπέντε ημέρες η καρδιά του πολιτισμού της πόλης μας θα χτυπάει εδώ στην Παλαιά Δημοτική Αγορά. Για αυτό λοιπόν το λόγο είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη. Εύχομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, σε όλους τους συντελεστές αυτού του φεστιβάλ, καλή δύναμη να συνεχίσουν με την ίδια αγάπη και με την ίδια θέρμη να υπηρετούν αυτό το φεστιβάλ, να υπηρετούν την τέχνη, να υπηρετούν εντέλει τον πολιτισμό».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ, φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας κ. Πολυδεύκης Ασωνίτης, η έκθεση του οποίου εκτίθεται στο φεστιβάλ με θέμα: «Μαύρο άσπρο από κάρβουνο κι αλάτι». Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Μιλάμε για τέσσερις εκθέσεις απλώς η δική μου είναι η φιλοξενούμενη. Επομένως οι στοχασμοί όλων των μελών, όλων όσων εκθέτουν ,οδήγησαν στο να γίνουν οι φωτογραφίες αυτές, αλλά βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες στοχάζεται κιόλας. Ο στοχασμός οδηγεί στη φωτογραφία ,η φωτογραφία οδηγεί στον στοχασμό, αλλά γιατί ερχόμαστε να δούμε μία έκθεση; Όχι μόνο να δούμε τις φωτογραφίες αλλά το μυαλό των φωτογράφων, πως λειτουργεί το συναίσθημα τους, το μάτι τους, το μυαλό τους, οι σπουδές τους. Αν δηλαδή η ενασχόληση με το αντικείμενο είναι σοβαρή ή είναι πρόχειρη αν ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα, αν μας δείχνουν κάτι σοβαρό κάτι νέο, κάτι που να πιστοποιεί την σοβαρή ενασχόληση τους με το αντικείμενο. Οι φωτογράφοι εντάσσονται στο χώρο των τεχνών. Και η τέχνη είναι επιστήμη σήμερα. Η φωτογραφία διδάσκεται στη σχολή καλών τεχνών, αν ήταν να φωτογραφίζουμε χωρίς αρχές και κανόνες δεν ήταν ανάγκη να υπήρχαν τέτοια Πανεπιστήμια. Δεν Δείχνουμε τα πάντα σε χώρους έκθεσης, αυτές οι φωτογραφίες των μελών της art8 πέρασαν από αξιολόγηση, η δική μου πέρασε από αξιολόγηση, οι φωτογραφίες του διαγωνισμού πέρασαν από αξιολόγηση και εκθέτουμε γιατί θέλουμε και τη δική σας αξιολόγηση. Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης να έχεις υπόψιν σου το κοινό όχι μόνο τον εαυτό σου, γιατί εφόσον εκθέτεις στο κοινό δείχνεις την ανάγκη σου να πάρεις πράγματα από αυτό. Να πιστοποιήσει και το κοινό αν αξίζεις ή όχι. Έκθεση τι σημαίνει; Εκθέτω σημαίνει μένω έκθετος, κουβαλώ κάτι σε δοκιμασία. Εσείς τώρα είστε οι κριτές μας. Η φωτογραφία είναι σαν τα ρινίσματα σιδήρου όσο περισσότερα είναι τα ρινίσματα τόσο περισσότερο το μαγνητικό πεδίο το οποίο δημιουργείται. Επομένως όσο περισσότερες αξιολογημένες φωτογραφίες βλέπουμε τόσο βελτιώνεται το μάτι μας. Μαθαίνουμε να διακρίνουμε τις ποιότητες.

Εδώ τώρα η “art8” με αυτό τον πλουραλισμό των εικόνων μας δίνει την δυνατότητα να δούμε διάφορες οπτικές εκδοχές προσέγγισης των θεμάτων. Βλέπουμε πως ο κάθε καλλιτέχνης βλέπει τον κόσμο γύρω του και αυτό μας κινεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον να δούμε την έκθεση. Σε μια έκθεση δεν ερχόμαστε μόνο για το θέμα. Από μια πλευρά η φωτογραφία μας δίνει την δυνατότητα να δούμε πράγματα που δεν έχουμε την δυνατότητα να τα επισκεφτούμε αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει μέσα από το θέμα να δεις τον φωτογράφο όχι τον τόπο. Ο τόπος είναι πρόφαση. Δεν είναι ο τόπος από μόνος του αρκετός. Ούτε η έκφραση είναι από μόνη της αρκετή, ούτε το μάτι είναι από μόνο του αρκετό, είναι και η παιδεία, οι σπουδές. Πρέπει να σπουδάσεις το αντικείμενο πρέπει να σπουδάσεις τη φωτογραφία, πρέπει να σπουδάσεις τη ζωγραφική. Όλα αυτά ενωμένα θα δώσουν ποιότητα».

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των τριών νικητών του φωτογραφικού διαγωνισμού “KeepDistance” από το μέλος της κριτικής επιτροπής και μέλος της “art8” κ. Λεωνίδα Φραγκούλη. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον Βασίλη Νεμπεγλεριώτη από την Λάρισα, ο οποίος παρέστη στην βράβευση και έλαβε και τα προβλεπόμενα δώρα, ενώ το δεύτερο και τρίτο βραβείο κέρδισαν οι Υπατία Κορνάρου και Δημήτρης Παπαδάκος.

Την δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ ,Κυριακή 29 Αυγούστου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη προγραμματισμένη δράση. Συγκεκριμένα ο Πολυδεύκης Ασωνίτης παρουσίασε το φωτογραφικό του έργο και αναφέρθηκε σε αυτό και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί τις φωτογραφικές λήψεις του.

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πρόεδρος της φωτογραφικής ομάδας «ΗΔΥΦΩΣ» της Πάτρας.

Το φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

Ώρες επίσκεψης 19:00-22:00 καθημερινά.

Εκτός των 4 εκθέσεων καθημερινά γίνονται και οι παρακάτω προβολές:
«Προσωπογραφίες αγωνιστών της Δ. Στερεάς Ελλάδας: τέχνη και ιστορία» με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Συνεεργασία με την κ. Μίρκα Παλιούρα, ιστορικό τέχνης.
“Αιτωλοακαρνάνες φωτογράφοι δρόμου” Προβολή φωτογραφιών τοπικών φωτογράφων περασμένων δεκαετιών.
“Timelapseaction 2019” Τα 10 επιλεγμέναtimelapsevideosαπό τονδιαγωνισμό του Φεστιβάλ Φωτογραφίας “Photosphere”.
“4οPhotosphere 2021” Προβολή114φωτογραφιώντου4ουΦεστιβάλ Φωτογραφίας Photosphere.

Επίσης τις επόμενές ημέρες έχουν προγραμματιστεί και οι παρακάτω δράσεις:
Μουσικό δρώμενο: "Crossroads" με την ΜικαέλλαΠαπαχρυσάνθου. Μαζί της ο Χρήστος Ζήσης. Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00.
Παρουσίαση φωτογραφικού έργου από τον πολύ σημαντικό φωτογράφου Στράτο Καλαφάτη. Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00.
Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Αιτωλοακαρνάνεςφωτογράφοι δρόμου". Στο πάνελ της συζήτησης οι συλλέκτες φωτογραφιών Γίτσα Πανταζή Ναστούλη, Θανάσης Βαλαώρας και ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Ρίζος. Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00.
Μουσικό δρώμενο με τους ΑΤΡΟΠΟΝ. Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00.
Portraitstudio. Ο φωτογράφος της φωτογραφικής ομάδας “art8” Πάνος Καλτσάς θα πραγματοποιεί φωτογραφήσεις πορτραίτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. (από Τρίτη 31 Αυγούστου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο