Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Φως στα οικονομικά των υποψηφίων στo Δήμο Ξηρομέρου

Αυστηρούς όρους και κανόνες για τις δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων των δημοτικών εκλογών προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ από φέτος με σκοπό τον περιορισμό του «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τη διαφάνεια αλλά και τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας επί ίσοις όροις για όλους τους συνδυασμούς.
Στo Δήμο Ξηρομέρου οι υποψήφιοι του δήμου, είχαν την υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων, εφόσον φυσικά δαπάνησαν ποσά για τον προεκλογικό τους αγώνα. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νόμο, η μη δημοσιοποίηση των δαπανών των συνδυασμών, επισύρει αυστηρές κυρώσεις ενώ συνιστά λόγω έκπτωσης για τον επικεφαλής του συνδυασμού και για τους υποψηφίους, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπερβαίνει κατά το 1/3 το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο συνδυασμός του Πυθαγόρα Σαμαρά τήρησε τον νόμο αφού τα οικονομικά στοιχεία σε κεντρικό επίπεδο έχουν καταχωρηθεί και δημοσιευθεί στην πύλη του υπουργείου. Ο συνδυασμός από την άλλη, μπορεί μεν να έχει καταχωρημένους τους δημοτικούς του συμβούλους αλλά κανένας από αυτούς δεν εμφανίζεται να έχει κάνει το παραμικρό έξοδο (Ούτε κάρτες!!!). Πιθανόν ο Πυθαγόρας Σαμαράς ο ίδιος να σήκωσε το οικονομικό προεκλογικό βάρος όλων των υποψηφίων συμβούλων.
Τα οικονομικά στοιχεία του συνδυασμού είναι τα παρακάτω:
Έσοδα: 29.500,00 ευρώ
Δαπάνες: 29.298,42 ευρώ
.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΤΡΑΣ
Ο συνδυασμός του Γιάννη Λύτρα επίσης έχει καταχωρήσει τα οικονομικά προεκλογικά στοιχεία στο υπουργείο. Ο συνδυασμός του Γιάννη Λύτρα φαίνεται να ακολουθεί και αυτός τα χνάρια του Πυθαγόρα Σαμαρά. Όλοι οι σύμβουλοι καταχωρημένοι χωρίς κανένας από αυτούς να έχει κάνει το παραμικρό έξοδο (Ούτε κάρτες!!!).
Τα οικονομικά στοιχεία του συνδυασμού είναι τα παρακάτω:
Έσοδα: 13.600,00 ευρώ
Δαπάνες: 9.408,60 ευρώ
.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο συνδυασμός “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” του Γεράσιμου Βότση είχε σε εισφορές 147,60 και σε έξοδα 147,60..
.
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Ακόμη και σήμερα ο συνδυασμός “Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου” του Ηλία Γεωργαλή δεν έχει καν καταχωρήσει το συνδυασμό του και από ότι φαίνεται δεν ξόδεψε και καθόλου χρήματα.

..
Οι ποινές
Από πρόστιμα έως έκπτωση αξιώματος
Οι ποινές που περιγράφονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την υπέρβαση των προεκλογικών δαπανών, τόσο για τους παραβάτες υποψηφίους (συνδυασμούς ή συμβούλους) όσο και για τους πολίτες, προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα από 20.000-100.000 ευρώ, φυλάκιση έως και ένα έτος μέχρι και έκπτωση από το αξίωμα του αιρετού σε περίπτωση που εκλεγεί.
Για τον έλεγχο των δαπανών και τη διερεύνηση των καταγγελιών προβλέπεται από τον νόμο -για πρώτη φορά- η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων στην περιφέρεια.
Η επιτροπή απαρτίζεται από τον πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της περιφέρειας, από ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ καθώς και δύο μέλη από την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ που δεν είναι υποψήφιοι.
Η Επιτροπή ελέγχει τις καταγγελίες και επιβάλλει κυρώσεις, χωρίς την παρέμβαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο