Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΗΓΕΩΡΓΟΣ: Δ ι α π λ ο κ ή 4 χ 4 !!!

Ο μιντιακός κόσμος αλλά και η χώρα σύμπασα ζουν στον παλμό της έκδοσης αδειών των νέων διαπλεκόμενων καναλαρχών !


Γράφει ο Γιώργος Παληγεώργος*

Σα να μην υπάρχουν αμέτρητα προβλήματα, σα να μην έχουν ξεπουληθεί τα πάντα, σα να μην έχει υποδουλωθεί η χώρα στους διεθνείς γύπες της τοκογλυφίας, σα να μην βογκάει η κοινωνία (και) από τη μαχαιριά του «φρεσκότατου» ΕΝΦΙΑ, οι άδειες των τεσσάρων καναλαρχών έχουν μετατραπεί σε θέμα εθνικής ύπαρξης! 
      Η διαφημιστική πίτα, λένε οι εμπνευστές του διαγωνισμού πλειοδοσίας για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, μπορεί να ταΐσει μόνο τέσσερις καναλάρχες της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ταυτόχρονα ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια του Μαξίμου, της Κουμουνδούρου και της «Αυγής» ότι έτσι μπαίνει τέρμα σε ένα σύστημα τηλεοπτικού χάους και διαπλοκής στα τηλεοπτικά κανάλια. Βέβαια τη διαπλοκή, λεκτικά πολλοί μίσησαν, όμως αυτή ανθούσε και κάρπιζε πάντα, με τις ευλογίες και τον εναγκαλισμό  του πολιτικού συστήματος. Άρα τι μπορεί να μας πείσει ότι τώρα μπαίνει τέλος στη διαπλοκή;....


   Ας μιλήσουμε απλά· η διαπλοκή ούτε νέο «φρούτο» είναι, ούτε υπάρχει από μόνη της. Η διαπλοκή εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο πολιτικοοικονομικό σύστημα, εξυπηρετεί δυνάμεις που είναι θεμελιώδεις και ζωτικές  για το ίδιο το σύστημα και όπως αυτό λειτουργεί. Η διαπλοκή εξυπηρετεί συμφέροντα οικονομικά, συμφέροντα πολιτικά και συμφέροντα μιντιακά, έτσι ώστε μέσα από την καναλιζαρισμένη προπαγάνδα, να ελέγχεται η ενημέρωση και το πολιτιστικό προϊόν και τελικά, πάντα, οι διαπλεκόμενοι να παραμένουν οικονομικά ισχυροί και εξουσιαστές.
       Άραγε, υπάρχει περίπτωση οι σημερινοί κυβερνώντες, να ρισκάρουν την πολιτική τους ισχύ, βάζοντας κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, που ευνοούν  τον αδύναμο πολίτη και αποδυναμώνουν τους οικονομικά ισχυρούς; Αυτό είναι απόλυτα απαγορευτικό, ακόμα και σαν τρελή φαντασία. Είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από βέβαιο, είναι ολοφάνερο, ότι η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νοιάζεται μόνο για την επικοινωνιακή της ισχυροποίηση, για να εφαρμόζει ανενόχλητη το μνημόνιο εφ’ ω ετάχθη. Έτσι λοιπόν αυταπόδεικτα αν υπήρχε έστω η απίθανη περίπτωση, με τις νέες αδειοδοτήσεις  να θιγούν συμφέροντα ισχυρών, οι πρώτοι που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι τρόικες και τα κουαρτέτα. Όμως όχι μόνο δεν αντιδρούν οι εκπρόσωποι των τοκογλύφων στο σχεδιασμό της κυβέρνησης , αλλά ευλογούν με κατάνυξη. 
    Αν κάτι  καταφέρνουν οι κυβερνώντες, με τις νέες αδειδοτήσεις, είναι η αύξηση των ανέργων δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών υπαλλήλων κλπ., για τους οποίους παγερά αδιαφορούν.
       Όμως δεν είναι μόνο τα τέσσερα νέα κανάλια, που θα προκύψουν και που θα αναλάβουν τη συστημική ισοπεδωτική προπαγάνδα των ισχυρών και των κυβερνώντων. Ήδη υπάρχουν άλλοι τέσσερις κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της ΕΡΤ (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και κανάλι της βουλής), που με συνέπεια υπηρετούν την καθημερινή κυβερνητική αντιλαϊκή προπαγάνδα. Έχουμε επομένως 4 + 4 κανάλια διαπλοκής ή σωστότερα 4 χ 4 , αφού θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά. Γιατί κανένας δε μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι η ΕΡΤ λειτουργεί δημοκρατικά. Ίσα-ίσα η ενημέρωσή της βρίθει από μεροληπτικές τοποθετήσεις και σκοπιμότητες υπέρ της κυβέρνησης, αλλά και χαρακτηρίζεται από αποκλεισμούς, ακόμα και πολικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο (ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, Νίκος Χουντής).
   Τα άλλα (εκτός κυβέρνησης) μνημονιακά κόμματα αντιδρούν άραγε; Κι αν αντιδρούν, αντιδρούν επί της ουσίας; Θα ήταν αστείο και επικίνδυνο να πιστέψουμε ότι οι όποιες αντιδράσεις τους αφορούν τη διαπλοκή. Για το μόνο που νοιάζονται είναι (για) το δικό τους μερίδιο στη διαπλοκή και (για) τα δικά τους παιδιά. Αν δούμε προσεχτικά όλα τα μνημονιακά κόμματα, θα δούμε ότι όλα είναι τέκνα της διαπλοκής: 
    Η ΝΔ θέλει περισσότερα διαπλεκόμενα κανάλια, παρά τις ρητορικές πιρουέτες του Καραμανλή του νεότερου κάποτε περί νταβαντζήδων. Όλοι θυμόμαστε ότι ανέκρουσε πρύμναν! 
    Το ΠΑΣΟΚ, κατ’ εξοχήν κόμμα της διαπλοκής, πάντα θα κουβαλάει ως βασικό στοιχείο του βιογραφικού του το σκάνδαλο Κοσκωτά και τους μεγαλοεργολάβους του δημοσίου. 
    Το «ποτάμι» αποτελεί επιτομή της διαπλοκής ως μονοπρόσωπο κόμμα που γεννήθηκε μέσα στα κανάλια. 
     Κι ακόμα η Έν. Κεντρώων,  κόμμα χωρίς καμία κοινωνία αναφορά και υπόληψη, υπάρχει χάρη στην τηλεοπτική προβολή της επικίνδυνης φαιδρότητας του επικεφαλής της.
   Η νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή» όχι μόνο δεν πολεμάει τη διαπλοκή, όπως λεκτικά υποκρίνεται, αλλά τρέφεται και υπάρχει χάρη στη διαπλοκή. Είναι γνωστό εξ’ άλλου ότι πάντα τα φασιστικά μορφώματα εξυπηρετούν και υπηρετούν σκοτεινά και άνομα συμφέροντα των ισχυρών και του υποκόσμου, ενάντια στη δημοκρατία και το λαό.
    Το ΚΚΕ αν και (σωστά) στρέφεται ενάντια στην κυβέρνηση αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, δεν δίνει καμία εναλλακτική λύση, καμία προοπτική για την Ελληνική κοινωνία που συνθλίβεται καθημερινά. 

     Είναι προφανές ότι ο χειμαζόμενος Ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να ελπίζει από αυτούς που μετέρχονται κάθε μέσον για να προωθήσουν τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες μνημονικές πολιτικές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ευρωζώνης. Η αντίσταση, σε όλους αυτούς που οδηγούν τη χώρα στον όλεθρο, μέσα από ένα μαζικό λαϊκό μέτωπο, για απεγκλωβισμό απ’ την αγχόνη του ευρώ και τη διαγραφή του φαύλου χρέους είναι η μόνη διέξοδος για τη χώρα, η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπούμε σε πορεία ανασυγκρότησης της χώρας και της κοινωνίας.
    Όσο για την τηλεοπτική ζωή, είναι βέβαιο ότι ο τηλεοπτικός ολοκληρωτισμός δε θ’ αλλάξει, αν δεν λειτουργήσει πλέρια η δημοκρατία κι αν δεν γίνει η ενημέρωση υπόθεση ενός ελεύθερου λαού, που θα έχει πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης και θα συμμετέχει στους θεσμούς.

*Ο Γιώργος Παληγεώργος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο