Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ποιμαντορική Εγκύκλιος της Πρωτοχρονιάς 2012


       Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς εξέδωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο της Πρωτοχρονιάς 2012 και μας εύχεται το νέο έτος να είναι ευλογημένο κατά πάντα, ευτυχισμένο και καρποφόρο.
Δείτε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο για το νέο έτος 2012….


Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η  Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΚΟΣΜΑΣ

Προς  το  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα
της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως
  
            Ανέτειλε νέο έτος. Η αγάπη και το έλεος του Τριαδικού μας Θεού μας έφερε στην αρχή ενός ακόμη έτους.
Δώρο του Θεού μας είναι ο χρόνος και οφείλουμε να τον αξιοποιούμε θεάρεστα και σωτήρια (Εφεσ. ε’, 16).
            «Θελήματι Θεού το επίλοιπον εν σαρκί βιώσαι χρόνον»(Α’ Πέτρ. δ’, 2) μας προτρέπει ο Απόστολος Πέτρος.
            Ο ουράνιος Πατέρας της αγάπης  θέλει και αυτή τη νέα χρονική περίοδο να Του προσφέρουμε καρπούς μετανοίας, ριζική μεταστροφή, ανακαινισμό του εσωτερικού μας ανθρώπου.
            Κι όλοι μας επιθυμούμε να είναι έτος σωτηρίας και αληθινής ευτυχίας. Από την προσωπική πορεία του καθενός μας, θα εξαρτηθή η πορεία όλου του νέου χρόνου, η πρόοδός μας, η επιτυχία μας, η ευτυχία μας.
            Πολλοί διακηρύσσουν ότι εισερχόμαστε στο νέο έτος με πρωτοφανείς δυσκολίες και απαισιόδοξες προοπτικές. Αυτά ας μη μας αποθαρρύνουν. Ας μη μας αφαιρέσουν την ελπίδα, την αισιοδοξία, την δραστηριότητά μας.
            Όσοι μιλάνε απαισιόδοξα, έπαυσαν να πιστεύουν στον Παντοδύναμο Θεό μας, να στηρίζωνται στην παρουσία Του, στην αγάπη Του, στη σκέπη Του, στην πρόνοιά Του.
            Στηρίζονται στο ασθενικό και σαλευόμενο εγώ τους, στη φιλαυτία τους, στις υλιστικές θεωρίες τους, στα χρήματά τους, στους ισχυρούς-αδυνάμους της γης.
            Δεν δέχτηκαν το φως του Χριστού, δεν φωτίστηκαν για να γνωρίσουν τον αιώνιο οδηγό, ο οποίος θα τους οδηγήση σε απλανείς δρόμους, δεν θέλησαν τη χάρι του Αγίου Πνεύματος για να πληρωθούν από τα δώρα Του: την πίστι, την  χαρά, την ειρήνη. Κλυδωνίζονται οι ίδιοι και θέλουν να σώσουν τους άλλους και την πατρίδα μας. Όσο κι αν χωρίς Θεό, όλοι αυτοί έγιναν κήρυκες της απαισιοδοξίας και της καταστροφής, μη μας επηρεάζουν.
         Αυτό το νέο έτος, ελάτε όλοι μας να στερεώσουμε μέσα μας τη θερμή πίστι στον Τριαδικό Θεό μας. Να αγωνισθούμε να διαφυλάξουμε ανόθευτη την ορθόδοξο αλήθεια, να τη ζήσουμε με συνέπεια, να την ομολογήσουμε σε όλη την πατρίδα μας, για να έχουμε ασάλευτο θεμέλιο και οικοδόμημα αιώνιο στην πορεία της ζωής μας.
            Μην επιτρέπουμε αιρετικοί και κακόδοξοι όπως π.χ. μάρτυρες του Ιεχωβά, παπικοί, Πεντηκοστιανοί, οικουμενιστές να αλλοιώσουν την αλήθεια των πατέρων μας, να μας φέρουν την εκκοσμίκευσι, να αμβλύνουν την εμπιστοσύνη μας στον ουράνιο Πατέρα.
            Υπάκουοι στην αποκαλυφθείσα αλήθεια του Ευαγγελίου, ας αγωνισθούμε να καλλιεργήσουμε αρετές, τις αρετές που μας υποδεικνύει ο σαρκωθείς Κύριος ως άνθρωπος στη γη, τις αρετές του σήμερα εορταζόμενου Μεγάλου Αγίου Βασιλείου, να αγιάσουμε τους εαυτούς μας, να ενωθούμε με το Χριστό μας δια του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
            Αλήθεια, το πιστεύουμε; Τι μπορούμε να φοβηθούμε όταν γίνουμε και ζούμε ως «σύσσωμοι και σύναιμοι Χριστού»;
            Όποιες κι όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουμε, τότε, με ηρωικό φρόνημα θα ομολογούμε, όπως και ο Απ. Παύλος το «πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ» (Φιλιπ. δ’, 13)       
            Ας θελήσουμε αυτό το νέο έτος και να αγαπήσουμε ειλικρινά και αδιάκριτα όλους τους συνανθρώπους μας. Ας απομακρύνουμε τις επιφυλάξεις, τις καχυποψίες, τις αντιπάθειες, τις ψυχρότητες, τις εχθρότητες. Με του Χριστού μας την αγάπη, ας γίνουμε όλοι αδελφοί εν Χριστώ. Ας σκύψουμε με αγάπη και στοργή στο πρόβλημα κάθε δοκιμαζομένου αδελφού.
            Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την αξιέπαινη προσφορά σας στον Έρανο Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Με συγκινήσατε και με διδάξατε. Πολλοί μοιράσατε την πτωχεία σας με τους φτωχότερους αδελφούς μας. Κερδίσατε αυράνιο μισθό, άφθαρτο.
            Έτσι με την αγάπη ηνωμένοι, ας προχωρήσουμε. Και δυνατοί θα είμαστε και ειρηνικοί και χαρούμενοι, γιατί η αληθινή αγάπη, «έξω βάλλει τον φόβον» (Α’ Ιω. δ’, 18).
            Αν όλοι οι Έλληνες θελήσουμε να θερμάνουμε την πίστι μας, να αγιάσουμε και να ενώσουμε τον εαυτό μας με τον παντοδύναμο Κύριο, και αν ενωθούμε μεταξύ μας με την αληθινή καθαρή αγάπη, θα γίνουμε ισχυροί εν πολέμω, θα αναλάβουμε τις δυνάμεις μας, θα αναπτερώσουμε το ηθικό μας, θα σώσουμε χάριτι Θεού τους εαυτούς μας και την πατρίδα μας. Όπως τόσες φορές χωρίς ψευτοαφεντικά σώθηκε η Ελλάδα, έτσι και σήμερα με τον γνήσιο αγώνα μας και τη βοήθεια του σαρκωθέντος και περιτμηθέντος Κυρίου και Θεού μας, Ιησού Χριστού, για τη δική μας σωτηρία, θα ζήση και θα μεγαλυνθή.
            Ως Επίσκοπος και πατέρας που σας αγαπά ειλικρινά και προσεύχεται για όλους σας, εύχομαι ολόψυχα αυτό το νέο χρόνο να χαρίση ο Κύριος στον καθένας σας, στην οικογένειά σας, στα καλά κι ευλογημένα παιδιά σας, υγεία ψυχής και σώματος, ειρήνη, επιτυχία, πρόοδο, χαρά, ολοκληρωμένη ευτυχία και σωτηρία.
 Αγαπητοί,
            «Γρηγορείτε, στήκετε εν τη πίστει, ανδρίζεσθε…» (Α’Κορ. ιστ’, 14)
            «Ελπίσατε επί Θεώ ζώντι…τω Σωτήρι πάντων ανθρώπων» (Α’Τιμ. δ’, 10)
 «Μεθ’ ημών ο Θεός» (Ματθ. α’, 23).

 Με την αγάπη του ενανθρωπήσαντος Κυρίου

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο