Ομόφωνα αποδεκτή έκανε σύσσωμο το Δ.Σ. Ξηρομέρου την εισήγηση της Αντιδημάρχου κας Κωστούλα Κουμανδράκη- Σαμαρά να μην καταργηθούν οι Λυκειακές Τάξεις του Γυμνασίου Φυτειών και ο Δήμος θα κάνει ότι μπορεί ώστε να διατηρήσει τις Λυκειακές Τάξεις σε λειτουργία....
Ακολουθεί αναλυτικά η ομόφωνη Γνωμοδότηση του Δήμου Ξηρομέρου κατά της κατάργησης των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Φυτειών
Γνωμοδότηση σχετικά με την πρόταση της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Αιτωλ/νίας για κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Φυτειών.
Στον Αστακό και στο Δημοτικό Κατάστημα της έδρας του Δήμου Ξηρομέρου, σήμερα την Εικοστή Πέμπτη (25η) του Μήνα Φεβρουαρίου του έτους 2012 ημέρα της Εβδομάδας Σάββατο και ώρα 11.00 π.μ. συνήλθε σε Τακτική Συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου, μετά την από 2670 / 21-02-2012 έγγραφη Πρόσκληση του Προέδρου που επιδόθηκε νόμιμα με αποδεικτικό στα Μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο Είκοσι Επτά (27) μελών ευρέθησαν παρόντα Είκοσι Τρία (23), ήτοι :
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1. Μουρκούσης Χ. Βασίλειος (Πρόεδρος)
2. Λιβάνης Π. Φώτιος
3. Μαγγίνας Α. Ανδρέας
4. Γιώτης Αλέξανδρος
5. Μητσάνης Χ. Ζώης
5. Μητσάνης Χ. Ζώης
6. Παπαναστάσης Στυλιανός
7. Γαζέτας Ε. Παναγιώτης
8. Ζορμπάς Α. Ιωάννης
9. Κουμανδράκη – Σαμαρά Κωστούλα
10. Καραπάνου-Κολοβού Χ. Ευθυμία
11. Ταμπάκης Ηλίας
12. Κατσιπάνος Χ. Αναστάσιος
13.Λύτρας Θ. Σπυρίδων
14. Μπίτας Νικόλαος
15. Λυμπεράτος Σπυρίδων (αποχώρησε κατά την συζήτηση του 12ου θέματος Η.Δ.)
16.Λύτρας Γ. Ιωάννης (αρχηγός μείζονος μειοψηφίας)
17. Μπαμπούρης Θ. Κων/νος (προσήλθε κατά την συζήτηση του 2ου θέματος Η.Δ.)
18. Ντίνος Π. Απόστολος
19. Κυριάκος Κων/νος
20. Κατσαούνης Δ. Ελευθέριος (αποχώρησε κατά την συζήτηση του 14ου θέματος Η.Δ.)
21. Ψηλός Παντελής
22. Τζαχρήστας Παναγιώτης
23. Βότσης Δ. Γεράσιμος (αρχηγός ελάσσονος μειοψηφίας)
ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Καυμενάκης Σπυρίδων
2. Ρετούλης Θωμάς
3. Λαϊνάς Ι. Κων/νος
3. Λαϊνάς Ι. Κων/νος
4. Γαλούνης Π. Ερωτόκριτος
Οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και νόμιμα προσκλήθηκαν.
Στην συνεδρίαση κλήθηκε και παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος κ. Πυθαγόρας Σαμαράς καθώς και ο ορισθείς Υπάλληλος του Δήμου κος Γερόλυμος Σωτήριος για την τήρηση των Πρακτικών.
Επίσης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Δ. Κ. Αστακού κος Λιβάνης Αλέξανδρος, οι πρόεδροι των Τ. Κ. Βάρνακα κος Πολύζος Βασίλειος , Μαχαιράς κος Τριάντης Νικόλαος, Καραϊσκάκη κος Σόμπολος Απόστολος, Μύτικα κος Τζάλας Κωνσταντίνος, Στρογγυλοβουνίου κος Ράπτης Κωνσταντίνος, Παπαδάτου κος Γαλαζούλας Απόστολος, Παναγούλας κος Λιάγγος Κωνσταντίνος, Προδρόμου κος Νικολές Διονύσιος, Χρυσοβίτσας κος Ζορμπάς Σπυρίδων και ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Αγραμπέλων κος Μπολίκας Βασίλειος.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε τον λόγο στην Αντιδήμαρχο κα Κωστούλα Κουμανδράκη- Σαμαρά, η οποία είπε τα εξής:
Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας με το αριθ. Πρωτ. ΦΕ2/1α/1091/10.02.2012 έγγραφό της προτείνει την κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Φυτειών και μας καλεί όπως της διαβιβάσουμε τη γνωμοδότηση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι, όπως κατά το έτος 2011 με τις αριθ. 24 και 40 ομόφωνες αποφάσεις του το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε να μην κλείσει κανένα σχολείο στο Δήμο Ξηρομέρου αλλά και την άρση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Φυτειών αντίστοιχα, έτσι και τώρα θα πρέπει να εμείνει στην διατήρηση τους.
Τόνισε δε ότι ο Δήμος θα κάνει ότι μπορεί ώστε να διατηρήσει τις Λυκειακές Τάξεις του Γυμνασίου Φυτειών σε λειτουργία.
Ο κος Ψηλός Παντελής ανέφερε, ότι εκτός από καταργήσεις γίνονται και ιδρύσεις σχολείων και στους υπόλοιπους Δήμους της Αιτωλ/νίας δεν συνέβη αυτό που συμβαίνει με τον Δήμο Ξηρομέρου, δηλαδή ότι έκλεισε το Γυμνάσιο Παλαιομάνινας και κινδυνεύουν με κατάργηση οι Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Φυτειών. Επεσήμανε ότι η διατήρηση των ανωτέρω Τάξεων είναι κρίσιμης σημασίας για τις Φυτείες γιατί εκτός του ότι ζωντανεύουν την οικονομία των Φυτειών σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως η σημερινή δεν θα πρέπει να προστεθούν και άλλα βάρη στους γονείς των μαθητών. Πρότεινε δε να κατατεθεί η κοινή πρόταση που είχαν επεξεργαστεί οι εισηγητές και κατά την προηγούμενη συζήτηση του ανωτέρω θέματος.
Ο κος Βότσης Γεράσιμος ανέφερε ότι άρχισε να δρομολογείται το δεύτερο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων , που είχε προαναγγείλει το Υπουργείο Παιδείας, παρά την γενικευμένη αγανάκτηση και τα προβλήματα που δημιούργησαν στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που αποφασίστηκαν πέρυσι.
Στα τέλη του μηνός Ιανουαρίου, όπως είπε, η Υφυπουργός κα Χριστοφιλοπούλου απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αλλά και στους Δήμους την σχετική εγκύκλιο όπου στην ουσία ζητάει εκ μέρους μας προτάσεις για τις αναγκαίες ιδρύσεις , καταργήσεις , συγχωνεύσεις , προαγωγές, υποβιβασμούς σχολικών μονάδων. Είναι φανερό ότι προτρέπει και στοχεύει σε νέες γενικευμένες συγχωνεύσεις. Μάλιστα στο τέλος της εγκυκλίου εφιστά την προσοχή τόσο των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όσο και των Δήμων όπου αναφλέρεται: «Θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών». Ανέφερε ότι είναι προφανής η κατεύθυνση ‘Συγχωνεύστε- Καταργήσετε’, διότι αν υπήρχε σκοπός εκ μέρους του Υπουργείου για ίδρυση Σχολείων δεν θα διαμαρτύρονταν κανείς.
Επιπλέον, προσέθεσε, η Υφυπουργός μέσω της εγκυκλίου λέει στους Δήμους ότι: «Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων». Δηλαδή όπως ανέφερε το πρωταρχικό κριτήριο για την ίδρυση ενός Σχολείου δεν θα είναι οι ανάγκες του πληθυσμού αλλά εάν θα έχει απαραίτητα κονδύλια για να το λειτουργήσει.
Είναι πασιφανές , είπε, ότι στα πλαίσια της νέας δανειακής σύμβασης ο στόχος είναι ξεκάθαρος για εννέα δις. Ευρώ πλεονασματικό Προϋπολογισμό για το έτος 2014 που σημαίνει να κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία , να επιβληθούν χαράτσια ακόμα και να ράψουν και το στόμα του λαού να μην τρώει. Η ελάσσονα αντιπολίτευση , ανέφερε, το ξεκαθάρισε και την προηγούμενη χρονιά που είχε τεθεί αντίστοιχο θέμα και προειδοποίησε τους Δημότες να αντιδράσουν δυναμικά και μην δεχθούν μοιρολατρικά που τους ετοιμάζουν.
Κατέληξε, ότι από κοινού γονείς , εκπαιδευτικοί, μαθητές και Δημότες να πουν όχι στην κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Φυτειών, διότι αν σήμερα το αποδεχτούν αύριο θα τους ‘κλείσουν’ και το σπίτι εάν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση της Αντιδημάρχου κας Κωστούλας Κουμανδράκη- Σαμαρά, μελέτησε τα σχετικά έγγραφα και μετά από διαλογική συζήτηση:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Αντιθέτως πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για συνέχιση της λειτουργίας του και την αναβάθμιση του στο μέλλον σε Γενικό Λύκειο γιατί:
1. Διαθέτει άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις, που σπάνια συναντά κανείς σε δημόσιο σχολείο .
2. Έχει άριστη υλικοτεχνική υποδομή με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, Σχολική σύγχρονη βιβλιοθήκη συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αθλητικές εγκαταστάσεις.
3. Οι επιτυχίες των μαθητών στα ΑΕΙ- ΤΕΙ αγγίζουν το απόλυτο.
4. Το υπάρχον μαθητικό δυναμικό των 37 μαθητών, θα ενισχυθεί με 60 περίπου μαθητές, με ευθύνη του Δήμου, από γειτονικά χωριά που υπάγονται στο νέο Καλλικρατικό Δήμο και η μετακίνηση τους θα ρυθμιστεί από το Δήμο. Συγχρόνως η επανεγκατάσταση νέων οικογενειών στις Φυτείες θα δημιουργήσει έναν ικανό αριθμό μαθητών για πλήρη λειτουργία σαν Γενικό Λύκειο.
5. Η θέση του σχολείου στον ορεινό όγκο του Ξηρομέρου με επικίνδυνο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερες και δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες καθώς και οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από τα κοντινά Λύκεια, που σημειωτέον ανήκουν σε άλλους Δήμους, καθιστούν αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησης των μαθητών.
6.Το Λύκειο Κατούνας δεν διαθέτει τις υποδομές για να φιλοξενήσει τους μαθητές των Φυτείων. Δεν χτίστηκε καν για το νέο μοντέλο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Χτίστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της Α/θμιας εκπαίδευσης σαν Δημοτικό σχολείο. Διαθέτει 6 αίθουσες διδασκαλίας και τα αντίστοιχα εργαστήρια. Αντίστοιχες και καλύτερες υποδομές διαθέτει και το Σχολείο των Φυτειών. Άρα λοιπόν η πρόταση αυτή σχετίζεται με την ύπαρξη υποδομών και πόρων, δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε καθώς το σχολείο υποδοχής είναι υποδεέστερο του σχολείου που καταργείται και από αυτή την άποψη το νέο δεδομένο δεν είναι προς όφελος των μαθητών.
7. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα πρότυπο εξαθέσιο Δημοτικό σχολείο με αυξητική τάση του αριθμού των μαθητών που είναι ο βασικός τροφοδότης του Λυκείου, και το νέο Νηπιαγωγείο έχει 27 μαθητές.
8. Στο Σχολείο υπάρχει πληρότητα εκπαιδευτικών με εντοπιότητα στην πλειοψηφία τους.
9. Ο χαμένος μαθητικός χρόνος περίπου 3 ώρες ημερησίως, κάτι που δημιουργεί άνισες δυνατότητες επίδοσης, απόδοσης και ευκαιριών σε σχέση με τους μαθητές που για να μετακινηθούν από και προς το σχολείο τους χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά.
10. Ο Δήμος Ξηρομέρου αποφασίζει, στις τέως έδρες των Καποδιστριακών Δήμων να παρέχεται πλήρης Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ,οι Φυτείες είναι η τέως έδρα του Δήμου Φυτειών και να παρέχεται σε όλους τους Δημότες του η Εκπαίδευση αυτή μέσα στα όρια του Δήμου μας.
Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση.
Αυτή η Απόφαση έλαβε αύξοντα Αριθμό 23 / 2012
Για το ανωτέρω θέμα συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω.
Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο