Μέσα σε μια ζεστή, πολιτισμένη ατμόσφαιρα, σε εκλεκτό ακροατήριο και με μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών μας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή - συγγραφέα κου Χρήστου Σιάσου, ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ- Οδοιπορικό στις Ιερές Μονές της Αιτωλοακαρνανίας.
Η παρουσίαση του βιβλίου εντάχτηκε από το Δήμο Θέρμου στις γιορτές, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού 2016 και έγινε το Σάββατο 20 Αυγούστου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Θέρμου.......
Η συντονίστρια κα Σοφία Αγνίδη, υπεύθυνη του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Θέρμου, στην αρχή της εκδήλωσης διάβασε το παρακάτω μήνυμα – χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου:
«Αγαπητέ κ. Σιάσο, Έλαβα την πρόσκλησή σας για την σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου σας "Κάστρα της Ορθοδοξίας" και σας ευχαριστώ.
Επειδή ήμουν στην Αθήνα για τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, δεν μπορώ να παραστώ. Όμως σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας, για το βιβλίο που συγγράψατε, για την αγάπη σας στην Εκκλησία και τα Γράμματα. Παρακαλώ να διαβιβάσετε τις ευχές μου σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Με θερμές ευχές,
Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος».
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ράπτης ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε: «… Αγαπητοί πατέρες, φίλοι και αδελφοί, βρισκόμαστε σ’ αυτή την αίθουσα του Πνευματικού μας Κέντρου για την παρουσίαση του βιβλίου του αγαπητού κου Χρήστου Σιάσου.
Ο κος Σιάσος, πάλετε από αγάπη για τον τόπο του την Αιτωλοακαρνανία, για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε… Έχει γράψει και άλλα βιβλία όπως, Οι Άγιοι της Αιτωλοακαρνανίας, Οι Επίσκοποι Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το 343 μ. Χ. έως σήμερα, και άλλα… Έτσι αναδεικνύει την ιστορία του τόπου μας που έχει σχέση με την θρησκευτική ζωή… Στο σημερινό βιβλίο του, Κάστρα της Ορθοδοξίας-Οδοιπορικό στις Ιερές Μονές της Αιτωλοακαρνανίας, πράγματι ο συγγραφέας μας λέει ότι μέσα στα Κάστρα αυτά, επί Τουρκοκρατίας ζούσε η Ορθοδοξία μας και ο Ελληνισμός…
Ο παπάς, ο δάσκαλος, ο ταπεινός καλόγερος μέσα στα Μοναστήρια δίδασκαν το λόγο του Θεού… Το βιβλίο περιλαμβάνει τα μοναστήρια όλου του νομού μας, στο εξώφυλλό του ο συγγραφέας έχει τοποθετήσει στο κέντρο φωτογραφία του μοναστηριού του Αγίου Κοσμά, κάτω αριστερά το μοναστήρι του Αη Συμιού, Μεσολογγίου και δεξιά το μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας στην ορεινή Ναυπακτία. Τα τρία αυτά μοναστήρια μέσα από το βιβλίο, αντιπροσωπεύουν το νομό μας.
Επίσης αναφέρεται σε όλες τις ιστορικές Μονές του τόπου μας, σε όλα τα εξωκκλήσια, τα παρεκκλήσια καθώς και στα σπήλαια. Ο κος Σιάσος έχει κάνει μια πάρα πολύ σπουδαία και δύσκολη δουλειά, αναφέρει την ιστορία και τα θαύματα που έχουν γίνει κατά χρονικά διαστήματα σ’ αυτούς τους ιερούς χώρους, παραθέτει πάρα πολλές φωτογραφίες, χάρτες και άλλες οδηγίες που ο κάθε προσκυνητής που θέλει να επισκεφτεί κάποιο από τα μοναστήρια να μην δυσκολευτεί…
Ο π. Θεόκλητος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μοναστήρια της περιφερείας του, Αγίου Κοσμά, Αγίου Ιωάννου Δερβένια, Φωτμού, Αγίας Παρασκευής καθώς και στο Σπήλαιο της Μυρτιάς του 4ου αιώνα όπου ανακαινίστηκε και εκεί υπάρχει εικόνα της Παναγίας μας. Αναφέρθηκε επίσης στα μοναστήρια της Κατερινούς, Ρέθα, Λιγοβιτσίου, Αγγελοκάστρου και άλλα λέγοντας ότι τα μοναστήρια στέκουν «Όρθια» σήμερα από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο.
Τέλος εξήρε την προσπάθεια του κου Σιάσου ο οποίος με κάθε λεπτομέρεια αναφέρει για όλα τα μοναστήρια και το βιβλίο του είναι αρκετά εύχρηστο και περιέχει χρήσιμες συμβουλές, τηλέφωνα και χάρτες, προκειμένου ο κάθε επισκέπτης να φθάσει μέχρι το μοναστήρι να ανάψει το κεράκι του, να λειτουργηθεί και να προσκυνήσει στις Άγιες εικόνες…».
Το λόγο έλαβε ο καθηγητής κος Καρυδάς ο οποίος αναφέρθηκε για το βιβλίο του κου Σιάσου τονίζοντας ότι είναι πραγματικά ένα οδοιπορικό που μας οδηγεί στα μοναστήρια, τα εξωκκλήσια και στα Σπήλαια όλου του νομού μας.
Υπάρχουν και άλλα στο νομό μας που είναι πολύ δύσκολο να αναφερθούν σε ένα βιβλίο καθ’ ότι ο νομός μας είναι αρκετά μεγάλος και απαιτούνται πρώτα τεχνικά μέσα αλλά και χρήματα πολλά. Ο κος Σιάσος γνωρίζω καλά ότι για το βιβλίο του αυτό αλλά και για τα άλλα, προσπάθησε μόνος του υλικά και οικονομικά να τα βγάλει πέρα για να έχουμε σήμερα εμείς εδώ το καλαίσθητο αυτό βιβλίο με πολύ περιεχόμενο και πάρα πολλές φωτογραφίες…
Αναφέρθηκε στον Δήμαρχο κο Κωνσταντάρα που προσπάθησε μέσα στον «πολιτιστικό χάρτη» του Δήμου του να θέσει τέτοιου είδους εκδηλώσεις… Τόνισε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, από πλευράς του, για την Ιερά Μονή Καταφυγίου χωρίς να παραβλέπει τα άλλα μοναστήρια της περιοχής του…. Τελειώνοντας, ευχαρίστησε τόσο τον κο Δήμαρχο όσο και τον κο Χρήστο Σιάσο που με την εκδήλωση αυτή της παρουσίασης αυτού του βιβλίου γίναμε όλοι πιο «πλούσιοι πνευματικά» και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο…».
Τέλος ο λόγος δόθηκε στον καθηγητή-συγγραφέα ΚΟ Σιάσο ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε:
«…Τα τελευταία είκοσι χρόνια η ενασχόλησή μου με την έρευνα, τη μελέτη και την καταγραφή της θρησκευτικής παρακαταθήκης του τόπου μας και με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε ολοκληρωμένη σχετική βιβλιογραφία, με ώθησαν στο να εκδώσω τα βιβλία μου:
Οι Άγιοι της Αιτωλοακαρνανίας, Οι Επίσκοποι Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το 343 μ. Χ. έως σήμερα,
Οι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1833 έως σήμερα, και το βιβλίο που πριν λίγο παρουσιάστηκε από τους εκλεκτούς εισηγητές, ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, Οδοιπορικό στις Ιερές Μονές της Αιτωλοακαρνανίας.
Η έρευνά μου αυτή, όπως και στα άλλα βιβλία μου φυσικά, είχε το πάθος και το μεράκι του ερευνητή που πολιορκεί και προκαλεί στο πέρασμα του χρόνου και σας παρακαλώ έτσι να δεχθείτε τις εργασίες μου αυτές…Με άσβηστη αγάπη, ξεχωριστό μεράκι, πέραν των άλλων μου τεχνικών βιβλίων, ως αντίδωρο φιλίας πρόσφερα, σε όλους τους συμπολίτες μου και όχι μόνο, αυτή την πνευματική τροφή.
Κύριε Δήμαρχε,
Είναι επιβεβλημένο χρέος στην πόλη που έχει δεθεί με την ιστορία αυτού του τόπου, διότι το Θέρμο δεν είναι μόνο η πύλη, ο οικοδεσπότης θεών και ανθρώπων, αλλά έχει το δικό του πρόσωπο, τη δικιά του ανθρωπιά, το δικό του μύθο αν θέλετε, τη δικιά του ιστορία, τόσο η πολιτεία όσο και η Εκκλησία να δήξουν το ενδιαφέρον τους για την επίλυση των όποιων προβλημάτων του.
Τούτος εδώ ο παινεμένος και όμορφος τόπος είναι και ευλογημένος. Εδώ γεννήθηκαν, ο προστάτης Άγιός μας Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ευγένιος ο Αιτωλός, ο Χρύσανθος, αδελφός του Αγίου Κοσμά. Δίπλα μας βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου όπου ασκήτεψαν και δίδαξαν το Λόγο του Θεού, ο Ιεροδιάκονος Ιάκωβος και ο Μοναχός Διονύσιος, μαθητές του Οσίου Ιακώβου καθώς, ο Άγιος Θεωνάς και ο Όσιος Δαυίδ. Έχει πλήθος ιστορικών μοναστηριών όπως, της Μυρτιάς, των Ταξιαρχών, της Αγίας Παρασκευής, της Φωτμού, του Καταφυγίου και άλλα.
Προχθές το Θέρμο, με τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου, έστειλε τη φήμη του στα πέρατα του κόσμου και αυτό δείχνει την αυτόφωτη προσωπικότητα της πόλης σας. Με αυτά τα λίγα και φτωχά λόγια μου έχω την πεποίθηση πως το βιβλίο μου, αλλά και τα άλλα θα συμβάλλουν τόσο, στην αξιοποίηση όλων των ιστορικών Ιερών Μονών, όσο και την παραπέρα ιστορική γνώση και θρησκευτική προβολή του Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής του νομού μας.
Όσοι θέλουν να γνωρίσουν ψυχές πλημμυρισμένες και μπολιασμένες από βαθύ Ορθόδοξο και Χριστιανικό αίσθημα δεν έχουν παρά να πάρουν το δρόμο προς το ιστορικό Θέρμο, το δρόμο προς την Αγιοτόκο Αιτωλοακαρνανία μας, που έχει λαμπρή εκκλησιαστική συνέχεια από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι των ημερών μας και θα εξακολουθήσει να προσφέρει Χριστιανική Πίστη, Παιδεία, Ελευθερία, Πολιτισμό.
κε Δήμαρχε,
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, του οποίου Πρόεδρος είμαι, συνεργάστηκε μαζί σας εδώ στο Θέρμο στην εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο Πούλο και οι συμπολίτες μας με πολύ αγάπη την παρακολούθησαν. Ήταν μια εκδήλωση συγκινητική, πνευματική, άξια του αειμνήστου ιεράρχου της εκκλησίας μας.
Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, σας προτείνουμε να συνεργασθούμε έτσι ώστε του χρόνου να εντάξετε στις γιορτές του Πατροκοσμά, το Α’ Παναιτωλοακαρνανικό Θρησκευτικό Αντάμωμα και να αναγγείλουμε σήμερα το Β’ Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Η Πνευματική Αφύπνιση της Ρωμιοσύνης στην Αιτωλία και Ακαρνανία τη Μεταβυζαντινή εποχή: Ιερές Μονές - Άγιοι Λόγιοι – Μεγάλοι Δάσκαλοι του Γένους - Σχολεία – Πολιτισμός»
Είστε ο μόνος Δήμος που δικαιούσθε αυτής της διοργάνωσης εδώ στην ιστορική πόλη του Θέρμου, με ποικίλες δραστηριότητες, εμείς όπως πάντα θα είμαστε στο πλευρό σας. Επίσης σας παρακαλούμε να μετάσχετε της προσπάθειάς μας για να λάβει η Ιόνια Οδός παράλληλη ονομασία σε: Λεωφόρο Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Σχετική επιστολή κε Δήμαρχε σας έχουμε στείλει.
Σας ενημερώνουμε ότι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ με επιστολή που μας έστειλε είναι ένθερμος υποστηρικτής και θα προωθήσει την πρότασή μας, το ίδιο και ο Μοναχός του Αγίου Όρους, Μάξιμος ο Ιβηρίτης.
Σεβαστέ π. Θεόκλητε, κε Δήμαρχε,
Θαυμάζω το έργο σας, αξιολογώ τις προσπάθειές σας, επαινώ με μεγάλη μου χαρά όλους τους άξιους ανθρώπους που υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτή εδώ την πόλη, να είστε καλά, να αντλείτε δύναμη από τους Αγίους μας και να συνεχίσετε το μεγάλο σας έργο, σε πραγματικά δύσκολους καιρούς, που έχετε αναλάβει, για το καλό της πόλης και όλων των χωριών του ιστορικού Δήμου Θέρμου.
Τελειώνοντας να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Κωνσταντάρα και το Δημοτικό Συμβούλιο, τους παρουσιαστές του βιβλίου μου, π. Θεόκλητο Ράπτη και Γιάννη Καρυδά, την τηλεόραση του Αχελώου και τον Ρ/Φ Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους και για όλα. Καλή συνέχεια στις εορταστικές εκδηλώσεις και ο Άγιός μας να είναι πάντα μαζί μας…».
Φωτογραφίες από την εκδήλωση:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο