Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Οικολογική Δυτική Ελλάδα Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την πολιτική μετά την πυρκαγιά


Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα στην τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με αφετηρία την αρχή της προτεραιότητας στην κατανόηση των ισορροπιών της φύσης και όχι των εντυπωσιακών επεμβάσεων, τόνισε τα εξής για την πολιτική μετά τις πυρκαγιές:...

- Η κρίσιμη περίοδος των παρεμβάσεων μόλις τώρα αρχίζει, ενώ το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτική εκμετάλλευση.

- Οφείλουμε να καταλάβουμε τι αληθινά φταίει για τις καταστροφές με βάση την επιστήμη της δασολογίας και Οικολογίας και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

- Ο λόγος για τον οποίο οι άλλοτε «αθώες» μεσογειακές πυρκαγιές σήμερα εξελίσσονται σε καταστροφικά πύρινα μέτωπα είναι η εγκατάλειψη των παραδοσιακών χρήσεων γης, η οποία μετατρέπει το παραδοσιακό πολυσχιδές αγροτο-κτηνοτροφικό τοπίο σε ένα ομοιογενές «χαλί» από εύφλεκτη βλάστηση, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη οικισμών και την εκτός σχεδίου δόμηση που αυξάνει την ζώνη μίξης δασών-οικισμών και εκθέτει κατοίκους και περιουσίες σε κίνδυνο.

- Θυμίσαμε ότι η Μεσογειακή φύση έχει μέσα της τους μηχανισμούς αναγέννησης και επισημάναμε διαπιστώσεις από περασμένες πυρκαγιές, ειδικά του 2007:

Α. Σοβαρές οικολογικές καταστροφές γίνονται και μετά την πυρκαγιά από λανθασμένες επεμβάσεις ή καιροσκοπισμό.

Β. Είναι θεμιτή η αποκατάσταση και ενίσχυση φυσικών διεργασιών και παραδοσιακών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων όχι όμως η αλλαγή χρήσης γης.

Γ. Υπάρχει πληθώρα δράσεων που μπορούν να γίνουν, όχι μόνο οι στερεότυπες «αναδασώσεις» και «αντιπλημμυρικά.

Δ. Οι δράσεις σωστής αποκατάστασης και οι πόροι πρέπει να δαπανηθούν σε βάθος χρόνου, όχι με μεγάλες δράσεις την πρώτη χρονιά.

Ε. Απαιτείται έλεγχος και διαφάνεια στην ιεράρχηση και επιλογή δράσεων που θα ενταχθούν σε διάφορες πακέτα. Για να μην επαναληφθούν τα λάθη του «πακέτου Μολυβιάτη» ζητήσαμε διακομματική και δια παραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης και τελικής επιλογής δράσεων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο