Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Το νέο σύγγραμμα της Βονιτσιάνας Δέσπως Καλέζου «Βόνιτσα, ο λαϊκός της πολιτισμός»


ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ



Το νέο σύγγραμμα της Βονιτσιάνας Δέσπως Καλέζου

«Βόνιτσα, ο λαϊκός της πολιτισμός»


Η Βονιτσιάνα Δέσπω Καλέζου σπούδασε στο κλασσικό τμήμα της Φιλοσοφικής Αθηνών, με υποτροφία. Μπορεί ο γάμος της με τον Λευκάδιο Γράψα να την δραστηριοποίησε στον χώρο της Λευκάδας (δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αντιδήμαρχος Λευκαδίων) δεν ξέχασε ποτέ την γενέτειρά της.....

Ετσι το πέμπτο της κατά σειρά βιβλίο αφορά αποκλειστικά τον λαϊκό πολιτισμό της Βόνιτσας. Ξεκινώντας από μια καταγραφή της, ως φοιτήτρια το 1965, συνέχισε την συγκέντρωση των εθίμων και των παιγνιδιών καθώς και των μοιρολογιών.

Τα ήθη και έθιμα είναι ταξινομημένα πάνω στις σχετικές γιορτές ενώ οι περιγραφές των παιγνιδιών μετρούν τις 4 δεκάδες.

Η συλλογή των μοιρολογιών είναι μοναδική , όχι για την περιοχή της Βόνιτσας αλλά ας μας επιτραπεί για όλα τα Βαλκάνια. Δεν είναι η έκφραση του πόνου, ούτε η φρασεολογία που γεννά νέες λέξεις. Είναι αυτό το κρυφό του έπους, της άλλης μορφής του θανάτου. Μια δόση ελπίδας, ένα δοξαστικό για τις αρετές και τις χάρες αυτού που χάθηκε.

Η Δέσπω έδωσε την αξία που πρέπει να έχουν τα μοιρολόγια και κυρίως αυτά της Βόνιτσας. Δεν είναι «ψυχαργώ» και δεν έχουν να κάνουν με την απελπισία. Είναι ένας ιδιαίτερος ρυθμός τραγουδιού που τα λόγια εξυμνούν τον νεκρό και παρηγορούν τους οικείους του. Η γραφή είναι συγκλονιστική και χρειάζεται ο αναγνώστης να σταθεί στην κάθε λέξη του μοιρολογιού για να κατανοήσει αυτές τις αξίες.

Το βιβλίο το αφιερώνει στους γονείς της, την Ευρώπη και τον Γιώργο.

Εμείς όμως νοιώθουμε ότι αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε ένα ξεχωριστό πολιτισμό, τον πολιτισμό της πόλης των 18 Εθνοτήτων, την Βόνιτσα.

2 σχόλια:

  1. συγχαρητήρια στη συγγραφέα, που μπορούμε να το βρούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια, για άλλη μία φορά!!!
    Καλοτάξιδο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο