Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Ολέθρια και για το Μεσολόγγι η θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής / Καταργούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πόλη


Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια της χώρας έφερε για την πάλαι ποτέ φοιτητούπολη του Μεσολογγίου αυτό που φοβόμασταν, το «έγκλημα» είχε γίνει και τώρα δόθηκε η χαριστική βολή......

Ως Δήμαρχος έκρουα εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου ότι η θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής θα σημάνει ουσιαστικά και την «εξαφάνιση» σχεδόν όλων των περιφερειακών τμημάτων, αλλά δεν εισακούστηκα.

Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την εισήγησή μου αναφέρθηκα στην ενδεχόμενη (τότε) αλλαγή των ποιοτικών κριτηρίων εισαγωγής φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα, βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σ’ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις....

Γενόμενος αποδέκτης σφοδρών αντιδράσεων, συγκάλεσα άμεσα σήμερα τους φορείς της πόλης (Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και Επιτροπή Πολιτών για το Πανεπιστήμιο) σε σύσκεψη κατά την οποία διατυπώθηκαν οι απόψεις τους που εκφράζουν την καθολική αντίδραση και το σφυγμό της τοπικής κοινωνίας.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας:

Από το 2012 η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι σε συνεχή κατιούσα πορεία τόσο σε αριθμό τμημάτων όσο και σε αριθμό φοιτητών. Από μια φοιτητούπολη με 3 - 4.000 φοιτητές το 2012 και 7 τμήματα το Μεσολόγγι εντάχθηκε αρχικά στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα το 2013 έχοντας πλέον 3 τμήματα (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τεχνολογίας Αλιείας) με 639 εισακτέους. Με την «ανωτατοποίηση» του 2019 τα τμήματα ήταν και πάλι τρία με 610 εισακτέους, αλλά πολύ λιγότερους στην πραγματικότητα λόγω μεταγραφών και μη παρακολούθησης.

Κατά τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, στην πόλη θα έρθουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο 42 φοιτητές και στα δύο εναπομείναντα τμήματα σε σύνολο 494 προσφερόμενων θέσεων!!

Όπως είναι ευνόητο ασφαλώς και θα αντισταθούμε όπως επιτάσσει η ιστορία και η Ακαδημαϊκή διαδρομή της Ιερής Πόλης. Δεν είναι δυνατόν το Μεσολόγγι με την τεράστια προσφορά σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, να «διαγραφεί» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Θα πρέπει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να καλύψει τουλάχιστον τις θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε κανένα τμήμα να μην στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον σταδιακό μαρασμό και στην κατάργηση.

Απαιτούμε και δικαιούμαστε για τους λόγους που προαναφέραμε, την άμεση μεταφορά στο Μεσολόγγι νέων τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην αναγκαιότητα της δέουσας αξιοποίησης της μοναδικής υποδομής του εκπαιδευτικού campus ενόψει και του επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Είναι η ώρα των πράξεων και για την κυβέρνηση και για το πολιτικό προσωπικό του Νομού μας.

Εκ του Γραφείου Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου14 σχόλια:

 1. Ολα εχουν μια διαβάθμιση το ιδιο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  Να υπαρχει και Δημόσια Ανωτερη εκπαι ανάμεσα στην Μέση εκπαίδευση κσι την Ανωτατη εκπαίδευση.
  Οχι λοιπόν στα Ιδιωτικά κολλέγια για να κονομάνε οι κολλεγιάρχες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ολα εχουν μια διαβάθμιση το ιδιο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  Να υπαρχει και Δημόσια Ανωτερη εκπαιδευση ανάμεσα στην Μέση εκπαίδευση κσι την Ανωτατη εκπαίδευση.
  Οχι λοιπόν στα Ιδιωτικά κολλέγια για να κονομάνε οι κολλεγιάρχες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. oσ πότε θα λειτουργούν πανεπιστήμια σε κάθε χωριό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πατε καλα; Δε φταει καμιά βαση... Απλώς τα τμήματα δεν έχουν ζήτηση.. να κλείσουν να μην πληρώνουμε και τζάμπα λεφτά. Κι οι Μεσολογγίτες για τις γκαρσονιέρες τα θέλουν... Μην κοροϊδευόμαστε τώρα και μεταξύ μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σχολές μόνο για να πληρώνουν οι γονείς τζάμπα λεφτά για 4 χρόνια. Χωρίς κανένα αντίκρυσμα. Δεν έχουν λόγο ύπαρξης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εκει οου φτάσαμε μίνο με φύλακες θα μπεί μυαλό σε κατι διαπλεόμενους.

   Διαγραφή
 7. Γιατί είναι τόσο κακό, το να υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα στην επαρχία;Δηλαδή η επαρχία πρέπει να χει γιδια και πρόβατα μόνο; Και το υπερασπίζετε κιολας; Οι καφετέριες, τα σπίτια που νοικίαζονται, τα παιδιά που δίνουν ζωή, είναι κακό;Το να δουλεύει η εστίαση απο φοιτητές είναι κακό;Το να έχεις εισόδημα απο ενοίκια είναι κακό; Δηλαδή οταν είναι ερημα και πεινάει ο κόσμος είναι καλύτερα;Το να ψοφησει η γιδα του γειτονα είναι βαθυα ριζωμένο στο μικρο μυαλό του Ελληνα για αυτό ειμαστε αυτοι που είμαστε.Υπόψιν δεν εχω ουτε καφε ούτε ενοικιαζόμενα και τα λεω αυτα ,μη νομίζουν καποιοι οτι τα λέω απο προσωπικό συμφέρον.Αλλα ελεος ρε παιδια γυρίστε πίσω στο ταγαρι και τη γκλιτσα αμα σας αρεσει σε αλλα μερη σκοτωνονται να εχουν οσα περισσοτερα μπορουν στον τόπο τους και στην Αιτωλοακαρνανία είμαστε οι υπερασπιστές να του να κλεισουν ολα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ούτε εγώ έχω καφετέριες γκαρσονιέρες κλπ,αλλά τα κριτήρια για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι άλλα και όχι πως θα ζήσουν κάποιοι από το φοιτητόκοσμο..Τα αποτέλεσμα αυτής της ηλιθιας θεώρησης του θέματος Παιδεία τα γνωρίζουμε,Κ τα ζούμε....Και δεν είναι άλλα από τα Πανεπιστήμια κατά όνομα μόνον.Πανεπιστημια δηλαδή κατώτατης στάθμης,που κατατάσσονται στα τελευταία του κόσμου και συγκρίνονται μόνο με αντίστοιχα τριτοκοσμικών χωρών.....και με αντίκρυσμα μηδεν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. πτυχιουχοι ανωτάτης και ανωτέρας εκπαιδευσης
  και με διαβαθμισμενα επαγγελματικα δικαιώματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 1,11 εμείς το ταγάρι και τη γκλίτσα είχαμε πάντα. Σε λίγο θα το ξαναπιάσετε κι εσείς και τα προσχήματα της ιστορικότητας δεν θα είναι για πάντα, τα 350άρια που ζητάγατε για γκαρσονιέρες τελείωσαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. 8:32 Ξεκαθαρισα οτι δεν εχω γκαρσονιερες , και σε αυτο συμφωνω και γω που ζητουσαν παραλογα και υπερογκα ποσα για μια τρυπα.Αλλα η κοινωνια πρεπει να πηγαινει μπροστα οχι πισω .Δεν εχω προσωπικο συμφερον αλλα οταν ερημωνει ο τοπος ερχεται φτωχια και κακομοιρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη ,κ δεν θέλει άλλα πτυχία ανεργίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σχολές πρακτικές για παραγωγή κ όχι για την νά λέμε πέρασαααα, χωρίς να πιάνουν στα γραπτά την βάση

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο