Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Δήμος Ξηρομέρου: Αν δεν βρει κτίρια χάνει τις υπηρεσίες

Μετά τη Δ.Ο.Υ και το Αστυνομικό Τμήμα σειρά πήρε το ΙΚΑ και το Λιμεναρχείο. Η Πολιτεία ζητά δημοτικά κτίρια για να μειώσει τις δαπάνες
Της ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ

    Ανακατατάξεις φέρνει ο Καλλικράτης, και αμφιβολίες η οικονομική κρίση για το κατά πόσο θα μείνουν κάποιες υπηρεσίες εκεί που ήταν μέχρι σήμερα, ή αν θα συγχωνευτούν, ή ακόμα και αν θα καταργηθούν, προκειμένου το κράτος να περιορίσει τις δαπάνες....


     Ένα τέτοιο θέμα έχει να αντιμετωπίσει και ο δήμος Ξηρομέρου με το ΙΚΑ και το Λιμεναρχείο, τα οποία θα χάσει αν δεν βρει δημοτικό κτίριο να παραχωρήσει για τη στέγασή τους
    Για να μην πάρουν το δρόμο της κατάργηση ή της μετακίνησης και οι συγκεκριμένες υπηρεσίες η πλειοψηφία εισηγήθηκε θετικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 
    Η αντιπολίτευση δεν είχε φυσικά αντιρρήσεις, αλλά έθεσε γενικότερο θέμα παραμονής υπηρεσιών στο δήμο Ξηρομέρου. Όπως τονίστηκε πρέπει να γίνει μια συνολική θεώρηση του ζητήματος, αφού η πολιτεία φαίνεται να έχει άλλο στόχο.
      Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το κράτος έχει δρομολογήσει μια διαδικασία που σταδιακά θα την οδηγήσει στο σημείο να ζητήσει από τους δήμους να αναλάβουν τη συνολική δαπάνη λειτουργίας των υπηρεσιών, αν θέλουν να τις έχουν. 
     Αυτό όμως θα αποβεί μοιραίο για τα οικονομικά τους και για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Λύτρας πρότεινε την έγκριση ενός ψηφίσματος που να ζητά από την πολιτεία την παραχώρηση μέρους των εσόδων της κάθε υπηρεσίας στο δήμο, προκειμένου να μπορεί να τα βγάλει πέρα.
    Σε ότι αφορά το θέμα που αφορά το ΙΚΑ και το Λιμεναρχείο, όλοι ήταν σύμφωνοι στην παραχώρηση δημοτικών κτιρίων, όπως σύμφωνοι ήταν και παλιότερα για την παραχώρηση δημοτικής στέγης στη Δ.Ο.Υ και στο Αστυνομικό Τμήμα. 
     Ο Αστακός, όπου βρίσκονται οι περισσότερες υπηρεσίες, διαθέτει δημοτικά κτίρια, όμως χρειάζονται επισκευές πράγμα που δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει στην παρούσα φάση, γι’ αυτό και εξετάζεται η περίπτωση πληρωμής των ενοικίων από το δήμο σε ιδιόκτητα, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ακόμα που φαίνεται να αντέχουν τα οικονομικά του.
         Ο πρώην δήμαρχος Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας πρότεινε να εξεταστεί η μεταφορά κάποιων υπηρεσιών στις υποδομές των δημοτικών ενοτήτων που οι περισσότερες είναι διαθέσιμες, ώστε με αυτό τον τρόπο να υπάρξει και πραγματική αποκέντρωση. 
    Οι δημοτικοί σύμβουλοι ομόφωνα ψήφισαν την ανάληψη της ευθύνης για την εξεύρεση στέγης, ώστε να μην αναγκαστούν να ανακοινώσουν στους δημότες ότι δεν θα εξυπηρετούνται στον τόπο τους και θα πρέπει να διανύουν χιλιόμετρα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο