Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Αιχμές και πικρία απο τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΟΝΗ: Στην Αλεξανδρούπολη πανηγυρίζουν για το σταθμό ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ LNG και εμείς στον ΑΣΤΑΚΟ το 2010 το διώξαμε…

   Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών και γνωστός Φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης, με αφορμή τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, εξαπολύει "βολές" για όσους ευθύνονται για τις χαμένες ευκαιρίες στον Αστακό, όταν απομακρύνθηκε (2010) η επένδυση για τη δημιουργία σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, στο Πλατυγιάλι...

Του Χρήστου Μπόνη 

              Δεν ξέρω πόσοι από εσάς θα ακούσατε την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία ήταν σχεδόν 4άωρη. Όσοι αντέξατε είτε από ενδιαφέρον είτε από περιέργεια θα ακούσατε προς το τέλος μια ερώτηση από δημοσιογράφο που εκπροσωπούσε ΜΜΕ από την Αλεξανδρούπολη .
       Η ερώτηση ήταν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα σχέδια της κυβέρνησης. Όσοι ακούσατε  τον πρωθυπουργό να απαντά, άλλοι θα το περάσατε στο ντούκου, άλλοι με προσοχή για να μάθετε τι μέλει γενέσθαι για το λιμάνι και άλλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι η περίπτωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έχει πάρα πολλά ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ κοινά με το πλατυγιάλι Αστακού..........


Παραθέτω  ακριβώς το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα:  
   Ο αγωγός IGB (διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας) θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο αν υπάρχει η δυνατότητα του πλωτού σταθμού LNG (υγροποιημένο Φυσικό Αέριο). Είναι έργο με ιδιαίτερη σημασία και είμαστε ευτυχείς που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί. 
     Η ερώτηση έγινε μετά την υπογραφή, την περασμένη Παρασκευή, της συμφωνίας ΔΕΠΑ και Gastrade για το μεγάλο έργο στην Αλεξανδρούπολη, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια.
         «Είναι ένα έργο που θα δώσει μια ιδιαίτερη δυναμική τόσο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης όσο και στη χώρα συνολικά. Έχει μια ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κάθετος διασυνδεστήριος αγωγός IGB, ο οποίος θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, θα διασταυρώνεται με τον αγωγό ΤΑΡ, το 80% του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, και διασχίζει σχεδόν όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα πηγαίνει προς τη Βουλγαρία.
       Αντιλαμβάνεστε ότι ο IGB θα ενισχυθεί πολύ περαιτέρω αν υπάρχει η δυνατότητα του πλωτού σταθμού LNG, όπου θα έρχονται πλοία που θα φέρνουν υγροποιημένο αέριο το οποίο θα επα-αεριοποιείται και θα μπαίνει μέσα στον κάθετο αγωγό προκειμένου να ενισχύει τις χώρες της Βαλκανικής.
     Είναι έργο με ιδιαίτερη σημασία, το παλεύουμε εδώ και καιρό και είμαστε ευτυχείς που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είπε ότι δεν θα πωληθούν μετοχές αλλά θα υπάρξουν υπό παραχωρήσεις δραστηριοτήτων.
        Η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη θα είμαστε στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες, γειτονικές, χώρες.

                Για φρεσκάρετε τις μνήμες σας τώρα Αστακιώτες και ελάτε μερικά χρονιά πίσω όπου σαν σύγχρονοι μαχητές των Θερμοπυλών προστατέψατε απο την #εγκληματική ενέργεια# της τότε κυβέρνησης την εγκατάσταση της επένδυσης.
            Οργανώσεις που ονομάστηκαν οικολογικές (και που δεν ξαναεμφανίστηκαν ποτέ-ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)- δίδαξαν στους κάτοικους του Αστακού τι σήμαινε ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, τι σημαίνει αγάπη για το τόπο και έδωσαν βαρύτητα στον όρο απαγορεύεται.
       Πολλοί Αστακιώτες συνειδητά συσπειρώθηκαν μαζί με τις #οργανώσεις# πολλοί από άγνοια, δεν ήθελαν να αυτοπροσδιορίζονται αλλά ακολούθησαν τον όχλο.
          Κάποιοι έμειναν αμέτοχοι αλλά σιωπηλά συμφώνησαν και η επένδυση δεν έγινε, οι επενδυτές εξαφανίστηκαν και έτσι ο τόπος μας απολαμβάνει το ιδεώδες της οικολογικής πραγματικότητας.
          Σε οποιονδήποτε σημείο της Γης και να πας μόλις αναφέρεις ΑΣΤΑΚΟ όλοι θα προσκυνήσουν από θαυμασμό για την παγκόσμια αποκλειστικότητα που έχουμε σαν το πανόραμα της οικολογίας. Και τώρα μετά από χρόνια οι ιθαγενείς Θρακιώτες (από την Αλεξανδρούπολη) το δέχονται γιατί δεν μπορούν να έχουν στις τάξεις τους τέτοιας βαρύτητας οικολογικές οργανώσεις.

Και ποιος τις αναγγέλλει αυτές τις επενδύσεις; -Μα φυσικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που την εποχή εκείνη σαν βουλευτής του 4% του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ερώτηση στην βουλή και δαιμονοποιούσε τις επενδύσεις με τις οποίες οι καπιταλιστές θα καταλάβουν τον πλούτο της χώρας παράλληλα δε στοχευμένα μάλιστα ζητούσε την μη κατασκευή της συγκρινόμενης επένδυσης στο πλατυγιάλι…

Διαβάστε τι έγραφε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:
-Σε άρθρο στην Αυγή, 28/3/2010, ο Ν. Γεωργακάκης, υπεύθυνος τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εκθέτει τις απόψεις του για το φυσικό αέριο και ανάμεσα στα άλλα λέει: «Προγραμματίζεται επένδυση για αποθήκευση υγροποιημένου αερίου στον Αστακό με εισαγωγή από Κατάρ, για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη, πόσο αφορά ελληνικές και πόσο ξένες ανάγκες, ποια θα είναι η συγκεκριμένη αξιοποίησή του». (…)
    Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «βεβαίως, το φυσικό αέριο  εντείνει την ενεργειακή εξάρτηση, όμως είναι προτιμότερο από άλλες εισαγόμενες ύλες, γιατί είναι αρκετά λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο» (!!!!!!!!!!) 
      Δεν του χρειάζεται καν να είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνο, έστω και αρκετά λιγότερο του αρκεί για να είναι εξαρτώμενος…

Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας τότε:  
Ερώτηση Αλ. Τσίπρα για τον θερμοηλεκτρικό σταθμό στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας 
   Προς τους Υπουργούς Επικρατείας – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, τους Υφυπουργούς ΠΕΚΑ κ. Θ. Μωραΐτη – Εξωτερικών κ. Σ. Κουβέλη 

         Πληροφορούμαστε από τον τύπο για την υπογραφή μιας διακρατικής συμφωνίας που αφορά επένδυση – μαμούθ μιας εταιρείας του Κατάρ στην περιοχή Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. 
     Η επένδυση φαίνεται να προωθεί, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, τα παρακάτω: ..... και αναφέρει πολλά.

Στο τέλος γράφει:
1.-Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια αποικιοκρατικού τύπου και μεγάλης επικινδυνότητας επένδυση, που επιδεινώνει και το τοπικό περιβάλλον και τις τοπικές αναπτυξιακές προοπτικές και το Εθνικό Ενεργειακό Περιβάλλον, να ντύνεται από την κυβέρνηση με το μανδύα της πράσινης ανάπτυξης; 
2.-Πως είναι δυνατόν μια χώρα σαν την Ελλάδα, που εμφανίζεται με έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, να εγκαθιστά ρυπογόνο θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της οποίας το παραγόμενο ρεύμα θα εξάγεται στην Ιταλία από την οποία θα επανεισάγεται τους μήνες αιχμής; 
3.-Υπάρχει θέμα πώλησης του λιμανιού στη συγκεκριμένη επιχείρηση του Κατάρ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; Θα επιτρέψει η κυβέρνηση μια τέτοια εξέλιξη; 

Και δεν το πολέμησαν τότε μονο οι οικολογικές (;) οργανώσεις αλλά και πολλοί επίσημοι παράγοντες. Μα πολύ ΕΠΙΣΗΜΟΙ…








25 σχόλια:

  1. αγαπητε χρηστο πιστευω να θυμασε οτι πρωτοστατες να μην γινει η επενδυση αυτη αλλα και αλλες ηταν καποιοι αστακιωτες βολεμενοι απο την αθηνα που ταχα θα τους χαλουσε τον τοπο διακοπων τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιοι ακριβώς πανηγυρίζουν Χρήστο, στην Αλεξανδρούπολη; ξεχνάς πως η ουσία της επένδυσης του Κατάρ ήταν μια φαραωνικη μονάδα ηλεκτροπαραγωγης 1000 mv!! ;;; τα πειραματικά φύκια της επένδυσης τα θυμάσαι; τις θέσεις εργασίας που ήταν 20;;! Την άρση του διαμετακομιστικου χαρακτήρα του πλατυγιαλιου; αλλά αυτά γιατί δεν μας τα έλεγες τότε. Υπήρχαν κι εδώ κάποιοι που πανηγύριζαν. Μερικοί απ αυτούς με το αζημίωτο. Διάβασε την μελέτη πριν προτρεξει η γραφή της διανοιας. Ηλίας Γεωργαλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πολλοί άλλοι Αστακιωτες και Αστακοωτισσες που ανάθεμα αν είχαν ιδέα τι θα γινόταν στον τόπο .Μετα σας φταίνε οι παράγοντες του τόπου μόνο γιατί δν πάει μπροστά αυτό το μέρος ....100000 χρόνια είμαστε πίσω και θ παραμείνουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 6:19
    Και θα μόλυνε το περιβάλλον λέγανε
    Και μείναμε στην κακόμυρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Αστακός και η γύρω περιοχή θερίζεται από καρκίνους λόγω των φυτοφαρμάκων από την καπνοπαραγωγή. Αυτό που μας λέει ο κ. Μπόνης ειναι ότι οι κάτοικοι έπρεπε να δεχτούν να βάλουν έναν επιπλέον ρυπογόνο παραγόντα στο κεφάλι τους.

    Συγχαρητήρια.

    Επίσης, μιας και συγκρίνει το λιμάνι του Αστακού με της Αλεξανδρούπολης, ας μας πει ο κ Μπόνης πόσοι αγωγοί φυσικού αερίου καταληγουν στο Πλατυγυάλι. Κανενας απ' όσο γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας φάνε οικολογική συνείδηση τώρα στον Αστακό.... Έχουν διώξει ένα σωρό επενδυσεις τόσα χρόνια οι βολεμένοι ψευτοεπαναστατες του κ@@@υ....Κ η δικαιολογία τους.... Μα δεν θα έρχονται τουρίστες. Ενώ τωρα ο Αστακός πνίγεται στο τουρισμό... Πρόβατα ε πρόβατα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ μύρισε σκατό,πιες σκατόνερο,κολύμπα στη σκατοθάλασσα και σκάσε γίδι ε γίδι...

      Διαγραφή
    2. Είσαι κ συ από αυτούς τους βολεμενους 1:51;πας κ ψηφίζεις για ένα πενηντάρικο κ ένα πακετο μακαρόνια η τρως και συ μαζι με τους κολαουζους της δημοτικής αρχής;

      Διαγραφή
  7. ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕ "ΕΠΕΝΔΥΣΗ" ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΔΩΡΑΚΙ (ΜΙΖΑ) ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΤΟΤΕ , ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΡΟΜΑΞΑΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ . ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΣ ΣΕΒΕΖΟ ; ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ , ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ. ΤΡΕΦΕΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑΤΕ ΜΕ ΚΑΜΠΟΣΑ ΥΠΟΠΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ; ΕΓΩ ΑΣΤΑΚΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τις υχθιοκαλιεργιες τιποτα εχουν εγκατασταθει αναρχα δινοντας ψιχουλα σε αυτους που δουλευουν πιο χοντρα σε αλλους αρχοντες τσιπουρες για τα γλεντια και η θαλασσα χαλι μαυρο ο αστακος μια ζωη ερμαιο καποιων οχι απαραιτητα πολιτικων παει απο το κακο στο χειροτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν διάβασα καλά σε ιστοσελιδες στο διαδικτυο, αυτη η μονάδα στη Αλεξανδρουπολη θα είναι 20 χλμ μέσα στη θαλασσα ΠΛΩΤΗ!! και όχι στη ξηρα όπως εφτιαξαν και οι Τουρκοι απεναντι στη Σμυρνη. Στον Αστακο θα ηταν στη ξηρα με τεραστιες υπόγειες δεξαμενες στα 5 χλμ σε ευθεια απο τη πόλη. Στην Ελλαδα υπάρχει μία ίδια εγκατασταση αλλα στο νησακι τη Ρεβυθουσα μακρυα απο κατοικημενες οικιστικες περιοχες. Τα τανκερ υγροποιημενου αεριου θα αγκυροβολουσαν να εκφορτωσουν το υγροποιημενο αεριο και στη ξηρα θα αεριοποιουνταν με μεγαλους κινδυνους εκρηξεων όπως συνεβη τον Ιανουάριο του 2004, σε ατύχημα (έκρηξη) στον τερματικό σταθμό στο λιμάνι Skikda της Αλγερίας έχασαν τη ζωή τους 27 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100. Το λιμανι έγινε για αλλους σκοπους διακομιστικους Επισης μπορουν να γινουν βιομηχανικες βιοτεχνικες επενδυσεις χαμηλής και μέσης περιβαλλοντικης όχλησης στα οικοπεδα του λιμανιου ξκαι να γινουν οι δρομοι συνδεσης με την Ιονιο. Τοτε ναι στην αναπτυξη ναι σε θεσεις εργασιας ναι σε ασφαλεστερο περιβαλλον. Ξεχασα ότι ηθελαν να φερουν και ολα τα χημικα τα χυδην της ελλαδος αφου δεν τους ηθελαν πουθενα στην ελλαδα. Ευτυχως απετραπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητε φιλε Ηλια Με ρωτας #Ποιοι ακριβώς πανηγυρίζουν Χρήστο, στην Αλεξανδρούπολη# Αντιστρεφω το ερωτημα Γιατι δεν κανουν διαδηλώσεις η καταληψεις η δεν παραχωρουν συνετευξεις εναντια στην επενδυση; Δεν ειπα ότι πανηγυριζουν αλλα δεν ειδα εδώ και 1.1/2 χρονο που ειχε εξαγγελθει το εργο να προβαινουν σε πασης μορφης διαμρτυριες!!!!!!!!!!!!!!!
    Τωρα στην ουσια και σε καποιους φιλους που δεν τολμουν αν γραψουν ποιοι είναι και που υποστηριζουν ακομη τις προηγούμενες τοποθετήσεις τους(αν αντιλαμβάνομαι σωστα)κατά τις εγκαταστασης. Αγαπητοι φιλοι εάν συνεχισετε αυτην την τακτικη και με τις συγκεκριμένες αντιληψεις όχι επενδυση δεν θα δειτε στον Αστακο αλλα ουτε καφετερια. Και γινομαι σαφης Προφανως η επενδυση που επρόκειτο να γινει στον Αστακο με την επενδυση στην Αλεξανδρουπολη δεν εχει τα ιδια ακριβως χαρακτηριστικα σαν εργο αλλα το βασικο υλικο ειναι το ιδιο LPG Αλλα μια επενδυση όταν ξεκινα με αρνητικα προσημα δεν προκειται να βελτιωθεί η να βελτιωθουν καποια προβληματικα χαρακτηριστικα. Αν εισαι ομως θετικος ως προς την εγκατασταση τοτε καθεσαι σε ένα τραπεζι συζητάς , ρωτας ,βαζει ζητήματα προστασιας περιβάλλοντος συνδιαλέγεσαι, ακους τον μελλοντικο επενδυτή με αποτέλεσμα να μπορεις να ερθεις σε συμφωνια η όχι,Εμεις ανοιξαμε μετωπο κατά της επενδυσης χωρις να γνωρίζουμε ακριβως τα χαρακτηριστικα της . Ο διαλογος ειτε με την τοτε κυβερνηση ειτε ακομη κα με εκπροσωπους των επενδυτών που θα διεξαγονταν με τον καθ αυτου εκπροσωπο του λαου του Αστακου δηλ την Δημοτικη αρχη αλλα και μελη συλλογων η ενωσεων θα εδινε την δυνατοτητα σε ολους μας να αντιληφθούμε και να μαθουμε τις πραγματικες προθεσεις των επενδυτών. Αντιλαμβανεσθαι ολοι ότι οσοι ξεσηκωθηκαν(σε μεγαλη πλειοψηφια ) ξεσηκωθηκαν μονο και μονο με τον φοβο της μολυνσης του περιβάλλοντος της περιοχης της θαλασσας κλπ χωρις να εχει ο κάθε ενας μια σαφη εικονα , για τον λογο ότι κανεις δεν ηταν εξοικειωμένος με τετοιυ είδους ζητήματα ουτε απεκτησαν ξαφνικα το συνδρομο του μετρ της οικολογιας και της βιομηχανιας. Προφανως και παλι θα συναντησω αρνητικες σκεψεις και αρνητικα σχολια αλλα δεν με προβληματιζει Καλο είναι να ξαναθυμηθούμε το παρελθον
    Μπορουμε να ζησουμε με καφετεριες και μπαρακια χωρις να εχουμε τον φοβο της μολυνσης
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ . ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΜΠΑΖΩΜΑΤΑ !!!!!!!!!!!).ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ Ή ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Χρήστο Μπόνη !
    εάν βασιστούμε στην δικό σας καθόλα σεβαστό σκεπτικό, να υποθέσουμε και εν ονόματι της όποιας ανάπτυξης ότι είσασταν υπέρ της πρόσφατης- ήδη ακυρωμένης- απόφασης του λιμενικοθ ταμείου του δήμου μας που αφορούσε τον ελλιμενισμό παροπλισμένων πλοίων σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά του λιμανιού του Αστακού ?
    Με σεβασμό στην άποψή σας !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Χρήστο Μπόνη !
    εάν βασιστούμε στο δικό σας καθόλα σεβαστό σκεπτικό, να υποθέσουμε και εν ονόματι της όποιας ανάπτυξης ότι είσασσταν υπέρ της πρόσφατης- ήδη ακυρωμένης- απόφασης του λιμενικού ταμείου του δήμου μας που αφορούσε τον ελλιμενισμό παροπλισμένων πλοίων σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά του λιμανιού του Αστακού ?
    Με σεβασμό στην άποψή σας !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ας φάνε καφετέριες και κωλ@@@@@α....Και να πεις οτι υπάρχει τουρισμός νσ συμφωνούσα... Με το κυαλι βλέπουμε τους τουρίστες έτσι που κατάντησε τον Αστακο το Δυνατό Ξηρομερο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πεδιάδα, έχω ζήσει εκεί και γνωρίζω τα τόπια, καμία σχέση με τον Αστακό και που είναι γεμάτο βουνά. Καλά κάνανε και δεν το εγκρίνανε, πιστεύω αν ήταν κάπου στην Βόνιτσα θα ήταν καλύτερα αλλά η τοποθεσία του Αστακού δεν έχει χώρο για τέτοιες μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ήταν LPG=Υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο και όχι LNG =Υγροποιημένο φυσικό αέριο όπως στην αρχή έλεγαν οι μελέτες ,αλλά στη πορεία με την δραστήρια κινητοποίηση τις κίνησης πολίτων ξεσκεπάστηκε η απατη ,αποδείχθηκε το πραγματικό σχέδιο. Στον κόσμο πουθενά ,εκτός μιας μικρής στο Πακιστάν ,δεν υπήρχαν τέτοιου είδους και τεράστιες επενδύσεις .ΤΥΧΑΙΟ; Έγιναν 3 δημόσιες ενημερώσεις, με επιστήμονες του είδους, στον Αστακό και 1 στην ΑΘΗΝΑ ,Έγιναν παρεμβάσεις στα ΜΜΕ με συνομιλητή τον υφυπουργό οκ Κουβέλη Σπύρο .Όλα τα στοιχεία απέδειξαν αυτό που από την αρχή είχε ξεσκεπάσει η κίνηση πολίτων μαζί με άλλους φορείς του τόπου και στο τέλος με αυτά τα στοιχεία ,προς τιμήν του άλλαξε απόφαση και ο δήμος Αστακού. Εν μια νυχτή η κυβέρνηση έκανε πίσω ,γιατί απλούστατα δεν υπήρχε και πραγματικό ενδιαφέρον από το ΚΑΤΑΡ. Κάτι άλλο είχαν στο νου ,χωρίς αυτό ποτέ να το μάθουμε .Ελπίζων ότι κανείς μας δεν θα ήθελε να ζει στον Αστακό με την επένδυση του Λιθάνθρακα ,των πετροχημικών ,των αμόλυβδων βενζινών και όλων των βρωμερών επενδύσεων που μας έφερναν κατά διαστήματα .Σημειωτέων ότι αν γίνονταν μια από αυτές τις επενδύσεις οι 250εργαζομενοι των ιχθυοκαλλιεργειών δεν θα υπήρχαν .Επίσης σε όλες αυτές τις επενδύσεις οι εργαζόμενοι δεν ξεπερνούσαν τους 20-30 από τους οποίους οι μισοί θα ήταν εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Επίσης οι ανωτέρω επενδύσεις καταργούσαν και με νόμο τον χαρακτηρισμό τις έκτασης ως ήπιας όχλησης βιομηχανικών και βιοτεχνικών επενδύσεων και λιμάνι εμπορικό και διαμετακομιστικό ,που ήταν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, και το πέτυχε.
    Και καλά όλοι αυτοί που κινητοποιούνταν για όλα τα ανωτέρω ήταν βολεμένοι και ότι άλλο θέλετε. Τίποτα δεν έκαναν μυστικά και στο τέλος κέρδιζαν το δίκαιο αγώνα τους .Εμείς οι άλλοι τι ακριβώς θέλαμε και θέλουμε από το πλατυγιάλι; Το ξέρουμε; γιατί απ’ όσο γνωρίζω δεν υπήρξε ποτέ μια κινητοποίηση ή μια διαμαρτυρία βρε αδερφέ που να θέτει ένα άλλο αίτημα για λειτουργία του πλατυγιαλιού. Επίσης απ’οτι γνωρίζω ,διαμαρτυρόμασταν ,στα γραφεία των βουλευτών μας, μόνο όταν οι εργολαβικές εταιρίες σταματούσαν τα έργα .Πιέζαμε τους βουλευτές να δώσει χρήματα η κυβέρνηση στους εργολάβους να συνεχίσουν τα έργα. Και πάντα το σχέδιο πετύχαινε. Κακά τα ψέματα το πλατυγιάλι δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπάρχει στα σχέδια καμίας κυβέρνησης για αξιοποίησή .ήταν ένας ωραίος τρόπος να τάζουνε δουλειές, να υπόσχονται πράγματα οι βουλευτές και τα κόμματα και κάπως έτσι πέρασαν 35 χρόνια φαγούρας πολιτειακής και ψηφοθηρικής. Και μη ξεχνάμε τον προϊστορικό οικισμό που με απόφαση τις αείμνηστης Μερκούρη σκεπάστηκε με τόνους τσιμέντου. Και μη ξεχνάμε επίσης ότι η δημοτικές αρχές ουδέποτε είχαν επενδυτικό σχέδιο και ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να λειτουργήσει το πλατυγιαλι. Ακόμα και τα αντισταθμιστικά ποτέ δεν τα εισέπραξε!
    Μη ρίχνουμε λοιπόν ευθύνες με ευκολία για την κακομοιριά του Αστακού και της δικιά μας, στον αγώνα κάποιον για αποτροπή βρώμικων επενδύσεων.
    Το πλατυγιάλι αν δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εμπορικό λιμάνι ,που δεν μπορεί, ας λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό και στην χερσαία ζώνη ας εγκατασταθούν παραγωγικές μονάδες στα πλαίσια του νόμου περί χαμηλής και ήπιας όχλησης. Αλλά για αυτό όχι μόνο δεν μιλάει κάνεις ,αλλά δεν κινητοποιείτε και κανείς .Ως συνήθως!!!
    Παναγιώτης Χολής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νομίζω - χωρίς να είμαι ειδικός - ότι στο Πλατυγιάλι επρόκειτο να δημιουργηθεί μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής LPG) που είναι υγροποιημένο αέριο πετρελαίου το οποίο αποτελείται κυρίως από προπάνιο, προπυλένιο, βουτάνιο και βουτυλένιο σε διάφορα μείγματα και το οποίο παράγεται ως υποπροϊόν της επεξεργασίας φυσικού αερίου και διύλισης πετρελαίου. Ενώ το LNG ( Liquefied Natural Gas – Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) είναι φυσικό αέριο αποθηκευμένο ως υπερψυχθέν υγρό.
    Νομίζω ότι ένας ειδικός θα μπορέσει να μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την επιβάρυνση που προκαλεί η μια μονάδα εν σχέση με την άλλη.
    Τέλος ένα σχόλιο θα μου επιτρέψετε να κάνω ότι καλός είναι ο ακτιβισμός αρκεί να μην καταντά ιδεοληψία.

    Δ.Μπόνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα σκατα που πέφτουν στο λιμάνι την μόλυνση βρωμιές από τον. Νηρεύς.αχνα. Για αξιοποίηση του περίφημου λιμάνιου κινητοποιήσεις μπροστά για ΑΝΆΔΕΙΞΗ όλοι οι βολεμένοι και η Δήμου αρχή πέρα βρέχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αγαπητε φιλε κ.Γιαννελη. Δεν είμαι υπερ της οποιασδηποτε ανάπτυξης Αν αυτό αντεληφθηκατε ,μαλλον δεν ειστε μεσα στο πνευμα μου Προφανως και είμαι εναντια σε αναπτυξη που αποδεδειγμένα θα καταστρεφει το περιβαλλον(αλλα υπαρχει αραγε τετοια) Προφανως και είμαι εναντια σε αναπτυξη που θα καταστρατηγεί θεσμούς . συστηματα , κοινωνιες κλπ. Αλλα θα σας ρωτησως αγαπητε κατι . Στον 20 αιωνα με 21ο μπορειτε να μου βρειτε μια τετοια επενδυση που να μην δημιουργει στο οικοσυστημα εστω και σε μικρο βαθμο πρόβλημα Και όταν λεμε αναπτυξη και επενδυση δεν αναφερόμαστε (και εγω πρωσοπικα σε επενδυση του τυπου ανοιγμα ενός σουπερ μαρκετ η ενός καταστήματος κινητης τηλεφωνιας) Μιλαμε για επενδυση που θα προσελκυσει προσωπικο και εργατικο δυναμικο πολλαπλασιο ενός σουπερ μαρκετ .Αν ζητάμε εργασια αν θελουμε αναπτυξη του τοπου αν θελουμε βελτιωση της ζωης μας τοτε αυτά δεν θα τα επιτυχουμε ποτε αν παραμείνουμε ρομαντικοι και ακτιβιστες
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
    Σε ευχαριστω για την υπογραφη σου στο σχολιο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Χρήστο Μπόνη !
      Για θέματα ανάπτυξης της οικονομίας και απασχόλησης υπάρχουν αρμόδιοι φορείς της πολιτείας και το καλύτερο θα είναι να επιδιώκεται η ισορροπημένη μορφή ανάπτυξης και με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μήν παρατηρείται και επαναλμβάνεται το φαινόμενο να λαμβάνονται αποφάσεις και μετά να ακυρώνονται.
      Καλή σας μέρα !
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης

      Διαγραφή
  20. Αγαπητε φιλε 5,31 .Η αναλυση για την μορφολογια του εδαφους Αλεξανδρούπολης και Αστακου δεν είναι το θεμα μας Προφανως και είναι διαφορετικη Η επνδυση (η τοτε που απορριφθηκε) με την σημερινη στην Αλεξανδρουπολη ουδεμια σχεση θα ειχαν αν το εδαφος ηταν ετσι η διαφορετικο Εδώ εγινε γεφυρα ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΙΟΥ δεν θα μπορουσαν να διαμορφωσουν το εδαφος στο Πλατυγιαλι Αλλα εχω ένα ερωτημα Εισαστε η Εισασταν(τοτε) αρνητικος για το μερος η την τοπθεσια του Αστακου αλλα αν η επενδυση προοριζονταν για άλλη τοποθεσια θα εισαστα θετικος ; Διοτι η τοποθετηση σας όχι στον Αστακο αλλα στην Βονιτσα ναι αυτό με κανει να αντιληφθω
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν είμαι από την Βόνιτσα, καμία σχέση, είμαι Ξηρομερίτης. Πως και δεν έχει να κάνει με την μορφολογία του εδάφους; Λίγο το έχεις από εκεί να περνάνε καθημερινά φορτηγά χωρίς την ανάλογη υποδομή; Ας πούμε στην Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχει πρόβλημα και η διαμόρφωση του εδάφους, χάραξη νέων δρόμων είναι πολύ πιο εύκολη από τον Αστακό, μικραίνοντας το κόστος. Στον Αστακό θα μπορούσες να κάνεις ένα μικρό λιμάνι μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων και σύνδεση με την Ιταλία ή κάτι ανάλογο. Επίσης κάποιος ανέφερε για τους τουρίστες στον Αστακό, όταν οι παραλίες είναι γεμάτες φύκια, αχινούς και το λιμάνι είναι δίπλα στους λουόμενους, πως να έρθουν; Επίσης τα νερά είναι θολά εξαιτίας των υπονόμων και της άγκυρας που ρίχνει το εκάστοτε πλοίο. Επομένως καθαρίστε τις παραλίες, βάλτε δύτες εκεί στα ανατολικά να κάνουν εσωτερικό καθαρισμό της θάλασσας, βάλτε 2 γραμμές λεωφορείων και να δεις πως έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μιας και το Πλατυγιάλι είναι βιομηχανική περιοχή, θα μπορούσατε να φέρετε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας αυτές έχουν κέρδη σε σχέση με φυσικό αέριο, που είναι μια δύσκολη επένδυση για την γύρω περιοχή. Ας πούμε όπως και στην Ταιβάν κατασκευάζουν κάρτες γραφικών, μητρικές για τους υπολογιστές. Θα μπορούσαμε να φέρουν ανάλογες περιπτώσεις που είναι φιλικές επιχειρήσεις προς το περιβάλλον. Βέβαια για εμένα πρόβλημα είναι ο εκάστοτε δήμαρχος της περιοχής που δεν έρχεται σε επαφή με επιχειρήσεις τέτοιου είδους. Με σταυρωμένα τα χέρια μην ελπίζετε σε τίποτα, δεν θα έρθει καμία απολύτως επιχείρηση στην περιοχή. Βέβαια αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, αντί οι δήμοι να διεκδικούν επενδύσεις, περιμένουν όλα από το κεντρικό κράτος. Θα μου πεις πως μπορεί να γίνει; Στέλνοντας εμαιλ σε διάφορες επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη ότι ενδιαφέρεστε για επενδύσεις σε αυτή την τοποθεσία και με αυτά τα κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο