Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Έκλεισε και η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ


       Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η απόφαση αναστολής της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ που εδρεύει στο Αγρίνιο.
   Ένα από τα νεότερα φύλλα που κυκλοφόρησαν στην Αιτωλοακαρνανία (2003) διέγραψε μια πορεία με επιτυχίες ωστόσο φαίνεται ότι λύγισε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει έντονα και τον Τύπο.
    Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ηχηρή απώλεια στον χώρο των μέσων ενημέρωσης της Αιτωλοακαρνανίας και είναι το δεύτερο «λουκέτο» του τελευταίου διαστήματος...

    Στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ εργάστηκαν πολλά μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας της Αιτωλοακαρνανίας, και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, όλα αυτά τα χρόνια ενώ χαρακτηριστικό της είναι ότι στο παρελθόν έχει βραβευθεί και ως καλύτερη εβδομαδιαία εφημερίδα της ελληνικής περιφέρειας.

      Το φύλλο που κυκλοφόρησε χθες Πέμπτη είναι το τελευταίο. Σε αυτό ο ιδιοκτήτης-εκδότης Αλέξιος Σιάμος αναφέρει:

   Το φύλλο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ που κρατάτε στα χέρια σας είναι το τελευταίο. Ο κύκλος της πορείας που ξεκίνησε τον Μάιο του 2003 σταματάει εδώ.
    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ξεκίνησε με όραμα και πολλές φιλοδοξίες για να προσφέρει στον τομέα της ενημέρωσης στην Αιτωλοακαρνανία. Ξεκίνησε σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον για τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης.
       Από το 2003 βάδισε στο δρόμο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης, σε καθεστώς πλήρους οικονομικής και δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας. Το έργο της γρήγορα ανταμείφθηκε και το 2007 τιμήθηκε ως η καλύτερη εβδομαδιαία εφημερίδα της ελληνικής περιφέρειας.
      Ωστόσο σήμερα που η οικονομική κρίση σκιάζει τη χώρα και που συμβάλλει (μαζί με άλλους παράγοντες) στη δομική κρίση στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ αποφασίζει την αναστολή της.
      Η εφημερίδα παίρνει την εξαιρετικά δύσκολη αυτή απόφαση από σεβασμό στους αναγνώστες της, που από την πρώτη έως και την τελευταία ημέρα της κυκλοφορίας της αποτελούσαν τη δύναμή της. Παίρνει την απόφαση για να μην αναγκαστεί να μπει στη λογική των εκπτώσεων.
       Η ζοφερή οικονομική συγκυρία με όλα τα παρεπόμενα της δημιούργησαν ασφυκτικό περιβάλλον στον επαρχιακό Τύπο. Η κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στοιχειωδώς σε υποχρεώσεις του λειτούργησαν σωρευτικά στην επιβάρυνση της κατάστασης. Το Κράτος θέσπισε σκληρούς κανόνες στον επαρχιακό Τύπο και για τη διαφύλαξη τους ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις. Ουδέποτε όμως ανταποκρίθηκε σε αυτές. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά προστέθηκαν στις παθογένειες που αντιμετωπίζει ο Τύπος της Αιτωλοακαρνανίας.
     Με το τρέχον φύλλο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ κλείνει ένας κύκλος για την εφημερίδα. Κλείνει όμως με την ελπίδα ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ένας νέος θα ανοίξει…


Αλέξιος Χαρ. Σιάμος
Iδιοκτήτης- Εκδότης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο