Στο Ξηρόμερο, υποδεχόμαστε την νέα χρονιά, κόβοντας την πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Οι συνταγές είναι, τύπου τσουρέκι, τύπου κέικ και κλασσικής πίτας.
Παλιά έφτιαχναν κολοκυθόπιτα ή τραχανόπιτα και πρόσθεταν το φλουρί. Σήμερα η επικρατέστερη είναι τύπου κέικ...
Οι συνταγές είναι, τύπου τσουρέκι, τύπου κέικ και κλασσικής πίτας.
Παλιά έφτιαχναν κολοκυθόπιτα ή τραχανόπιτα και πρόσθεταν το φλουρί. Σήμερα η επικρατέστερη είναι τύπου κέικ...
Υλικά
5 αυγά
1 ποτήρι βιτάμ 250 gr.
1 ποτήρι γάλα πλήρες ή
μισό ποτήρι γάλα + μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
2 ποτήρια ζάχαρη
500 gr. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,(εγώ χρησιμοποιώ φαρινάπ).
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 βανίλια
Προαιρετικά μαχλέπι ή μαστίχα.
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη,ώσπου ν ‘ ασπρίσουν.
Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά, προσθέτοντας και μία κουταλιά αλεύρι, εναλλάξ.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ,τον χυμό, το κονιάκ, την βανίλια και το ξύσμα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι Νο 30 και ρίχνουμε το μείγμα, για να γίνει κανονική, όχι σαν κέικ.
Μετά απο 15 λεπτά ψησίματος, βάζουμε το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
Αν το βάλουμε πιο πριν θα κάτσει στον πάτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-180 βαθμούς,
Όταν κρυώσει αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Αν έχετε τσέρκι, ακόμα καλύτερα.
Για την διακόσμηση
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαντιγύ και χρώματα ζαχαροπλαστικής.
Θα γίνει υπέροχη, αφού η φαντασία μας, φτιάχνει τα καλύτερα έργα τέχνης, αλλά θα αλλάξει την γεύση της πίτας.
Συνιστώ, ζάχαρη άχνη και κακάο .
Πώς το κάνουμε
Σε χοντρό χαρτόνι σχεδιάστε έναν- έναν τους αριθμούς της χρονολογίας ,περίπου 3 εκ. ο καθένας και πάχους 1 εκ.
Σχεδιάζουμε έτσι ώστε να αφήσουμε κενά π.χ. το 0 το κενό του θα το κόψουμε,προσεχτικά, όπως και γύρω- γύρω.
Γράψτε και χρόνια πολλά, με τον ίδιο τρόπο αφήνοντας κενά.
Τοποθετούμε τα γράμματα κυκλικά και τη χρονολογία στη μέση.
Με σουρωτήρι, κοσκινίζουμε προσεχτικά την ζάχαρη άχνη.
Προσοχή μην σας ξεφύγει κάτω από τα γράμματα.
Αν θέλετε πασπαλίστε και 1 κουτ.γλ. κακάο, δίνει άρωμα και κόβει την γλύκα της άχνης.
Με λαβίδα σηκώστε προσεχτικά τα χαρτόνια, μην σας πέσει η άχνη.
Τώρα, αν θέλετε τα κενά τα διακοσμείτε με σιρόπι σοκολάτας ,θα σας εντυπωσιάσει ,το τι μπορείτε να δημιουργήσετε μ’ αυτό.
Θα βγάλει τον καλλιτέχνη που κρύβετε μέσα σας.
Γύρω – γύρω ,δέστε μια όμορφη κορδέλα σατέν ή ό,τι άλλο σας αρέσει.
Καλή επιτυχία και
Καλή χρονιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο