Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Παναγιώτης Σφαέλος: Ενέργεια και προσφυγικό

          Σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Μίλτο Πάτση, ο Παναγιώτης Σφαέλος στέλεχος του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων επισημαίνει ότι η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο καθορίζει την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και συνεπώς επηρεάζει την εξωτερική μας πολιτική.  Ο Παναγιώτης Σφαέλος εξηγεί ακόμα αν η χώρα καταφέρει να γίνει ενεργειακό κέντρο, πώς εκμεταλλευόμαστε σαν χώρα την καλή γνώση της Μέσης Ανατολής και πώς θα εξελιχθεί το 2016 για το κυπριακό.............




ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί ενέργεια και προσφυγικό είναι τα κλειδιά στην εξωτερική πολιτική; 

    Η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο καθορίζει την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και συνεπώς επηρεάζει την εξωτερική μας πολιτική. Η δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη αναβαθμίζει την διπλωματική θέση της χώρας, αν βέβαια το εκμεταλλευτούμε σωστά. Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα διπλωματικό χαρτί υπέρ μας. 
   Η αναγνώριση της ΑΟΖ θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή. 
    Το προσφυγικό μπορεί επίσης να καταστεί καταλυτικής σημασίας για την διαπραγματευτική θέση της χώρας κατά το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία πέτυχε μεγάλα οφέλη για την διαχείριση του προσφυγικού. Εξασφάλισε χρηματικά οφέλη καθώς και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ισχυρά ανταλλάγματα για την διαχείριση του προσφυγικού. Αρκεί όμως να έχουμε βγει από το Μνημόνιο και να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις διεθνείς αγορές. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανταλλάξει το προσφυγικό με ρύθμιση του χρέους.     Η αδύναμη θέση που έχει φέρει την Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δίνει την δυνατότητα τέτοιας διαπραγμάτευσης. 
   Συνεπώς, πρέπει πρώτα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να βγούμε στις αγορές και μετά θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε τα διπλωματικά χαρτιά του προσφυγικού και της ενέργειας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος ο στόχος της χώρας, από τη στιγμή που θα γίνει ενεργειακό κέντρο; 

    Αν η χώρα καταφέρει να γίνει ενεργειακό κέντρο παρόλες τις πιέσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν και ανακηρύξει ΑΟΖ μαζί με την Κύπρο, τότε θα μπορεί να γίνει ισότιμος εταίρος στην ΕΕ. Θα έχει βγει από την εποπτεία των Μνημονίων και θα είναι πάλι μια χώρα κυρίαρχη και ικανή να διαπραγματεύεται αποτελεσματικά. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς εκμεταλλευόμαστε σαν χώρα, την καλή γνώση της Μέσης Ανατολής σαν περιοχή; 

    Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή όπου συμβαίνουν μεγάλες ανακατατάξεις ιδιαίτερα μετά την αραβική άνοιξη. Ο πόλεμος στη Συρία, το προσφυγικό καθώς και το ενεργειακό καθιστούν τη Μέση Ανατολή πεδίο τεράστιων γεωπολιτικών συμφερόντων. Η καλύτερη γνώση για την Μέση Ανατολή θα μας βοηθούσε να αποκτήσουμε μια πιο πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις ώστε να αναβαθμίσει την στρατηγική της θέση. Αν δεν είμασταν σε άθλια οικονομική κατάσταση, θα μπορούσε να είχαμε πετύχει πολύ περισσότερα. Πρέπει να εστιάσουμε στην δυνατότητα ανακύρηξης Ευρωπαϊκής ΑΟΖ άμεσα ένω θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και την καλή μας σχέση με την Ρωσία ώστε να πιέσουμε την Τουρκία να γίνει πιο διαλλακτική στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι συνεργασία έχει η Ελλάδα με τη Κύπρο και το Ισραήλ για τα ενεργειακά; 

    Η Ελλάδα συνεργάζεται με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα. Ο στόχος αυτής της τετραμερούς συνεργασίας είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ. Η συνεργασία αυτή είναι μια σωστή πρωτοβουλία διότι θα αναβαθμίσει την θέση της χώρας μας. Αν πετύχει αυτή η συνεργασία και έχουμε μια τελική συμφωνία θα αλλάξουν τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα εξελιχθεί το 2016 για το κυπριακό; 

     Το Κυπριακό ζήτημα βρίσκεται κοντά σε λύση αν και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι μια νέα λύση τύπου Ανάν δεν θα ευνοήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η λύση που θα βρεθεί πρέπει να οδηγεί σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Διαφορετικά, θα έχουμε τετελεσμένα εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καλή συνεργασία με τον Μουσταφά Άκιντζι κάτι που βοηθάει τις διαπραγματεύσεις αρκεί να μην υπάρχουν υποχωρήσεις σε κυριαρχικά ζητήματα. Επίσης, η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλευτεί την γεωστρατηγική της θέση για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την προτεινόμενη λύση. Υπάρχει όμως ένας σημαντικός κίνδυνος που δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί. Η Τουρκία προσπαθεί να αποσυνδέσει την ενταξιακή της πορεία από τη λύση του Κυπριακού χρησιμοποιώντας το διπλωματικό χαρτί του προσφυγικού. Γιαυτό, δεν θα πρέπει να συγκατατεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ένταξη της Τουρκίας χωρίς πρώτα να έχει λυθεί το Κυπριακό. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει αφού όμως πρώτα φύγει ο κατοχικός στρατός από τη Μεγαλόνησο. 

*Ο κ. Παναγιώτης Ν. Σφαέλος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kent. Έχει πτυχίο Νομικής, Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σπουδών, ενώ ειδικεύεται στην ανάλυση επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Μετανάστευσης. Ακόμη,  είναι Πτυχιούχος Δημοσιογράφος.

*Ο Μίλτος Πάτσης είναι σπουδαστής σε σχολή δημοσιογραφίας.

Dr Panagiotis Sfaelos




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο