Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: Ενημέρωση για τη μονάδα Βιομάζας στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου

Του Χρήστου Κολοβού
Δημοτικός σύμβουλος  Ξηρομέρου - Ταξίαρχος ε.α.

14/1/2016
Ενημέρωση Δημοτών Δήμου Ξηρομερου

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, κ. Νικόλαος Υφαντής, απέστειλε το αριθμ πρωτ. 253212/ 1073 της 25/9/2015 έγγραφο στον Δήμο μας, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην Κ.Υ.Α 1649/45 (ΦΕΚ 45Β΄/15-1-2014) όπου στη παράγραφο τρία (3) ζητούσε να υποβληθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι 16/11/2015, γνωμοδοτήσεις για την παραπάνω μελέτη. Το έγγραφο παρελήφθη από το δήμο μας στις 29/9/2015.
       Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2/11/2015, κατά την έναρξη της συνεδρίασης και κατά τη φάση των διάφορων ανακοινώσεων προς το Σώμα ανακοίνωσε ότι έχει έρθει το παραπάνω έγγραφο και ενημερώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο να έχουμε γνώση προφορική για το παραπάνω θέμα..............



Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας από βιοµάζα, ισχύος 1MW» στη θέση «Κληµάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, ∆. Ξηροµέρου:
            Αμέσως ζήτησα και πήρα τον λόγο, όπου εξέφρασα την εύλογη ένστασή μας ως Μείζονα Αξιωματική Αντιπολίτευση του δήμου, αναφέροντας ότι δεν απαιτείται μόνο ενημέρωση και ότι η Δημοτική αρχή έπρεπε ή πρέπει να προβεί σε απαιτούμενες δι-αδικασίες -ενέργειες. 
       Δηλαδή να λάβει  πρώτα γνώση της μελέτης και δεύτερον να υπάρξουν οι απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις με αντίστοιχες αποφάσεις (Τ. Κοινότητες -Επιτροπής Ποιότητας Ζωής). Στο τέλος να αποσταλεί στην Περιφέρεια, η τελική απόφαση-γνωμοδότηση, του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Μετά τα παραπάνω απ ότι γνωρίζω δεν αποφασίστηκε κάποια περαιτέρω ενέργεια. 
     Τελικώς με την  υπ’ αρ. 49/23-12-2015 απόφαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου ∆υτ. Ελλάδας, γνωμοδότησε θετικά προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Π.Δ.Ε.Ι, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επι-πτώσεων του έργου, σύμφωνα με την οποία:

α.«H µελέτη αφορά στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία µονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αξιοποίηση βιοµάζας εγκατεστηµένης ισχύος 1 MWel, ιδιοκτησίας του κ. Ζήκου ∆ηµήτριου, στη θέση «Κληµάτια» Τ.Κ. Χρυσοβίτσας ∆ήµου Ξηροµέρου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. 
β.Σύµφωνα µε τη ΜΠΕ το οικόπεδο εγκατάστασης του έργου βρίσκεται εκτός οικισµού, εκτός δασικής ή προστατευόµενης περιοχής και εκτός ζωνών/περιοχών ιστορικού, πολιτιστικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος. 
γ.Πλησιέστεροι προς το έργο οικισµοί είναι η Χρυσοβίτσα στα 1260m, ο Πρόδροµος στα 1935 m και τα Αγράµπελα στα 2550 m. Πιο συγκεκριµένα η µονάδα θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο εµβαδού 4883.26 m2 και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύση βιοµάζας προερχόµενης από τη συλλογή – προµήθεια φυτικών ελαίων, µε χρήση µηχανών εσωτερικής καύσης. 
δ.Η πώληση της ενέργειας θα γίνεται αποκλειστικά στη ∆ηµόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισµού Α.Ε., ενώ µέρος της παραγόµενης θερµικής ενέργειας καυσαερίων από τις µηχανές εσωτερικής καύσης θα χρησιµοποιείται για την προθέρµανση της πρώτης ύλης. 
ε.Η παραγωγική διαδικασία θα αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια: Υποδοχή, παραλαβή, αποθήκευση και τροφοδοσία των πρώτων υλών. Η µονάδα σαν πρώτη ύλη θα χρησιµοποιεί βιοµάζα, η οποία θα προέρχεται από την προµήθεια ή συλλογή φυτικών ελαίων. Συγκεκριµένα απαιτούνται περίπου 1200 τόνοι/ετός φυτικών ελαίων (σογιέλαιο, αραχιδέλαιο, φοινικέλαιο, λάδια ηλιοτροπίου, κνήκου ή βαµβακιού, λάδια κοκοφοίνικα (λάδι κοπρά), λαχανοφοίνικα (φοινικοπυρηνέλαιο) ή babassu, λάδια α-γριογογγύλης, αγριοκράµβης ή σιναπιού και τα κλάσµατά τους, όπως αναλυτικά πε-ριγράφονται στη ΜΠΕ), τα οποία θα προέρχονται είτε από ενεργειακές καλλιέργειες, είτε από προµηθευτές κατάλληλα επεξεργασµένων τηγανελαίων οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην παγκόσµια αγορά. 
στ.Για την υποδοχή και αποθήκευση της πρώτης ύλης η µονάδα θα διαθέτει συνολικά τέσσερις (4) δεξαµενές, µε ωφέλιµο όγκο δεξαµενής 30m3 . 
ζ.Σύστηµα προετοιµασίας καυσίµου µίγµατος, όπου το φυτικό έλαιο θα αποκτά τις κατάλληλες ιδιότητες προκειµένου στη συνέχεια να εισέλθει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης. 
η.Η µονάδα παραγωγής θα περιλαµβάνει επίσης και hydrogen kit, το οποίο θα παράγει µικροποσότητες υδρογόνου που θα εισέρχονται στον κινητήρα προς καύση µαζί µε το φυτικό έλαιο µε σκοπό την αύξηση της απόδοσης του κινητήρα.
θ.Το συγκρότηµα θα περιλαµβάνει τρεις µονάδες καύσης – παραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος, εγκατεστηµένες εντός µεταλλικών container. Από κάθε γεννήτρια του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους θα αναχωρεί µια τριφασική γραµµή που θα οδηγείται στον υποσταθµό ανύψωσης τάσης, ο οποίος θα είναι στεγασµένος εντός οικίσκου. 
ι.Η εγκατάσταση θα περιλαµβάνει επίσης χώρο διοίκησης, βοηθητικούς χώρους φόρτωσης, εκφόρτωσης και αποθήκευσης πρώτων υλών και προϊόντων, καθώς και µία δεξαµενή χωρητικότητας 2m3 για αποθήκευση νερού και χρήση αυτού σε κλειστό κύκλωµα.

      Βιομάζα λέγεται το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων που προέρχονται από τις γεωργικές, συμπεριλαμβανομένων φυτικών και ζωικών ουσιών, τις δασοκομικές και τις συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμά-των και απορριμμάτων (Ν.3468/2006, ΦΕΚ.Α’ 129, αρθ.2, §§7,8).
      Ουδείς αρνείται και είναι ενάντια στην ανάπτυξη του τόπου μας στην δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά πρέπει να προστατεύουμε τη πανίδα και τη χλωρίδας καθώς και της υγεία των πολιτών μας. Τα περιβαλλοντικά (ή οικολογικά) προβλήματα που συναντάμε γύρω μας είναι πολλά και σοβαρά και κυρίως δημιουργούνται λόγω της δραστηριότητας ανθρώπων. Όμως  για τέτοια ζητήματα πρέπει να έχουν γνώση οι τοπικές κοινωνίες και να λαμβάνονται αποφάσεις ανάλογα θετικές ή αρνητικές, σύμφωνα με συμφέρον, την υγιή ανάπτυξη και προοπτική του τόπου.
    Όσον αφορά, τη χρήση της βιομάζας, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και Εθνικό επίπεδο, καθώς και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, παραθέτω φυλλάδιο του ΥΠΕΚΑ, προς ενημέρωση των πολιτών- δημοτών. 

Μετά τα παραπάνω προτείνω προς τη Δημοτική αρχή:
α.Να αποσταλεί έγγραφο του Δήμου στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Π.Δ.Ε.Ι στη Πάτρα, με αίτημα να δεχτεί έστω και πέραν των προβλεπόμενων ημερομηνιών και τη γνωμοδότηση του Δήμου Ξηρομέρου δίνοντας  παράταση μέχρι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας.
β.Να παραληφθεί με πρόσφορο τρόπο αντίγραφο της μελέτης από την Περιφέρεια (εάν δεν την έχει ο δήμος μας), να λάβουν γνώση οι τοπικές κοινότητες Χρυσοβίτσας και Προδρόμου που εμπλέκονται περισσότερο και ενδεχομένως τα Αγράμπελλα και να γνωμοδοτήσουν με έκτακτη συνεδρίαση.
γ.Στη συνέχεια να συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και να γνωμοδοτήσει σχετικώς αφού αναλυθούν όλες οι  παράμετροι της μελέτης.
δ.Να ακολουθήσει στο επόμενη συνεδρίαση, η τελική γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο  και  στη συνέχεια να αποσταλεί στην ΠΔΕΙ με κοινοποίηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου ∆υτ. Ελλάδας. Έτσι η ΠΔΕΙ εκτιμώ ότι θα λάβει υπόψιν της και τη γνωμοδότηση του Δήμου, πριν αποστείλει οποιοδήποτε έγγραφο στο ΥΠΕΚΑ.

Κολοβός Χρήστος 
Ταξίαρχος ε.α
Δημοτικός Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης
Δήμου Ξηρομέρου

(Η παρούσα αποστέλλεται και στο δήμο Ξηρομέρου με e-mail ως εισερχόμενη)

3 σχόλια:

  1. Και δημαρχος φιλε χρηστο!!!
    Σε παρακολουθω και συμφωνω μαζι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα ειναι τι γίνεται από εδώ και πέρα? Πώς θα σταματήσει αυτή η"ύποπτη "απο την αρχή μέχρι το τέλος υπόθεση? Ο Δήμος ξέρει οτι οι κάτοικοι είναι αντίθετοι ή δεν τον ενδιαφέρει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε 08:19 'επραξα -πράττω και θα πράττω απλώς το καθήκον μου απέναντι στους πολίτες συνδημότες μας και το περιβάλλον του τόπου μας. Πράγματι ένοιωθα άσχημα όταν ο δήμος γνωμοδοτούσε αρνητικά σε πολλές μελέτες με τεκμηριωμένα στοιχεία και η επιτροπή της Περιφέρειας θετικά. Με δικά μου έξοδα πήγαινα Πάτρα και Μεσολόγγι και έπαιρνα τις μελέτες αφού δεν τις έστελναν όλες και ο χρόνος αντίδρασης ήταν μικρός. Τις ανέλυα σε βάθος και βοηθούσα εθελοντικά τότε την τότε δημοτική αρχή (δεν ήμουνα τότε αιρετός) με τις γνώσεις μου να λάβει γνώση του περί τίνος πρόκειται μιας και δεν υπήρχε ουσιαστικά τεχνική υπηρεσία και κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Η δημοτική αρχή έπαιρνε ομόφωνες αποφάσεις βασιζόμενη σε πραγματικά στοιχεία και εμπεριστατωμένες θέσεις. Ειδικά θυμάμαι για το πλατυγιάλι και για την έμμεση προσπάθεια δια της μελέτης να φέρουν εδω χύδην χημικά είχα από κοινού άριστη συνεργασία με τον Γεωργαλή Ηλία, ο οποίος είχε και αυτός πολλές γνώσεις για τέτοιας φύσης θέματα και το τελικό αποτέλεσμα της συνταύτισης των προσπαθειών ήταν θαυμάσιο. Για το καλό του τόπου και του δημότη δεν υπάρχουν πολιτικές - παραταξιακές διαφορές και όλοι πρέπει να είμαστε μια χροθιά. Κονιορτοποιήσαμε με τον Ηλία Γεωργαλή με σωστές θετικές θέσεις τις αντίστοιχες θέσεις ότι ντε και καλά η μεταφορά και η εναποθήκευση-διαχείριση χημικών στο πλατυγιαλι δεν είχε αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον και στους πολίτες. Είχα βρει ότι και σε άλλα μέρη της Ελλάδος προσπάθησαν να μεταφέρουν-εναποθηκεύσουν-διαχειριστούν χύδην χημικά αλλά οι τοπικές κοινωνίες ήταν αρνητικές. Τελειώνοντας ήθελα να πω ότι δεν ήμουνα και ούτε είμαι αρνητικός σε επενδύσεις και στην ανάπτυξη του τόπου καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας (αλλοίμονο). Λέγαμε και θα λέμε ναι σε βιομηχανικές-βιοτεχνικές εγκαταστάσεις-δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και περιβάλλον. Χρήστος Κολοβός Ταξίαρχος ε.α Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου

    Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο