Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Γερακίνα πετρελαιωμένη βρέθηκε στο Άκτιο Βόνιτσας

Οι πρώτες επιπτώσεις από την προσάραξη του Ρώσικου φορτηγού στον Παντοκράτορα Πρέβεζας.
     Δυό βδομάδες μετά την προσάραξη του Ρώσικου Φορτηγού με Καλαμπόκι στον Παντοκράτορα Πρέβεζας και παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ότι δεν υπάρχει διαρροή καυσίμων και παρά του ότι το καράβι ήταν δυπύθμενο, βρέθηκε μια γερακίνα βουτηγμένη στα πετρέλαια. 
     Φανταστείτε τι θα γινόταν αν το πλοίο αυτό ήταν ενα απο τα πετρελαιοφόρα που μπαινοβγαίνουν καθημερινά στον Αμβρακικό. ΕΞΩ οι δεξαμενές καυσίμων απο τον Αμβρακικό ΤΩΡΑ γιατί αύριο θα είναι αργά. 


Ακολουθεί το δελτίο τύπου του ΕΚΠΑΖ και ΠΕΠ Πρέβεζας.

ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων) E-mail : ekpaz.aigina@gmail.com
ΠΕΠ (Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας) Ε-mail: perivallonpreveza@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26/12/2011

    Το Σάββατο 24/12/11 δεχτήκαμε μια κλήση ότι βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο του αεροδρομίου μια γερακίνα πετρελαιωμένη.
    Πράγματι λίγο μετά, πήγαμε να παραλάβουμε το ζώο και βρεθήκαμε μπροστά σε αυτή την τραγική διαπίστωση. Να επισημάνουμε εδώ ότι το δείγμα είναι ενδεικτικό μιας και δεν πρόκειται για θαλασσοπούλι ή υδρόβιο πτηνό. Μας προκαλεί λοιπόν τεράστια ανησυχία το γεγονός αυτό!
     Παρότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να γλυτώσουμε το ζώο, δεν τα καταφέραμε. Είναι από τις δυσκολότερες διασώσεις!

    Όλοι γνωρίζουμε το συμβάν με το Ρωσικό εμπορικό πλοίο Byokca που έπεσε πάνω σε ξέρες στον Παντοκράτορα (εκεί που κάποιοι επιμένουν να θέλουν να κατασκευαστεί Μαρίνα - Καταφύγιο) και γίναμε μάρτυρες της κινηματογραφικής διάσωσης του πληρώματος. 
    Πήραμε και επισήμως διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε διαρροή καυσίμων. Κάτι που μας προξένησε μεγάλη έκπληξη, δεδομένων των συνθηκών και της σφοδρής θαλασσοταραχής όταν βλέπαμε από το πρωί του Σαββάτου 17/12/11 το πλοίο σχεδόν να βυθίζεται και να χτυπιέται πάνω στα βράχια.
       Δυστυχώς οι διαβεβαιώσεις έπειτα από το περιστατικό που προαναφέραμε χρειάζεται να επαναδιατυπωθούν έπειτα από νέα διερεύνηση! 
    Επιπλέον στις 25/12/2011 και περί το μεσημέρι στην Παραλία του Παντοκράτορα και γύρω από αναποδογυρισμένη πορτοκαλί σωσίβια λέμβο επέπλεε μικρή ποσότητα πετρελαιοειδών ή άλλου παρόμοιου υλικού!
     Ζητάμε λοιπόν από την Λιμενική Αρχή και οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία, να διεξάγει έρευνα στον ευρύτερο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο προκειμένου να διαπιστωθεί αν και σε ποια σημεία βρίσκονται πετρελαιοκηλίδες κλπ προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα.

      Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας για χρόνια και κατ' επανάληψη έχει θέσει το θέμα της διακίνησης εμπορικών και πετρελαιοφόρων πλοίων στον Αμβρακικό Κόλπο
   Ποτέ όμως δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στους προβληματισμούς μας παρότι επισημαίναμε ότι με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή το κακό θα συνέβαινε.
     Θεωρούμε εγκληματική την έλλειψη σε τεχνογνωσία και μέσα προστασίας και απορρύπανσης σε μια περιοχή που συνδέεται με ένα τόσο σπουδαίο οικοσύστημα όπως ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
    Καταγγέλλουμε ακόμη μια φορά την ύπαρξη μιας ελλιπέστατης Κ.Υ.Α. «προστασίας» του Αμβρακικού που για το στόμιό του, αλλά και το ζήτημα των θαλάσσιων μεταφορών, δεν προβλέπει κανένα μέτρο!

Για το ΕΚΠΑΖ Για τη ΠΕΠ
Η εκπρόσωπος Η Διαχειριστική Επιτροπή


Πρέβεζα 26-12-2011
Αρ. Πρωτ.: 26

ΠΡΟΣ:
Πίνακας Αποδεκτών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Βρέθηκε στην περιοχή Ακτίου Αιτ/νίας και παραδόθηκε στις 24-21-2011 στην εκπρόσωπο του ΕΚΠΑΖ και μέλος του φορέα μας, γερακίνα η οποία είχε διαβραχεί με πετρέλαιο (παραθέτουμε φωτογραφία)
     Το περιστατικό που χρειάζεται οπωσδήποτε διερεύνηση, κατά τη γνώμη μας επαναφέρει τα ερωτηματικά σχετικά με την πιθανή ρύπανση της περιοχής από πετρελαιοειδή, έπειτα από την πρόσφατη προσάραξη πλοίου τον Παντοκράτορα, στο στόμιο του Αμβρακικού. 
  Παρακαλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα.


Για την Π.Ε.Π.
Η Διαχειριστική Επιτροπή


Πίνακας αποδεκτών
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας.
Λιμεναρχείο Πρέβεζας.
Τοπικοί Φορείς - Οργανώσεις
Τοπικά ΜΜΕ.
Μέλη Π.Ε.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο