Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Φυτείες: Αναβίωσε η «Γιορτή Τσιγαρίδας»


      Την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής Ξηρομερίτικης παράδοσης, είχε σαν στόχο η γιορτή τσιγαρίδας, που πραγματοποιήθηκε στη κεντρική Πλατεία των Φυτειών, την επομένη των Χριστουγέννων, χθες Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φυτειών «Το Ακαρνανικό Φως» σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου....
Δείτε φωτο τραβηγμένες από την Κατερίνα Ρούτση


    Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις περίφημες τσιγαρίδες, μαγειρεμένες σε παραδοσιακά καζάνια από εθελοντές μαγείρους –παιδιά του συλλόγου-που κρατούν την παράδοση και εφαρμόζουν πιστά τη συνταγή των προγόνων τους. 
    Οι τσιγαρίδες ξεροψημένες και ευωδιαστές είναι από τα πιο αγαπητά εδέσματα των Χριστουγέννων για τους Ξηρομερίτες. Τραγανές εξωτερικά και ζουμερές τρυφερές εσωτερικά, αποτελούσαν τον τέλειο μεζέ για το τραπέζι. Είναι κομμάτια χοιρινό λίπος με κρέας. Το χοιρινό λίπος κόβεται σε κομμάτια και βράζει σε μεγάλα καζάνια μέχρι να λιώσει. Αφού αφαιρεθεί το ρευστό λίπος μένουν ροδοκόκκινα κομμάτια κρέας με λίπος. Αυτές είναι οι ελκυστικές και γευστικές τσιγαρίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια: