- Διαχειριστικός και Οικονομικός Έλεγχος στο Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.
- Αξιοπρόσεκτες απόψεις που θα συζητηθούν.
- Αξιοπρόσεκτες απόψεις που θα συζητηθούν.
Γράφει ο: Kώστας Θ. Τριαντακωνσταντής
Μαθηματικός
Ανταποκριτής της
Εφημερίδας " ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ".
|
Θεωρούμε υποχρέωση μας να
ευχαριστήσουμε τον Επικεφαλή της
Δημοτικής Παράταξης "Συμμαχία
για το Μέλλον" και Δημοτικό Σύμβουλο
στο Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε
με μεγάλη προθυμία.
Έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων σε 17 διαφορετικούς Δήμους ανά την Επικράτεια. Φυσικό είναι να παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του ΔΣ στη πόλη που ζω.
Ανεξάρτητα αν συμφωνώ σε όλες ή σε μερικές απόψεις του κ Σκαρμούτσου Παντελή, οφείλω να ομολογήσω ότι η παρουσία του στο ΔΣ με έχει καταπλήξει θετικά.
Αγαπητοί Αναγνώστες, σας αφήνω να διαβάσετε τη συνέντευξη του.
Eρώτηση 1
Πως κρίνετε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
Aπάντηση
Δυστυχώς χειρότερη δεν μπορεί να γίνει. Οι αλλαγές που έγιναν στον νόμο περί αυτοδιοίκησης από τον κο Θεοδωρικάκο, δημιούργησαν ένα καθαρά δημαρχοκεντρικό σύστημα που δίνει την δυνατότητα στην παράταξη του δημάρχου, να περνά όποιο θέμα θέλει χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για τον πλέον αντιδημοκρατικό νόμο που έχει περάσει ποτέ για την αυτοδιοίκηση και δυστυχώς ο κος Λύρος εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό στο έπακρο.
Επιπλέον ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν ενημερώνεται το δημοτικό συμβούλιο για κανένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον δήμο και οι ερωτήσεις που γίνονται προς την παράταξη του δημάρχου δεν απαντώνται ως οφείλει να κάνει ποτέ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και μετά από μεγάλη πίεση που ασκεί η παράταξή μας.
Η κατάσταση που επικρατεί βολεύει βεβαίως και την παράταξη του ομοϊδεάτη του δημάρχου κου Καραπάνου, με αποτέλεσμα ο καυγάς να γίνεται για το…. πάπλωμα και όχι για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων του δήμου.
Ερώτηση 2
Συμφωνείτε να γίνει σαρωτικός διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος στο Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου;
Απάντηση
Είναι κάτι που υποστηρίζουμε από την πρώτη στιγμή της προεκλογικής μας εκστρατείας . Ο διαχειριστικός έλεγχος έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα του δημάρχου. Όχι μόνο για να τιμωρηθούν όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι , αλλά για να ξέρει και ο ίδιος ο δήμαρχος ποια οικονομική κατάσταση αναλαμβάνει να διαχειρισθεί.
Ελπίζω να είναι βάσιμες και όχι φήμες, οι πληροφορίες που έχουμε, γιατί δυστυχώς όπως προείπα δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση, ότι αυτή τη στιγμή οικονομικοί επιθεωρητές είναι επί το έργον.
Ερώτηση 3
Βελτιώθηκε η καθημερινότητα των Δημοτών με τη νέα Δημοτική Αρχή;
Aπάντηση
Ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου και παρά την σκληρή προσπάθεια των εργαζομένων, δεν βλέπουμε να έχει βελτιωθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα του δημότη. Έχουν γίνει κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες για να φωτισθούν περιοχές που ήταν στο σκοτάδι, γίνεται μια προσπάθεια για να λυθεί το θέμα των αδέσποτων και της καθαριότητας, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να βελτιωθεί η εικόνα του δήμου. Χρειάζονται προσλήψεις εργαζομένων, αγορά μηχανικών μέσων, πρόσθετα κεφάλαια και σκληρή και οργανωμένη προσπάθεια και αυτά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.
Ερώτηση 4
Ποια η γνώμη σας για το μεγάλο θέμα της μαρίνας Μεσολογγίου;
Aπάντηση
Η Μαρίνα Μεσολογγίου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό έργο πνοής για τον Δήμο μας. Ένα έργο που θα μπορούσε να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς την πόλη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα. Δυστυχώς όμως η εταιρία η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, επί ένδεκα χρόνια, κρατά όμηρο μια ολόκληρη πόλη, αρνούμενη να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ασχολείται περισσότερο με τις αντιδικίες μεταξύ των μετόχων της, παρά με την κατασκευή και την λειτουργία του έργου. Θα έπρεπε δε να είχε κηρυχθεί έκπτωτη προ πολλού.
Πέραν της εταιρίας, τεράστιες οι ευθύνες και του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου, της Κτηματικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Τουρισμού, που ανέχθηκαν για τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση.
1. Η εταιρία δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και μόνο η μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης της σύμβασης, ήταν αρκετή για να κηρυχθεί έκπτωτη.
2. Αδυνατεί να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία σύμβαση που υπέγραψε με το Υπουργείο Τουρισμού και κωλυσιεργεί συστηματικά.
3. Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, η εταιρία είναι χρεοκοπημένη προ πολλού. Ο νόμος προβλέπει ότι, όταν τα ίδια κεφάλαια μιας Α.Ε. μειώνονται κάτω από το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου, τότε η εταιρία, η θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός έξη μηνών , η κηρύσσει πτώχευση. Η εν λόγω εταιρία έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και ίδια κεφάλαια αρνητικά πλέον των 900.000 ευρώ με τάση επιδείνωσης. Όσο για τις υποχρεώσεις της προς τρίτους, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια.
Ο Δήμος Μεσολογγίου, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες ώστε η εταιρία να κηρυχθεί έκπτωτη και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επαναδημοπράτησης του έργου. Το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Χρόνος για καθυστερήσεις και υπομονή, δεν υπάρχει πλέον, διότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες τα Λιμενικά Ταμεία, θα αφαιρεθούν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκηση και θα περάσουν σε πρώτο στάδιο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και σε δεύτερο στάδιο, θα πωληθούν σε ιδιώτες, αφού πρώτα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες.
Εάν συμβούν τα παραπάνω, η επίλυση του θέματος της Μαρίνας Μεσολογγίου θα παραπεμφθεί στις καλένδες και ο Δήμος, εκτός των άλλων, θα χάσει και το ποσό των 262.000 ευρώ, που είναι οι οφειλές της εταιρίας προς το Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου.
Eρώτηση 5
Ποιες λύσεις δίνετε στο θέμα της ΔΕΥΑΜ;
Απάντηση
Τα προβλήματα τις ΔΕΥΑΜ είναι πολλά και σοβαρά, με κυριότερο τα πολύ μεγάλα χρέη προς τους παρόχους ρεύματος, που κανείς δεν θέλησε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει σοβαρά. Η λύση για το θέμα αυτό είναι μία και μοναδική. Θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας του δήμου, μέλος της οποίας θα είναι και η ΔΕΥΑΜ. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος γίνεται αυτοπαραγωγός ρεύματος μέσω ηλιακής ενέργειας , παράγει δηλαδή ο ίδιος το ρεύμα που χρειάζεται να καταναλώνει και επιλύει τα προβλήματα ηλεκτροδότησης όλου του δήμου και όχι μόνο της ΔΕΥΑΜ, εξοφλώντας παράλληλα και τα χρέη της.
Πέραν αυτών η ΔΕΥΑΜ στερείται προσωπικού και μέσων για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της. Δεν είναι δυνατόν μια εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης να μην έχει π.χ. υδραυλικούς. Μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος θα πρέπει να προσληφθούν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα καλύψουν ανάγκες της εταιρίας και να μην προσλαμβάνονται άσχετοι, με ρουσφετολογικό τρόπο όπως γινόταν κατά κόρον από τη προηγούμενη δημοτική αρχή. Η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες του δήμου και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας της ενεργειακής κοινότητας γιατί χρόνος αναμονής δεν υπάρχει και τα προβλήματα εντείνονται.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης που αυξάνει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας , αποτελούμενο στο μεγαλύτερο μέρος του από σωλήνες αμιάντου. Μερική λύση του προβλήματος μπορεί να γίνει με την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που τρέχει ήδη, αλλά οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ερώτηση 6
Για το μεγάλο θέμα της ύδρευσης του Αιτωλικού τι προτείνετε να γίνει;
Aπάντηση
Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά είναι δυστυχώς τραγικό το γεγονός, ότι στον νομό με τα περισσότερα νερά στην Ελλάδα, θα υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό.
Πριν από ένα χρόνο έγιναν βελτιωτικές εργασίες στην πηγή από την οποία υδροδοτείται το Αιτωλικό και διατέθηκε ποσό 2,8 εκ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο δε πρώην δήμαρχος, μας είπε με πανηγυρικό τρόπο ότι το νερό είναι πόσιμο. Οι ειδικοί όμως είπαν ότι για ένα χρόνο το παρεχόμενο νερό θα είναι υπό εξέταση από την ΔΕΥΑΜ που ανέλαβε την υποχρέωση να αναλύει το νερό, επί καθημερινής βάσης και μετά την λήξη του διαστήματος αυτού, να αποφανθούν οι ειδικοί αν το παρεχόμενο νερό είναι όντως κατάλληλο προς πόση η όχι. Θα θέλαμε λοιπόν καταρχήν να μας γνωρίσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων, μιας και το διάστημα του ενός χρόνου παρήλθε.
Εάν αποδειχθεί ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο, θα πρέπει να στραφούμε σε άλλη πηγή ώστε να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα της υδροδότησης του Αιτωλικού. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και άλλες περιοχές των Οινιαδών αντιμετωπίζουν προβλήματα, που ενδεχομένως να ενταθούν στο μέλλον. Επομένως η όποια λύση δοθεί θα πρέπει να μην λύνει απλώς το πρόβλημα του Αιτωλικού σήμερα, αλλά να είναι με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας, και να συνυπολογίζει κα τις ανάγκες που σταδιακά θα αυξάνονται.
Όσο για τα οφειλόμενα από τους δημότες ποσά, θα πρέπει να γίνει νομοθετική τροπολογία η οποία να δίνει την δυνατότητα γενναίας μείωσης των οφειλομένων ποσών και μακροχρόνιας ρύθμισης των υπολοίπων, σε όλες τις περιοχές της χώρας που υδροδοτούνται με ακατάλληλο νερό προς πόση.
Δεν γίνεται μόνιμα να ανακεφαλαιώνονται οι τράπεζες και να ταΐζονται τα ΜΜΕ από το υστέρημα του λαού και να αφήνουμε πόλεις και χωριά χωρίς πόσιμο νερό, με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Ερώτηση 7
Κατά τη γνώμη μου , η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά κυρίως χωρίς ορατές λύσεις προστασίας έχει καταντήσει ανέκδοτο. Πως το σχολιάζεται;
Απάντηση
Είναι απαράδεκτο για τόσα χρόνια να διατηρείται ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με διάφορες αφορμές , καιρικά φαινόμενα, πανδημία κλπ. με αποτέλεσμα να γίνεται όργιο αναθέσεων και να βολεύονται «τα δικά μας παιδιά».
Θα έπρεπε να καταπολεμηθούν οι αιτίες των φαινομένων και όχι να προσπαθούμε να χρηματοδοτούμε μονίμως τα αποτελέσματα της δικής μας ανεπάρκειας. Θα πρέπει να επενδύσουμε στις αιτίες, κάνοντας τα απαραίτητα έργα υποδομών ώστε να μην θρηνούμε θύματα και να μην καταστρέφονται περιουσίες από τα φυσικά φαινόμενα κατ΄επανάληψη.
Eρώτηση 8
Είμαι από αυτούς που έχουν τη θέση ότι στη κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου δεν χρειάζεται η ριζική της ανακατασκευή. Βεβαίως μία νέα χωροθέτηση δράσεων και ομοιογενής τοποθέτηση τεντών από τα καταστήματα είναι επιβεβλημένη. Θα θέλαμε τη γνώμη σας.
Απάντηση
Δυστυχώς είναι ένα από τα αποτελέσματα ενός δήμου που δεν έχει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα ανάπτυξης, που δεν έχει στρατηγική και προτεραιότητες, αλλά κάθε φορά, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει κάποιο έργο ενόψει εκλογών, καταφεύγει σε αχρείαστα έργα αμφίβολου εντυπωσιασμού. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα επί δημαρχίας του κου Καραπάνου και τώρα θα πρέπει να γίνει, διαφορετικά θα χαθούν τα χρήματα για τον δήμο.
Προφανώς για τον κο Καραπάνο αυτό ήταν το έργο πρώτης προτεραιότητας για τον δήμο, μιας και όλα τα μεγάλα προβλήματα είχαν λυθεί επί δημαρχίας του!
Ελπίζω ό νέος σχεδιασμός της πλατείας να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης, με τους αρχιτέκτονές και τους δημότες της πόλης και να γίνει κάτι ωραίο, που θα αναδεικνύει και θα δίνει ζωή στην πόλη. Με έντονο το στοιχείο του πράσινου που τώρα είναι ανύπαρκτο, με παγκάκια για τους δημότες, καλό φωτισμό και καλαίσθητα σκίαστρα, χωρίς να στήνει ο καθένας και μία τέντα, μετατρέποντας την πλατεία σε τσαντίρι και χωρίς σιντριβάνι που μοιάζει με κάδο απορριμμάτων. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι σε αρμονία με το περιβάλλον. Η πέτρα μπορεί να ταιριάζει σε ορεινές περιοχές, αλλά σε παραθαλάσσιες πόλεις αποτελεί παραφωνία.
Τέλος θα πρέπει να επιλυθεί και το θέμα της πιάτσας των ταξί με την συνεργασία των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, με τρόπο καλαίσθητο και λειτουργικό.
Ερώτηση 9
Θεωρώ ότι η πόλη του Μεσολογγίου χρειάζεται νέο κτίριο για τη στέγαση του 1ου Γυμνασίου. Το κρίνετε έργο προτεραιότητας ;
Απάντηση
Το σχολείο και η εκπαίδευση είναι το μέλλον του λαού μας, έχει λοιπόν πάντα προτεραιότητα, φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνει γιατί αντί να ανοίγει, κλείνει σχολεία, όπως π.χ. στην Μάστρου.
Όπως έλεγε και ο Βίκτωρας Ουγκώ «όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή».
Το πρώτο γυμνάσιο, η Παλαμαϊκή Σχολή, έχει εκπαιδεύσει γενιές Μεσολογγιτών και όλοι μας το βλέπουμε με αγάπη και νοσταλγία. Το κτήριο όμως ,έχει εκτεταμένες ζημιές και είναι μη λειτουργικό. Σαφώς λοιπόν και χρειάζεται νέο κτήριο που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης. Για το αν το νέο κτήριο θα έχει την ίδια δομή με το παλαιό η όχι, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί για να απαντήσουν.
Eρώτηση 10
Πάγια τακτική μου. Σας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξετε ότι θέμα θέλετε και να επικοινωνήσετε με τους Δημότες και τους Αναγνώστες μας.
Απάντηση
Είναι προφανές ότι η Αυτοδιοίκηση είναι στο επίκεντρο των συνεπειών της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, τόσο ως βαθμός διοίκησης και ευθύνης όσο και ως το πλησιέστερο προς τους πολίτες επίπεδο δημόσιας εξουσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, ανεξάρτητα από τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες που διαθέτει.
Αντιμετωπίζει άμεσα και φλέγοντα προβλήματα η μη επίλυση των οποίων θα είναι καταστρεπτική.
Οικονομικό Πρόβλημα
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε δύο διακριτά αλλά συνδεδεμένα σκέλη:
Το ένα αφορά τα τρέχοντα έξοδα, που ιδιαίτερα στους Δήμους αυξήθηκαν κατακόρυφα εξαιτίας έκτακτων υγειονομικών και κοινωνικών δράσεων. Παράλληλα υπήρξε μεγάλη μείωση εσόδων, επειδή μια σειρά προγράμματα σταμάτησαν άρα και οι συνεισφορές των δημοτών, καταστήματα έκλεισαν με ταυτόχρονη αναστολή των τελών και το κυριότερο οι εισπράξεις από τη ΔΕΗ των ανταποδοτικών (βασική πηγή εσόδων των Δήμων) μειώθηκαν ως 50% ή και περισσότερο.
Επομένως το οικονομικό πρόβλημα των Δήμων είναι οξύτατο και θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση έχει καταβάλλει, μέχρι στιγμής, 75 εκ. Ευρώ, ενώ η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει άμεση οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον δύο δόσεων ΚΑΠ (220 εκ. Ευρώ).
Είναι σίγουρο ότι αν κάτι δεν αλλάξει ως το τέλος του 2020, αρκετοί ΟΤΑ θα χρεοκοπήσουν. Θα πρέπει λοιπόν να υπολογιστεί το κόστος τόσο των δράσεων που υλοποιούνται , όσο και εκείνων που προτείνουμε να γίνουν και το συνολικό ποσό να καταβληθεί ως έκτακτη επιχορήγηση στους ΟΤΑ.
Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι δεν έχει τέτοιες προθέσεις και σκοπεύει να αφήσει τους δήμους στο έλεος της κρίσης, στην οικονομική έκφανση της ανοσίας της αγέλης. Πως αλλιώς άλλωστε να εξηγηθούν οι κινήσεις της και πώς να εξηγηθεί η χθεσινή της τροπολογία που αναγκάζει τους δήμους να επιστρέφουν το 60% των χρημάτων που δίνονται για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, με αντίστοιχη μείωση των χρημάτων που λαμβάνουν μέσω του ΚΑΠ.
Το δεύτερο αναφέρεται στο αναπτυξιακό κομμάτι. Έχουν σταματήσει, ουσιαστικά πριν την πανδημία, οι πληρωμές για τα έργα, ιδιαίτερα του Φιλόδημου Ι και ΙΙ. Αυτό έχει οδηγήσει σε πλήρη επενδυτική άπνοια, ενώ ιδιαίτερα τώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Εδώ να αναφέρουμε και το ζήτημα των 8 δις συγχρηματοδοτούμενων έργων που αποπειράθηκαν να τα απεντάξουν, όπως και εκείνα του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, της χρησιμοποίησης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (32 δις ευρώ), όπως και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025, 10 δις), που ήδη είναι σε διαβούλευση. Εδώ η ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι καθοριστική.
2. Κοινωνικές δράσεις – δικαιώματα εργαζομένων
Η κρίση ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη ανάληψης από τους ΟΤΑ κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων που άλλες αναφέρονται σε υπάρχοντα προγράμματα, άλλες προτείνουν την επέκταση δράσεων και παρεμβάσεων στις τοπικές κοινωνίες. Αναφερόμαστε σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», στους παιδικούς σταθμούς, στα Νηπιαγωγεία, στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής βοήθειας και προστασίας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, σε υγειονομικές δράσεις, σε απαλλαγές από τέλη, σε κινήσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας κ.α. Θα πρέπει να καταβληθεί έκτακτο επίδομα σε όλους αυτούς που ήταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
3. Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις – λειτουργία οργάνων των ΟΤΑ
Σε συνέχεια των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, που αποσκοπούσαν στην εξουδετέρωση των συνεπειών της εφαρμογής της απλής αναλογικής, είχαμε με αφορμή τον κορωνοϊό την έγκριση μιας σειράς ρυθμίσεων που ουσιαστικά, σε πολλές περιπτώσεις, καταργούν τα δημοτικά-περιφερειακά συμβούλια, ενισχύουν τις επιτροπές που υπάρχει δεδομένη πλειοψηφία και ουσιαστικά οδηγούν σε ένα απόλυτα δημαρχοκεντρικό σύστημα χωρίς δικλείδες ασφαλείας.
Όλα τα παραπάνω είναι προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αν θέλουμε η αυτοδιοίκηση να βρίσκεται δίπλα και να εξυπηρετεί τον πολίτη, διαφορετικά μετατρέπουμε την αυτοδιοίκηση σε δορυφόρο της κάθε κυβέρνησης και μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών.
Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που με αυτή τη συνέντευξη ανοίγει ένας σοβαρός διάλογος για τα προβλήματα , τα οποία απασχολούν τους Δημότες. Ασφαλώς δικαιωθήκαμε να δώσουμε βήμα επικοινωνίας στο κ Σκαρμούτσο Παντελή με τους Δημότες. Οι απόψεις του είναι αξιοπρόσεκτες και θα συζητηθούν.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Ως εφημερίδα τηρώντας τη δεοντολογία ζητήσαμε να μας παραχωρήσουν συνέντευξη ο Δήμαρχος κ Λύρος και ο Αντιδήμαρχος κ Βασιλείου. Για τους δικούς τους λόγους μας αγνόησαν περιφρονητικά θα έλεγα.
Εμείς λέμε προς κάθε κατεύθυνση. Η εφημερίδα είναι ανοιχτή σε όλους.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ".
Έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων σε 17 διαφορετικούς Δήμους ανά την Επικράτεια. Φυσικό είναι να παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του ΔΣ στη πόλη που ζω.
Ανεξάρτητα αν συμφωνώ σε όλες ή σε μερικές απόψεις του κ Σκαρμούτσου Παντελή, οφείλω να ομολογήσω ότι η παρουσία του στο ΔΣ με έχει καταπλήξει θετικά.
Αγαπητοί Αναγνώστες, σας αφήνω να διαβάσετε τη συνέντευξη του.
Eρώτηση 1
Πως κρίνετε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
Aπάντηση
Δυστυχώς χειρότερη δεν μπορεί να γίνει. Οι αλλαγές που έγιναν στον νόμο περί αυτοδιοίκησης από τον κο Θεοδωρικάκο, δημιούργησαν ένα καθαρά δημαρχοκεντρικό σύστημα που δίνει την δυνατότητα στην παράταξη του δημάρχου, να περνά όποιο θέμα θέλει χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για τον πλέον αντιδημοκρατικό νόμο που έχει περάσει ποτέ για την αυτοδιοίκηση και δυστυχώς ο κος Λύρος εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό στο έπακρο.
Επιπλέον ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν ενημερώνεται το δημοτικό συμβούλιο για κανένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον δήμο και οι ερωτήσεις που γίνονται προς την παράταξη του δημάρχου δεν απαντώνται ως οφείλει να κάνει ποτέ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και μετά από μεγάλη πίεση που ασκεί η παράταξή μας.
Η κατάσταση που επικρατεί βολεύει βεβαίως και την παράταξη του ομοϊδεάτη του δημάρχου κου Καραπάνου, με αποτέλεσμα ο καυγάς να γίνεται για το…. πάπλωμα και όχι για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων του δήμου.
Ερώτηση 2
Συμφωνείτε να γίνει σαρωτικός διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος στο Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου;
Απάντηση
Είναι κάτι που υποστηρίζουμε από την πρώτη στιγμή της προεκλογικής μας εκστρατείας . Ο διαχειριστικός έλεγχος έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα του δημάρχου. Όχι μόνο για να τιμωρηθούν όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι , αλλά για να ξέρει και ο ίδιος ο δήμαρχος ποια οικονομική κατάσταση αναλαμβάνει να διαχειρισθεί.
Ελπίζω να είναι βάσιμες και όχι φήμες, οι πληροφορίες που έχουμε, γιατί δυστυχώς όπως προείπα δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση, ότι αυτή τη στιγμή οικονομικοί επιθεωρητές είναι επί το έργον.
Ερώτηση 3
Βελτιώθηκε η καθημερινότητα των Δημοτών με τη νέα Δημοτική Αρχή;
Aπάντηση
Ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου και παρά την σκληρή προσπάθεια των εργαζομένων, δεν βλέπουμε να έχει βελτιωθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα του δημότη. Έχουν γίνει κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες για να φωτισθούν περιοχές που ήταν στο σκοτάδι, γίνεται μια προσπάθεια για να λυθεί το θέμα των αδέσποτων και της καθαριότητας, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να βελτιωθεί η εικόνα του δήμου. Χρειάζονται προσλήψεις εργαζομένων, αγορά μηχανικών μέσων, πρόσθετα κεφάλαια και σκληρή και οργανωμένη προσπάθεια και αυτά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.
Ερώτηση 4
Ποια η γνώμη σας για το μεγάλο θέμα της μαρίνας Μεσολογγίου;
Aπάντηση
Η Μαρίνα Μεσολογγίου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό έργο πνοής για τον Δήμο μας. Ένα έργο που θα μπορούσε να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς την πόλη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα. Δυστυχώς όμως η εταιρία η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, επί ένδεκα χρόνια, κρατά όμηρο μια ολόκληρη πόλη, αρνούμενη να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ασχολείται περισσότερο με τις αντιδικίες μεταξύ των μετόχων της, παρά με την κατασκευή και την λειτουργία του έργου. Θα έπρεπε δε να είχε κηρυχθεί έκπτωτη προ πολλού.
Πέραν της εταιρίας, τεράστιες οι ευθύνες και του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου, της Κτηματικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Τουρισμού, που ανέχθηκαν για τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση.
1. Η εταιρία δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και μόνο η μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης της σύμβασης, ήταν αρκετή για να κηρυχθεί έκπτωτη.
2. Αδυνατεί να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία σύμβαση που υπέγραψε με το Υπουργείο Τουρισμού και κωλυσιεργεί συστηματικά.
3. Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, η εταιρία είναι χρεοκοπημένη προ πολλού. Ο νόμος προβλέπει ότι, όταν τα ίδια κεφάλαια μιας Α.Ε. μειώνονται κάτω από το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου, τότε η εταιρία, η θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός έξη μηνών , η κηρύσσει πτώχευση. Η εν λόγω εταιρία έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και ίδια κεφάλαια αρνητικά πλέον των 900.000 ευρώ με τάση επιδείνωσης. Όσο για τις υποχρεώσεις της προς τρίτους, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια.
Ο Δήμος Μεσολογγίου, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες ώστε η εταιρία να κηρυχθεί έκπτωτη και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επαναδημοπράτησης του έργου. Το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Χρόνος για καθυστερήσεις και υπομονή, δεν υπάρχει πλέον, διότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες τα Λιμενικά Ταμεία, θα αφαιρεθούν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκηση και θα περάσουν σε πρώτο στάδιο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και σε δεύτερο στάδιο, θα πωληθούν σε ιδιώτες, αφού πρώτα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες.
Εάν συμβούν τα παραπάνω, η επίλυση του θέματος της Μαρίνας Μεσολογγίου θα παραπεμφθεί στις καλένδες και ο Δήμος, εκτός των άλλων, θα χάσει και το ποσό των 262.000 ευρώ, που είναι οι οφειλές της εταιρίας προς το Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου.
Eρώτηση 5
Ποιες λύσεις δίνετε στο θέμα της ΔΕΥΑΜ;
Απάντηση
Τα προβλήματα τις ΔΕΥΑΜ είναι πολλά και σοβαρά, με κυριότερο τα πολύ μεγάλα χρέη προς τους παρόχους ρεύματος, που κανείς δεν θέλησε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει σοβαρά. Η λύση για το θέμα αυτό είναι μία και μοναδική. Θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας του δήμου, μέλος της οποίας θα είναι και η ΔΕΥΑΜ. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος γίνεται αυτοπαραγωγός ρεύματος μέσω ηλιακής ενέργειας , παράγει δηλαδή ο ίδιος το ρεύμα που χρειάζεται να καταναλώνει και επιλύει τα προβλήματα ηλεκτροδότησης όλου του δήμου και όχι μόνο της ΔΕΥΑΜ, εξοφλώντας παράλληλα και τα χρέη της.
Πέραν αυτών η ΔΕΥΑΜ στερείται προσωπικού και μέσων για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της. Δεν είναι δυνατόν μια εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης να μην έχει π.χ. υδραυλικούς. Μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος θα πρέπει να προσληφθούν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα καλύψουν ανάγκες της εταιρίας και να μην προσλαμβάνονται άσχετοι, με ρουσφετολογικό τρόπο όπως γινόταν κατά κόρον από τη προηγούμενη δημοτική αρχή. Η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες του δήμου και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας της ενεργειακής κοινότητας γιατί χρόνος αναμονής δεν υπάρχει και τα προβλήματα εντείνονται.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης που αυξάνει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας , αποτελούμενο στο μεγαλύτερο μέρος του από σωλήνες αμιάντου. Μερική λύση του προβλήματος μπορεί να γίνει με την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που τρέχει ήδη, αλλά οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ερώτηση 6
Για το μεγάλο θέμα της ύδρευσης του Αιτωλικού τι προτείνετε να γίνει;
Aπάντηση
Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά είναι δυστυχώς τραγικό το γεγονός, ότι στον νομό με τα περισσότερα νερά στην Ελλάδα, θα υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό.
Πριν από ένα χρόνο έγιναν βελτιωτικές εργασίες στην πηγή από την οποία υδροδοτείται το Αιτωλικό και διατέθηκε ποσό 2,8 εκ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο δε πρώην δήμαρχος, μας είπε με πανηγυρικό τρόπο ότι το νερό είναι πόσιμο. Οι ειδικοί όμως είπαν ότι για ένα χρόνο το παρεχόμενο νερό θα είναι υπό εξέταση από την ΔΕΥΑΜ που ανέλαβε την υποχρέωση να αναλύει το νερό, επί καθημερινής βάσης και μετά την λήξη του διαστήματος αυτού, να αποφανθούν οι ειδικοί αν το παρεχόμενο νερό είναι όντως κατάλληλο προς πόση η όχι. Θα θέλαμε λοιπόν καταρχήν να μας γνωρίσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων, μιας και το διάστημα του ενός χρόνου παρήλθε.
Εάν αποδειχθεί ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο, θα πρέπει να στραφούμε σε άλλη πηγή ώστε να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα της υδροδότησης του Αιτωλικού. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και άλλες περιοχές των Οινιαδών αντιμετωπίζουν προβλήματα, που ενδεχομένως να ενταθούν στο μέλλον. Επομένως η όποια λύση δοθεί θα πρέπει να μην λύνει απλώς το πρόβλημα του Αιτωλικού σήμερα, αλλά να είναι με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας, και να συνυπολογίζει κα τις ανάγκες που σταδιακά θα αυξάνονται.
Όσο για τα οφειλόμενα από τους δημότες ποσά, θα πρέπει να γίνει νομοθετική τροπολογία η οποία να δίνει την δυνατότητα γενναίας μείωσης των οφειλομένων ποσών και μακροχρόνιας ρύθμισης των υπολοίπων, σε όλες τις περιοχές της χώρας που υδροδοτούνται με ακατάλληλο νερό προς πόση.
Δεν γίνεται μόνιμα να ανακεφαλαιώνονται οι τράπεζες και να ταΐζονται τα ΜΜΕ από το υστέρημα του λαού και να αφήνουμε πόλεις και χωριά χωρίς πόσιμο νερό, με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Ερώτηση 7
Κατά τη γνώμη μου , η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά κυρίως χωρίς ορατές λύσεις προστασίας έχει καταντήσει ανέκδοτο. Πως το σχολιάζεται;
Απάντηση
Είναι απαράδεκτο για τόσα χρόνια να διατηρείται ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με διάφορες αφορμές , καιρικά φαινόμενα, πανδημία κλπ. με αποτέλεσμα να γίνεται όργιο αναθέσεων και να βολεύονται «τα δικά μας παιδιά».
Θα έπρεπε να καταπολεμηθούν οι αιτίες των φαινομένων και όχι να προσπαθούμε να χρηματοδοτούμε μονίμως τα αποτελέσματα της δικής μας ανεπάρκειας. Θα πρέπει να επενδύσουμε στις αιτίες, κάνοντας τα απαραίτητα έργα υποδομών ώστε να μην θρηνούμε θύματα και να μην καταστρέφονται περιουσίες από τα φυσικά φαινόμενα κατ΄επανάληψη.
Eρώτηση 8
Είμαι από αυτούς που έχουν τη θέση ότι στη κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου δεν χρειάζεται η ριζική της ανακατασκευή. Βεβαίως μία νέα χωροθέτηση δράσεων και ομοιογενής τοποθέτηση τεντών από τα καταστήματα είναι επιβεβλημένη. Θα θέλαμε τη γνώμη σας.
Απάντηση
Δυστυχώς είναι ένα από τα αποτελέσματα ενός δήμου που δεν έχει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα ανάπτυξης, που δεν έχει στρατηγική και προτεραιότητες, αλλά κάθε φορά, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει κάποιο έργο ενόψει εκλογών, καταφεύγει σε αχρείαστα έργα αμφίβολου εντυπωσιασμού. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα επί δημαρχίας του κου Καραπάνου και τώρα θα πρέπει να γίνει, διαφορετικά θα χαθούν τα χρήματα για τον δήμο.
Προφανώς για τον κο Καραπάνο αυτό ήταν το έργο πρώτης προτεραιότητας για τον δήμο, μιας και όλα τα μεγάλα προβλήματα είχαν λυθεί επί δημαρχίας του!
Ελπίζω ό νέος σχεδιασμός της πλατείας να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης, με τους αρχιτέκτονές και τους δημότες της πόλης και να γίνει κάτι ωραίο, που θα αναδεικνύει και θα δίνει ζωή στην πόλη. Με έντονο το στοιχείο του πράσινου που τώρα είναι ανύπαρκτο, με παγκάκια για τους δημότες, καλό φωτισμό και καλαίσθητα σκίαστρα, χωρίς να στήνει ο καθένας και μία τέντα, μετατρέποντας την πλατεία σε τσαντίρι και χωρίς σιντριβάνι που μοιάζει με κάδο απορριμμάτων. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι σε αρμονία με το περιβάλλον. Η πέτρα μπορεί να ταιριάζει σε ορεινές περιοχές, αλλά σε παραθαλάσσιες πόλεις αποτελεί παραφωνία.
Τέλος θα πρέπει να επιλυθεί και το θέμα της πιάτσας των ταξί με την συνεργασία των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, με τρόπο καλαίσθητο και λειτουργικό.
Ερώτηση 9
Θεωρώ ότι η πόλη του Μεσολογγίου χρειάζεται νέο κτίριο για τη στέγαση του 1ου Γυμνασίου. Το κρίνετε έργο προτεραιότητας ;
Απάντηση
Το σχολείο και η εκπαίδευση είναι το μέλλον του λαού μας, έχει λοιπόν πάντα προτεραιότητα, φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνει γιατί αντί να ανοίγει, κλείνει σχολεία, όπως π.χ. στην Μάστρου.
Όπως έλεγε και ο Βίκτωρας Ουγκώ «όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή».
Το πρώτο γυμνάσιο, η Παλαμαϊκή Σχολή, έχει εκπαιδεύσει γενιές Μεσολογγιτών και όλοι μας το βλέπουμε με αγάπη και νοσταλγία. Το κτήριο όμως ,έχει εκτεταμένες ζημιές και είναι μη λειτουργικό. Σαφώς λοιπόν και χρειάζεται νέο κτήριο που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης. Για το αν το νέο κτήριο θα έχει την ίδια δομή με το παλαιό η όχι, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί για να απαντήσουν.
Eρώτηση 10
Πάγια τακτική μου. Σας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξετε ότι θέμα θέλετε και να επικοινωνήσετε με τους Δημότες και τους Αναγνώστες μας.
Απάντηση
Είναι προφανές ότι η Αυτοδιοίκηση είναι στο επίκεντρο των συνεπειών της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, τόσο ως βαθμός διοίκησης και ευθύνης όσο και ως το πλησιέστερο προς τους πολίτες επίπεδο δημόσιας εξουσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, ανεξάρτητα από τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες που διαθέτει.
Αντιμετωπίζει άμεσα και φλέγοντα προβλήματα η μη επίλυση των οποίων θα είναι καταστρεπτική.
Οικονομικό Πρόβλημα
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε δύο διακριτά αλλά συνδεδεμένα σκέλη:
Το ένα αφορά τα τρέχοντα έξοδα, που ιδιαίτερα στους Δήμους αυξήθηκαν κατακόρυφα εξαιτίας έκτακτων υγειονομικών και κοινωνικών δράσεων. Παράλληλα υπήρξε μεγάλη μείωση εσόδων, επειδή μια σειρά προγράμματα σταμάτησαν άρα και οι συνεισφορές των δημοτών, καταστήματα έκλεισαν με ταυτόχρονη αναστολή των τελών και το κυριότερο οι εισπράξεις από τη ΔΕΗ των ανταποδοτικών (βασική πηγή εσόδων των Δήμων) μειώθηκαν ως 50% ή και περισσότερο.
Επομένως το οικονομικό πρόβλημα των Δήμων είναι οξύτατο και θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση έχει καταβάλλει, μέχρι στιγμής, 75 εκ. Ευρώ, ενώ η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει άμεση οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον δύο δόσεων ΚΑΠ (220 εκ. Ευρώ).
Είναι σίγουρο ότι αν κάτι δεν αλλάξει ως το τέλος του 2020, αρκετοί ΟΤΑ θα χρεοκοπήσουν. Θα πρέπει λοιπόν να υπολογιστεί το κόστος τόσο των δράσεων που υλοποιούνται , όσο και εκείνων που προτείνουμε να γίνουν και το συνολικό ποσό να καταβληθεί ως έκτακτη επιχορήγηση στους ΟΤΑ.
Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι δεν έχει τέτοιες προθέσεις και σκοπεύει να αφήσει τους δήμους στο έλεος της κρίσης, στην οικονομική έκφανση της ανοσίας της αγέλης. Πως αλλιώς άλλωστε να εξηγηθούν οι κινήσεις της και πώς να εξηγηθεί η χθεσινή της τροπολογία που αναγκάζει τους δήμους να επιστρέφουν το 60% των χρημάτων που δίνονται για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, με αντίστοιχη μείωση των χρημάτων που λαμβάνουν μέσω του ΚΑΠ.
Το δεύτερο αναφέρεται στο αναπτυξιακό κομμάτι. Έχουν σταματήσει, ουσιαστικά πριν την πανδημία, οι πληρωμές για τα έργα, ιδιαίτερα του Φιλόδημου Ι και ΙΙ. Αυτό έχει οδηγήσει σε πλήρη επενδυτική άπνοια, ενώ ιδιαίτερα τώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Εδώ να αναφέρουμε και το ζήτημα των 8 δις συγχρηματοδοτούμενων έργων που αποπειράθηκαν να τα απεντάξουν, όπως και εκείνα του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, της χρησιμοποίησης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (32 δις ευρώ), όπως και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025, 10 δις), που ήδη είναι σε διαβούλευση. Εδώ η ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι καθοριστική.
2. Κοινωνικές δράσεις – δικαιώματα εργαζομένων
Η κρίση ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη ανάληψης από τους ΟΤΑ κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων που άλλες αναφέρονται σε υπάρχοντα προγράμματα, άλλες προτείνουν την επέκταση δράσεων και παρεμβάσεων στις τοπικές κοινωνίες. Αναφερόμαστε σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», στους παιδικούς σταθμούς, στα Νηπιαγωγεία, στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής βοήθειας και προστασίας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, σε υγειονομικές δράσεις, σε απαλλαγές από τέλη, σε κινήσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας κ.α. Θα πρέπει να καταβληθεί έκτακτο επίδομα σε όλους αυτούς που ήταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
3. Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις – λειτουργία οργάνων των ΟΤΑ
Σε συνέχεια των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, που αποσκοπούσαν στην εξουδετέρωση των συνεπειών της εφαρμογής της απλής αναλογικής, είχαμε με αφορμή τον κορωνοϊό την έγκριση μιας σειράς ρυθμίσεων που ουσιαστικά, σε πολλές περιπτώσεις, καταργούν τα δημοτικά-περιφερειακά συμβούλια, ενισχύουν τις επιτροπές που υπάρχει δεδομένη πλειοψηφία και ουσιαστικά οδηγούν σε ένα απόλυτα δημαρχοκεντρικό σύστημα χωρίς δικλείδες ασφαλείας.
Όλα τα παραπάνω είναι προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αν θέλουμε η αυτοδιοίκηση να βρίσκεται δίπλα και να εξυπηρετεί τον πολίτη, διαφορετικά μετατρέπουμε την αυτοδιοίκηση σε δορυφόρο της κάθε κυβέρνησης και μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών.
Φίλοι Αναγνώστες
Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που με αυτή τη συνέντευξη ανοίγει ένας σοβαρός διάλογος για τα προβλήματα , τα οποία απασχολούν τους Δημότες. Ασφαλώς δικαιωθήκαμε να δώσουμε βήμα επικοινωνίας στο κ Σκαρμούτσο Παντελή με τους Δημότες. Οι απόψεις του είναι αξιοπρόσεκτες και θα συζητηθούν.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Ως εφημερίδα τηρώντας τη δεοντολογία ζητήσαμε να μας παραχωρήσουν συνέντευξη ο Δήμαρχος κ Λύρος και ο Αντιδήμαρχος κ Βασιλείου. Για τους δικούς τους λόγους μας αγνόησαν περιφρονητικά θα έλεγα.
Εμείς λέμε προς κάθε κατεύθυνση. Η εφημερίδα είναι ανοιχτή σε όλους.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο