Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Ηρώων και Αγωνιστών του 1821 στην Κωνωπίνα την Τρίτη 17 Αυγούστου



Το Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας στα πλαίσια των επετειακών πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ,διοργανώνει εκδήλωση Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ηρώων και Αγωνιστών του 1821 την Τρίτη 17 Αυγούστου στις 20:00 στην Πλατεία της Κωνωπίνας......

· 20:00 Επιμνημόσυνη δέηση

· 20:20 Αποκαλυπτήρια μνημείου

· 20:25 Κατάθεση στεφάνων

· 20:35 Ενός Λεπτού σιγή

· 20:36 Εθνικός Ύμνος

· 20:40 Χαιρετισμοί

· 20:50 Ομιλία Μπαρμπαρούση Γεωργίου , Διδάκτορα Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών )

Συντονιστής: Λούντζης Γεράσιμος , ιστορικός ερευνητής (μέλος οργανωτικής επιτροπής του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για τον εορτασμό των 200 από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Εκ του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

8 σχόλια:

  1. Που ξοδεύτηκαν τα 8.000.000 ευρώ επί των ημερών σου Παντελή; Τι φοβάστε και δεν απαντάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γέμισε ο Δήμος κρούσματα. Που ζείτε; Ακυρώστε τα όλα. Το κρίμα στο λαιμό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύγε Στην Αξιέπαινη Πρωτοβουλία !
    Τα Σύμβολα Είναι Σύμβολα Και Απαιτείται Σεβασμός.
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ευχαριστείτε τον ακούραστο ερευνητή ,Νίκο Μήτση, που έφερε στην επιφάνεια τους αγωνιστές της Κονοπίνας με τα βιβλία του: ΚΩΝΩΠΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 εκδ.2007 από τον Σύλλογο ΚΟΝΟΠΙΝΑΣ και το βιβλίο ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ εκδ.2017 από την Ομοσπονδία Ξηρομέρου. Σε αυτά τα βιβλία αναφέρονται με πλήρη στοιχεία όσοι Κονοπινιότες πολέμησαν στα 1821 και θα βρείτε αρκετά και χρήσιμα στοιχεία.Είναι ανουσιούργημα να μην μαθαίνουν οι νέοι την αλήθεια και να μην θυμούνται αυτά οι παλιοί. Λίγος σεβασμός προς τον συμπατριώτη μας Νίκο Μήτση,δεν βλάπτει.Και το λέω αυτό γιατί βλέπω ότι δεν αναφέρεται ποίος έφερε στη δημοσιότητα μέσα από έρευνες τα ονόματα αυτών των αγωνιστών που γίνεται σήμερα αυτό το καλαίσθητο μνημείο στην Κονοπίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτουνού ήταν και η ιδέα να μας φέρει να στήσουμε άγαλμα του Μαυρομμάτη στην πλατεια της κατουνας να το παρει και να το παει στη ζαφτσα αν τον πηρε τόσο πολυ ο πόνος για τον μαυρομάτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι ανιστόρητος πέρα για πέρα. Η οικογένεια των Μαυρομματαίων στα 1821 είχε εθνοφελείς προς την πατρίδα προσφορές και 3 θύματα μέσα στο Μεσολόγγι ( Φιόρος αντιστράτηγος , Επαμεινώνδας γιατρός και διοικητής Βλοχού , Αναστάσιος πολιτικός) το 1825-6. Είναι τυχαίο που ο Καποδίστριας είχε Γραμματέα του τον Νικόλαο Μαυρομμάτη; και τον διόρισε και Διοικητή του Άργους το 1830 ; Είναι τυχαίο που ο Γεώργιος Μαυρομμάτης ήταν υπουργός Οικονομίας το 1827 και Διοικητής Αχαΐας το 1829 επί Καποδίστρια και Σύμβουλος Επικρατείας το 1836; Εσύ ο καθ έξιν υβριστής και είρωνας τι έχεις να μας πεις για τους προγόνους σου ; Λίγος σεβασμός προς την οικογένεια κι όχι μόνον δεν βλάπτει.Είστε άξιος της μοίρας σας.
      Ν.ΜΕΜΟΣ

      Διαγραφή
  6. Για την ουσία του θέματος που αναφέρεται ο 7.58 μ.μ σιωπάς κ. 2.06 μ.μ . Η εμπάθεια σου είναι απερίγραπτος. Βγάλε και συ βιβλία για την Κωνωπίνα,την Κατούνα, τους ευπατρίδες Μαυρομματαίους (1821-1860 ) και μετά έλα να μιλήσουμε. Είναι λυπηρό το 2021 που γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 να υπάρχουν τόσο ακραίες Σταλινικές και φασίζουσες αντιλήψεις για Θέματα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητό ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS.

    Επειδή βλέπω ανάρτηση ανωνύμου ( 2.06 π.μ ) η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λοιδωρεί τους πάντες, επιθυμώ μέσω του αξιόλογου σάιτ σας, να ενημερώσω να αναγνωστικό σας κοινό, ότι ως Μέλος της Επιτροπής εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 στους Δήμους ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ και ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ , στους οποίους συμμετάσχω, έγιναν αξιόλογες προτάσεις απ όλα τα μέλη και στους δύο Δήμους της τ. επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου.

    Για τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας είχα προτείνει και έγιναν ομοφώνως δεκτά και τα εξής:

    Να γίνει αναπαράσταση της μάχης του Αετού (2 Αυγ.1822) στον φυσικό του χώρο στη θέση Προφ. Ηλίας στον Αετό Ξηρομέρου , η οποία φέτος έγινε διαδημοτικά ( Ξηρόμερο και Βόνιτσα) και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

    Να τοποθετηθούν μνημεία- προτομές ηρώων του 1821:

    1. Στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου και μάλιστα επ αυτού εγχείρησα και τα ονόματα των Κωνωπινιωτών αγωνιστών του 1821 παρμένα απ τα βιβλία μου ΚΩΝΩΠΙΝΑ (207) & ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ (2017) τα οποία θα γράφονταν στις πλάκες του μνημείου.

    2. Προτομή - μνημείο στην Πλαγιά Βονίτσης του αντιστράτηγου Κώστα Καπογιωργάκη που τοποθετήθηκε η προτομή στις 16 Ιουλίου 2021 σε επιτυχημένη εκδήλωση του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας

    3.Προτομή Του στρατηγού Στάθη Κατσικογιάννη στην Πάλαιρο

    4.Προτομή του στρατηγού Θεοδ. Γρίβα στη Βόνιτσα

    5.Προτομή του στρατηγού Γεωργίου Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα. Τοποθετείται οσονούπω .

    6.Προτομή του πολιτικού Γεωργίου Μαυρομμάτη (1771-1836) στην Κατούνα.

    Οι παραπάνω προτάσεις έγιναν ομοφώνως αποδεκτές από τα 15 Μέλη της Επιτροπής της Βόνιτσας,με εξαίρεση ενός μέλους στο θέμα στην 6η πρόταση που προαναφέρω.

    Ως γνωστόν η Επιτροπή εορτασμού είναι γνωμοδοτικό όργανο και η εκτέλεση ή μή οποιασδήποτε πρότασης,επαφίεται στην κεντρική διοίκηση, ήτοι στους Δήμους ή τα Νομικά τους πρόσωπα.

    Νιώθω υπερήφανος που συνέβαλα και εξακολουθώ να συμβάλλω και θα συμβάλλω και στο μέλλον
    στους δύο Δήμους & οι προτάσεις μου εισακούστηκαν από τους καθ ύλην αρμοδίους .
    Ευχαριστώ τους κ.κ δημάρχους
    Ακτίου -Βόνιτσας και του Ξηρομέρου για την συνεργασία μας .
    Όπως το ίδιο ευχαριστώ και τους προέδρους των Νομικών τους προσώπων.

    Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας από τα λιβελογραφηματα ανωνύμου που με ελαφρά τη καρδία αναρτήσατε...

    Με εκτίμηση

    ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔ.ΜΗΤΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο