Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Προσκυνηματική εκδρομή απο τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου στα Μοναστήρια της Ναυπάκτου





ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τζένη παπαδημητρίου 

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΠΑΠΑΡΟΚΑΔΩΝ) 

     Ενα γκρουπ κατοίκων της Χρυσοβιτσας ξεκινησαμε για μία θρησκευτική εκδρομή στα μοναστηρια τής Ναυπάκτου και συγκεκριμένα στο μοναστήρι στην Παναγία Βαρνάκοβα. Η Ιερή μονή είναι αφιερωμένη στην Κοιμηση τής Θεοτόκου και είναι από τα σημαντικοτερα και ιστορικά μοναστηρια της Ελλάδας......



   Ιδρύθηκε το έτος 1077 από τον Οσιο Αρσενιο τον Βαρνακοβιτη. Το μοναστήρι βρίσκεται 2 5 χιλ. Από την Ναυπακτο, και είναι κτισμένο σε ένα μικρό λόφο στις παρυφιες των Βαρδουσιων ορεων σε υψόμετρο 750 μέτρων.. Βρίσκεται σε ένα Καταπράσινο τοπίο με φανταστική θέα τον Πατραικο κόλπο. 
      Από τα αξιοθέατα τού μοναστηριου είναι η Εικόνα τής Παναγίας Βαρνακοβας που φέρει εμφανή ράγισμα κατά μήκος του προσώπου, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες συνέβη στις 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1940 από Τοπικό σεισμό και το ίδιο ακριβώς διάστημα που συνέβη και ο Τορπιλισμος τής Έλλης στην Τήνο από τούς Ιταλούς. Την ξενάγηση και το Ιστορικό τού Μοναστηριου μας την έκανε η γεροντισσα Θεοδοσια η οποία παρέλαβε ένα μοναστήρι ερειπιο και με την βοήθεια των μοναχων το έφτιαξε στην σημερινή του μορφή. Τους αξίζουν πολλά Μπράβο και συγχαρητήρια. 
     Εικάζεται ότι η εικόνα είναι από την Βαρνα τής Βουλγαρίας εξ ου και το όνομά της. Σήμερα στο μοναστήρι ζουν 17 μοναχες μαζί με την γεροντισσα Θεοδοσια. 

Στην συνέχεια επισκεφτηκαμε το δεύτερο μοναστήρι στο Τρικορφο Ευπαλιου. Ηγουμενος είναι ο γνωστός σε όλους μας Γέροντας, Ηγουμενος Νεκτάριος Μουλατσιωτης. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Αγιο Αυγουστίνο και τον Σεραφείμ του Σαρωφ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων. Ιδρύθηκε το 1991 από τον Αρχιμανδριτη και Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιωτη. Την ξενάγηση μας ανέλαβε ένας καλογερος ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριου, για τα θαύματα των Αγίων και μας ξεναγησε σε όλους τους χώρους. Είδαμε το μέρος όπου υπάρχουν τα 400 σημαντρα και τις 62 καμπάνες. Πριν φύγουμε είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις εντυπωσιακές κωδωνοκρουσιες με τροπαρια Αγίων τής Εκκλησίας μας. Δίπλα από την εκκλησία Υψωνεται Ενας από τους μεγαλύτερους Σταυρους πού υπάρχουν στην Ελλάδα. Επίσης επισκεφτηκαμε και προσκυνησαμε το ομοίωμα τού Ταφου και του Γολγοθα τού Χριστού μας. Στο μοναστήρι υπάρχει ένα ομορφο αλσος με διαφορα ζώα και πτηνά. Στο μοναστήρι υπάρχει ο τάφος τού πατέρα τού Ηγουμενου και Είναι μοναδικός. Ο πατέρας του με δικά του χρήματα αγόρασε όλον αυτόν τον τόπο πού έγινε το μοναστήρι και όταν πέθανε τιμής ένεκεν ο Δεσποτης έδωσε την άδεια ταφης του στο μοναστήρι. 
    Στο μοναστήρι είδαμε σύγχρονες κατασκηνωσεις όπου το καλοκαίρι φιλοξενούν πολλά παιδιά και νέους. 
     Αφού προμηθευτηκαμε Αγιασμα, Λαδακι, Εικόνες, Βιβλία, Κομποσχοινια και Διάφορα άλλα είδη πήραμε το δρόμο της επιστροφής με μία στάση στην Ναυπακτο για φαγητό και παγωτό. Εκεί περπατησαμε στο λιμάνι και θαυμασαμε από μακριά το Κάστρο της Ναυπακτου. 
ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΧΑΡΑΣ, ΑΓΑΛΛΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ. Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΈΧΑΣΤΗ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ. 
Β Ο Η Θ Ε Ι Α Μ Α Σ

















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο