Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Η δράση της U.N.R.R.A. στη ΛΕΥΚΑΔΑ | Δράση για την Υγεία | Μέρος Γ'

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ UNRRA ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ. ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (United Nations Archives) 

Νικήτας Κ. Ψαθάς  

-ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΜΕΡΟΣ:
-ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ:

Τρίτο μέρος   
         Συνεχίζουμε σήμερα την παρουσίαση του αρχείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για το οποίο είχαμε μιλήσει στις δύο προηγούμενες δημοσιεύσεις μας. Θα ασχοληθούμε με τον φάκελο S-1374-0000-0365 (UN Archives) που είναι και ο πλέον ογκώδης αφού αποτελείται από 105 συνολικά λυτά φύλλα, και φέρει εξωτερικά την ένδειξη “LEFKAS MISCELLANEOUS (Hospital, P.H. etc)”. Λόγω του μεγέθους του, θα απαιτηθούν δύο διαφορετικές δημοσιεύσεις (τρίτο και τέταρτο μέρος της μελέτης μας). 
          Η επισύναψη των εγγράφων έχει περιοριστεί επίσης σε μια ενδεικτική και επιλεκτική παράθεση. Η αρίθμηση των εγγράφων, ακολουθεί την σειρά που είναι τοποθετημένα στο αρχείο pdf που μας απεστάλη, ενώ η παρουσίασή τους στο κείμενο, γίνεται με χρονολογική σειρά. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε ενσωματώσει κανένα σχόλιο επί όσων αναγράφονται στα εξεταζόμενα έγγραφα, τόσο στο παρόν τρίτο μέρος, όσο και στα προηγούμενα δύο, πλην όσων διευκρινίσεων κρίνονται απαραίτητες. Τα θέματα που θίγονται είναι πολλές φορές ευαίσθητα, καθώς αγγίζουν διάφορα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, σε μια ιστορική περίοδο που ούτως ή άλλως είχε τις δικές της πολιτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Πιστεύουμε ακράδαντα, πως το πρωτογενές υλικό που παρουσιάζουμε εδώ, οφείλει να αποτελέσει την βάση μια πιο διαλεκτικής επιστημονικής προσέγγισης, των μελετητών της Λευκαδίτικης ιστορίας.................

  
Τα παρακάτω 33 συνολικά έγγραφα, χρονολογούνται από 16.3.46 έως 25.6.46: 
   
UN88/16.3.46 
       Πρόκειται για τετρασέλιδη έκθεση, της οποίας προηγείται το εξής διαβιβαστικό έγγραφο: «U.N.R.R.A. Περιοχή C. Προς τον R.M.O. K.Robicek, από τον Lt Irvin M.Lourie, U.S.P.H.S. Αντικείμενο ο Νομός Λευκάδας. Το συνημμένο προέρχεται από την μηνιαία μου αναφορά της 16ης Μαρτίου, προς τον R.M.O. (Regional Medical Officer) της περιοχής “D”. Αν ο νομός Λευκάδας πρόκειται να ενταχθεί στην περιοχή “C”, θα το βρείτε πολύ χρήσιμο». Τι λέει όμως αυτό το αρκετά ενδιαφέρον έγγραφο: «Πρέβεζα 16 Μαρτίου 1946. Προς τον Dr.J.Vine, P.M.O. τμήμα φυματίωσης. Από Lt Irvin M.Lourie, U.S.P.H.S. Θέμα: δραστηριότητες στην περιοχή “D” κατά την περίοδο 1-15 Μαρτίου 1946. 
     Περιέχει: 2. Νομός Λευκάδας, 3. Περίληψη και συστάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 1946, το νησί της Λευκάδας ήταν ουσιαστικά τμήμα του νομού Πρέβεζας. Εν τούτοις, αυτή την ημερομηνία το νησί της Λευκάδας, με την προσθήκη και του νησιού της Ιθάκης (πρωτύτερα τμήμα του Νομού Κεφαλληνίας) αποτελεί ξεχωριστό νομό με την ονομασία Νομός Λευκάδας 1. Συνεπώς, λόγω αυτών των πρόσφατων αλλαγών, δεν ήταν εφικτό να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες γύρω από το νομό Λευκάδας, μόνο στο νησί της Λευκάδας. 
   Σχετικά με αυτό το ζήτημα, χρήσιμη ήταν η βοήθεια του Νομίατρου και του Νομάρχη της Πρέβεζας. Πρέπει να σημειωθεί, ότι λόγω του πρόσφατου των αλλαγών, η Λευκάδα δεν διαθέτει ακόμη αξιωματούχους σε Νομαρχιακό επίπεδο 2
     2. Νομός Λευκάδας. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με: τον Δρ. Μιχαήλ Φίλιππα, διευθυντή του Δημοτικού Νοσοκομείου Λευκάδας και τον Δημήτριο Γιανουλάτο, δήμαρχο της πόλης της Λευκάδας. Συμπληρωματικές πληροφορίες ελήφθησαν επίσης από τον Νομάρχη Πρέβεζας, τον Νομίατρο της Πρέβεζας και τον Dr.Griffin από τον F.A.U. Συγκεντρώθηκαν οι ακόλουθες πληροφορίες: Καμία πληροφορία δεν ήταν εφικτή σχετικά με την Ιθάκη, καθώς μόλις πρόσφατα συμπεριελήφθη στο νομό Λευκάδας.  
       Πληθυσμός: Νησί της Λευκάδας 32.488, πόλη της Λευκάδας 6.388.  Ιατροί: 14 σε ολόκληρο το νησί, 7 στην πόλη. Κανείς εξ αυτών δεν είναι φθισιολόγος, ακτινολόγος ή μικροβιολόγος. Νοσοκομεία: ένα, το Δημοτικό Νοσοκομείο Λευκάδας, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από κρατικά κονδύλια. Υπάρχουν 36 κλίνες στο νοσοκομείο, εκ των οποίων μόλις 20 είναι σε καλή κατάσταση. Μερικά από τα κρεβάτια που χρησιμοποιούνται, έχουν σανίδες αντί για σουμιέ! Ο διευθυντής, δρ. Φίλιππας, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η δυνατότητα περίθαλψης 60 ασθενών. Το νοσοκομείο ήταν καθαρό, το χειρουργείο αρκετά σύγχρονο, και σχετικά καλά εξοπλισμένο, ενώ υπήρχε και ένα ακτινολογικό μηχάνημα. Το τελευταίο δεν ήταν ούτε σωστά εγκατεστημένο, ούτε λειτουργικό κατά τα 14 χρόνια που καταλάμβανε ένα δωμάτιο, παραπλεύρως του χειρουργείου.         Λαμβάνοντας υπόψη την καταλληλότητα αυτού του νοσοκομείου για γενική χρήση (και υπό την οπτική μιας μελλοντικής κλινικής φυματικών), ήταν πολύ παράδοξη η έλλειψη του παραμικρού ενθουσιασμού ως προς την εφαρμογή σύγχρονων ιατρικών πρακτικών. Για παράδειγμα, εκτός από την άχρηστη εγκατάσταση ακτινολογικού, το χειρουργείο δεν χρησιμοποιείται πλήρως – σχεδόν τίποτα, πλην μικρών χειρουργικών επεμβάσεων – δεν πραγματοποιείται. Ούτε έχει γίνει και ποτέ καμία προσπάθεια ανάπτυξης ενός συστήματος, ακόμη και των απλούστερων εργαστηριακών επεμβάσεων. Υφίσταται κάποιας μορφής σύστημα εξωτερικών ιατρείων (σ.σ. το αναφέρει O.P.D. το οποίο το ερμηνεύουμε ως out - patient department) για ορισμένα περιστατικά και απλά χειρουργεία. Στο νοσοκομείο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται συστηματικά η φυματίωση, παρότι έχει διαγνωστεί ένας ασθενής που βρίσκεται στην απομόνωση (δεν υπάρχει σχετική βεβαίωση, υπό την έννοια της διενέργειας ακτινογραφιών, εξετάσεις πτυέλων κλπ). Πρακτικές κατά φυματίωσης: απλώς καμία, παρά το γεγονός όχι μόνο της ύπαρξης ακτινογραφικού μηχανήματος, αλλά και συσκευής πνευμονοθώρακος (pneumothorax apparatus3) η οποία «ξεκουράζεται» μέσα στον γυάλινο θάλαμό της στο χειρουργικό δωμάτιο. Μια επαγωγική βελόνα (τύπου Clive-Rivier) και δύο ανταλλακτικές βελόνες ανακαλύφθηκαν επίσης σε ένα μεταλλικό κουτί προσαρμοσμένο στη συσκευή. 
Στατιστικά: για την πόλη της Λευκάδας: 1939: συνολικοί θάνατοι 80, ένας από φυματίωση (γαστρική), επίσης ένας με πλευρίτιδα. 1945: συνολικοί θάνατοι 67, δύο από φυματίωση (πνευμονική). Προφανώς, αυτά τα νούμερα είναι αναξιόπιστα, καθώς δίνουν την εντύπωση ότι η φυματίωση στην Λευκάδα, πρακτικά δεν υφίσταται. Αυτό, είμαι σίγουρος πως απέχει από την αλήθεια και ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις αξιοθρήνητες συνθήκες στέγασης στο νησί και την κυριολεκτικά ακάθαρτη κατάσταση στην οποία διαβιούν οι άνθρωποι εδώ. Είναι μακράν η πλέον βρώμικη πόλη ή χωριό που έχω δει ποτέ στην Ελλάδα.  Εξίσου αναξιόπιστα είναι και τα στοιχεία που αφορούν την συχνότητα εμφάνισης της φυματίωσης, τα οποία μου έδωσε ο ιατρός Φίλιππας. Πιστεύει πως είναι 20 (σ.σ.%) ανάμεσα στους ενήλικους και – βασισμένος στην αδενίτιδα – φθάνει στο 60% το ποσοστό της προ-φυματίωσης στον πληθυσμό κάτω των 14 ετών. Είναι για ακόμη μια φορά προφανές ότι η προσμονή απόκτησης ακόμη και οριακά αξιόπιστων αριθμών σε αυτές τις επαρχιακές κοινότητες είναι ανώφελη. Απασχόληση: πρωτίστως αλιείς και άνεργοι. Επίσης απασχολούμενοι στην γεωργία.

1-ΦΕΚ 49/16.2.46, Αναγκαστικός Νόμος 953 «περί συστάσεως Νομού Λευκάδος». Άρθρον 1: «ιδρύεται Νομός Λευκάδος αποτελούμενος εκ των Επαρχιών Λευκάδος και Ιθάκης, αποσπωμένων της μεν πρώτης εκ του Νομού Πρεβέζης της δε δευτέρας εκ του Νομού Κεφαλληνίας. Έδρα του Νομού ορίζεται η πόλις Λευκάς». 
2-Το δεύτερο άρθρο του παραπάνω Αναγκαστικού Νόμου, καθόριζε τις λεπτομέρειες ως προς την στελέχωση. Η παράγραφος 2 όριζε: «το Γραφείον Επάρχου Λευκάδος και αι παρ’ αυτώ  νενομοθετημέναι θέσεις προσωπικού καταργούνται, οι δε εις αυτάς οργανικώς τοποθετημένοι κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος Νόμου, υπάλληλοι, καταλαμβάνουσιν αντιστοίχους οργανικάς θέσεις εν τη Νομαρχία Λευκάδος». 3-Φορητή συσκευή που εφευρέθηκε το 1933 από τον ειδικό φυματιολόγο Louis R.Davidson.  

  Εγκαταστάσεις ακτινολογικού: το μηχάνημα που τώρα βρίσκεται στο Δημοτικό Νοσοκομείο, δωρίστηκε από τους Ελληνοαμερικανούς της Λευκάδας, πριν από 14 χρόνια σύμφωνα με τον διευθυντή κ.Φίλιππα 4. Η αδιαφορία ήταν προφανώς τέτοια, που οι τοπικές αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ ώστε να γίνει σωστή εγκατάσταση  και κατά συνέπεια, να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ η συσκευή 5
     Αυτή η κατάσταση  είναι ιδιαιτέρως τραγική, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συσκευή ήρθε πλήρως εξοπλισμένη με κασέτες, κρεμάστρες φιλμ, θάλαμο επεξεργασίας (διαιρεμένο σε τρία τμήματα), ρολόι και λάμπα σκοτεινού θαλάμου, θερμόμετρο διαλυμάτων, ακόμη και δύο μη ανοιγμένα κουτιά με ακτινολογικό φιλμ, με την ένδειξη «να χρησιμοποιηθούν πριν το 1937». Η συσκευή είναι αμερικάνικη, της General Electric, κατασκευασμένη να λειτουργεί στα 115 volt (A/C) σε συχνότητα 50-60 κύκλων. Υπάρχει ένας μετασχηματιστής για να μετατρέπει το ρεύμα των 200 volt D/C σε A/C. Μια μεγάλη οθόνη φθοριοσκόπησης που ήταν προφανώς προσαρτημένη στο μηχάνημα, εκλάπη κατά τη διάρκεια του πρόσφατου εμφυλίου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα φθοριοσκόπιο χειρός. Αποτελείται… (ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή του εξαρτήματος). 
    Περίληψη και συστάσεις: α) Η σπανιότητα των θανάτων από φυματίωση που παρατηρείται στο νησί της Λευκάδας, υποδηλώνει μια σκόπιμη συγκάλυψη εκ μέρους των ιατρών με σκοπό να αποφευχθεί ο στιγματισμός των οικογενειών των θυμάτων. Είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό, καθώς πλήθος καταχωρίσεων με τον ακατανόητο όρο «γρίπη», βρέθηκαν σε πιστοποιητικά θανάτου. Τα υπερβολικά νούμερα του διευθυντή, ειδικά αυτό το 60% για τα παιδιά κάτω των 14 ετών, είναι απλώς ανακριβή. β) Το ότι χαραμίζεται για τόσα πολλά χρόνια ένα ακτινολογικό μηχάνημα στην Λευκάδα, είναι καταδικαστέο. Αυτή η συσκευή πρέπει να ελεγχθεί από τον κ. Ashwin το συντομότερο και αν είναι ακόμη λειτουργική, θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε χρήση. γ) Η πιθανότητα εγκατάστασης μιας κλινικής για την φυματίωση, ως τμήμα των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου Λευκάδας, πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το ακτινολογικό μηχάνημα μπορεί να αποδειχθεί λειτουργικό, παράλληλα με την διαθεσιμότητα της συσκευής πνευμονοθώρακα, είναι απαραίτητο είτε να εκπαιδευτούν οι τοπικοί ιατροί, είτε να «εισάγουμε» ειδικούς για να αναλάβουν το έργο». 

UN85/27.3.46 
«ΟΥΝΡΑ Γ’ διαμέρισμα. Υγειονομικόν Τμήμα. Προς τον Περιφερειακόν Δ/τήν Συντ/ρχην ΛΑ-ΦΟΝΤΑΙΝ.  Όσον αφορά την αίτησιν της Κυβερνήσεως, ίνα συμπεριλάβωμεν εις το διαμέρισμά μας την νήσον Λευκάδα, δεν δύναμαι παρά να δεχθώ τας απόψεις της Κυβερνήσεως. Αύτη η νήσος είναι μία από τας του Ιονίου πελάγους ανήκουσα γεωγραφικώς και λογικώς εις το διαμέρισμά μας. Εξ’ όσων έχω πληροφορηθή αύτη η νήσος ήτο τελείως παρημελημένη όσον αφορά την υγείαν, και το τμήμα μας θέλει είναι ευτυχές να την συμπεριλάβη εις το πρόγραμμά του. 
Ο Προϊστάμενος τμήματος Δρ.Κ.Ρόμπισεκ. 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣ: Ιατρόν κ.Ευκλείδην». 

4-Βλ. σχετικά και στο πρόσφατο άρθρο του κ.Κ.Μαχαιρά στο aromalefkadas.gr, όπου διαβάζουμε ότι: «Ο εκ Ντιτρόιτ της Αμερικής εκ Σπαρτοχωρίου κ. Σπύρος Αργύρης προκειμένου περί της λειτουργίας του ακτινοσκοπικού μας μηχανήματος, δια την αγορά του οποίου προσέφερε τον οβολόν του, ρίπτει την ιδέα της ανάληψης μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας δια το ζήτημα τούτο και αναλαμβάνει μάλιστα, ως μας ανακοίνωσε, να μετάσχει μιας τοιαύτης ενέργειας προς εξεύρεση των πόρων για την λειτουργία του μαζί με άλλα ενδεδειγμένα πρόσωπα εν Λευκάδι…». Το απόσπασμα από την Εφημερίδα «Εμπρός» 3/9/1938. 
5-Δυστυχώς μια πραγματικότητα που υπάρχει ακόμη και στην Ελλάδα του 2018. 

Το έγγραφο 85 

UN84/27.3.46:
Πρόκειται για την αγγλική εκδοχή του προηγούμενου εγγράφου, με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου.  
Το έγγραφο 84  

UN70/Μάρτιος 1946 
     «Εθνικός Παιδικός Σταθμός της πόλεως Λευκάδος μηνός Μαρτίου. Ενεγράφησαν κατά τον μήνα Μάρτιον υγιή και ασθενικά παιδιά 496 τετρακόσια ενενήκοντα εξ από ηλικίας 0-6 ετών γενικώς και από 6-12 ετών κυρίως ασθενή παιδιά (Αδενοπαθή, Αναιμικά). 
Αδενοπάθεια 143, φυματίωσις έκδηλος 2, γρίππη 46, κοκκύτης 13, δυσπεψίαι 11, εντεροκολίτιδες 8, εντερικοί κατάρροι 25, ιλαρά 37, βρογχίτιδες 18, αμυγδαλίτιδες 12, έκζεμα 7, σταφυλοκοκκίασις 11, ψώρα 16, βρογχικόν άσθμα 5, ελονοσία 63, βουβωνοκήλη 1, παρωτίτις 6, υγιώς έχοντα 72. (σύνολο 496). Ο ιατρός Ν. Κατσιγιάννης (αν διαβάζουμε σωστά την υπογραφή).  

UN83/3.4.46 
      Σύντομο τηλεγράφημα από την UNRRA Αθηνών προς την UNRRA Πάτρας, σχετικά με το νησί της Λευκάδας. Η ορθή χρονολόγησή του πάντως πρέπει να έπεται του επόμενου εγγράφου (φέρει Ref.No 2118/4.5.46 και το επόμενο 2082/2.5.46).  

UN82/26.4.46 
      Σχετικό με το προηγούμενο, τηλεγράφημα σχετικά με την μεταφορά της Λευκάδας στον τομέα C.  

UN81/7.5.46 
Παρόμοιο τηλεγράφημα. «Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές τελικές διευθετήσεις σχετικά με την μεταφορά της νήσου Λευκάδας στον τομέα C, προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες μετά την λήψη των κατάλληλων διαταγών…». 

UN79/10.5.46 
  Τηλεγράφημα του επικεφαλής της αποστολής της UNRRA στην Ελλάδα, Buell F.Maben με αντικείμενο την αλλαγή τομέα της Λευκάδας από 1η Μαΐου 1946, με αντίστοιχη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την περιφέρεια D.   

UN80/10.5.46 
Τηλεγράφημα που κινείται στην ίδια θεματική με τα προηγούμενα, που επιβεβαιώνει ότι από 1η Μαΐου η Λευκάδα μεταφέρθηκε στην   περιφέρεια C και ότι θα ακολουθήσουν οδηγίες. Η απόφαση με την οποία έγινε αυτή η μεταφορά, καταγράφεται ως η 32909/4031 της 20ης Απριλίου 1946.  

UN78/16.5.46
 Επιστολή του RMO Dr.Robicek προς την κεντρική επιτροπή πενικιλίνης στην Αθήνα, με θέμα το νησί της Λευκάδας: «Έχω λάβει ειδοποίηση ότι το νησί της Λευκάδας ανήκει πλέον στον τομέα C. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, παρακαλώ όπως η αποστολή πενικιλίνης για το νησί να πραγματοποιηθεί μέσω της επιτροπής πενικιλίνης στην Πάτρα. Επί του παρόντος είναι να λάβουμε 800 φιάλες πενικιλίνης και δεδομένης της συμπερίληψης του νησιού στο διαμέρισμά μας, θα επιθυμούσα αυτή η ποσότητα να ανέλθει σε 1.000 φιάλες». 

UN87/16.5.46
    Πρόκειται για παρόμοιο με το προηγούμενο έγγραφο, με τη διαφορά ότι αυτό φέρει διαφορετικό αριθμό πρωτοκόλλου και απευθύνεται στην κεντρική επιτροπή διανομών φαρμάκων στην Αθήνα: «Παρακαλώ όπως η αποστολή ιατρικών εφοδίων για το νησί να πραγματοποιηθεί μέσω της κεντρικής επιτροπής φαρμάκων στην Πάτρα». 

UN77/22.5.46 
      Τηλεγράφημα του Νομίατρου Πρέβεζας Κατινιώτη προς τον προϊστάμενο υγειονομικού τμήματος Γ΄ Διαμερίσματος την Πάτρα. Στα ελληνικά «Ηλεκτρικόν ρεύμα Λευκάδος συνεχές 220 βολτ. stop. Παροχή ικανοποιητική». Στο κάτω μέρος ακολουθεί η αγγλική του μετάφραση.  

UN74/23.5.46 Δισέλιδη αναφορά στην αγγλική γλώσσα, μετάφραση της οποίας αποτελεί το επόμενο έγγραφο. Αποστολέας ο επιθεωρητής φαρμάκων Κοζάκος, με παραλήπτη τον Robicek. Θέμα η επίσκεψη του πρώτου στην Λευκάδα στις 23.5.46.  

UN75/23.5.46 
«Εύρον Υπ/πήν (σ.σ. υποεπιτροπήν) εξαρτωμένην εκ Πρεβέζης με ελάχιστα φάρμακα φυλασσόμενα εν τω καταστήματι του Νοσοκομείου με διαχειριστήν τον Δ/ντήν του Νοσοκομείου ιατρόν κ. Φίλιππαν.  Την επομένην ενέμενον την άφιξιν του Νομιάτρου εκ Πρεβέζης όπου ούτος εδρεύει ίνα συνεννοηθώ μαζί του προς συγκρότησιν της Τοπικής Επιτροπής Λευκάδος, έλαβον δε εν τω μεταξύ τας πληροφορίας μου διά τα κατάλληλα πρόσωπα.          Ο Νομίατρος ήλθε το απόγευμα της 24ης εκ Πρεβέζης και συνηντήθημεν εις την Νομαρχίαν όπου και είχεν συγκληθή διά πρώτην συνεδρίασιν η Υγειονομική Επιτροπή του Νομού, εκ του Δ/ντού της Νομαρχίας, του Δημάρχου του Νομομηχανικού, του Διοικητού Χωρ/κής του Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου και του ιατρού Φίλιππα.  Κατά την συνεδρίασιν ο Νομίατρος ανέγνωσεν την έκθεσίν του προς το Υπουργείον διά τα ζητήματα Υγιεινής της πόλεως και εζήτησεν από την Επιτροπήν να βοηθήση το έργον της εξυγιάνσεως διά το ερχόμενον θέρος.            Επειδή ούτε ο δήμος ούτε το Λιμενικόν Ταμείον διαθέτουν πόρους απεφασίσθη να ζητήσωσιν αμφότεροι τη εισηγήσει και της Νομαρχίας οικονομικήν ενίσχυσιν από το Υπουργείον Υγιεινής, ταυτοχρόνως να μελετήσωσιν αν δύνανται να επιβάλωσιν φορολογίαν τινά προς εξεύρεσιν χρημάτων διά το καθάρισμα των υπονόμων. 
         Μετά την λήξιν της συσκέψεως, μαζί με τον κ. Νομίατρον συνεκροτήσαμεν την Επιτροπήν Φαρμάκων ως ακολούθως: Νομίατρος ως Πρόεδρος, Διοικητής Χωροφυλακής Ν. Σαπέρας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου, κ. Κων. Καβαδάς, Δημ. Καλυβιώτης έμπορος ως ταμίας και Παπαδάτος Παν. καθηγητής  ως γραφεύς. Το φαρμακείον θα εγκατασταθή εις εν δωμάτιον πλησίον του γραφείου του Νομιάτρου και τον έλεγχον των συνταγών θα ενεργή ο ίδιος κ.Νομίατρος ή ο αναπληρωτής τούτου εκάστην πρωίαν εν τω Φαρμακείω. Ανεύρον ομοίως κατάλληλον υπάλληλον διά την εργασίαν εν τω Φαρμακείω και το οποίον καθωδήγησα πλήρως διά την τήρησιν του συνταγολογίου και των λογαριασμών. Ήδη απομένει να γίνη η αποστολή φαρμάκων προς την Επιτροπήν το ταχύτερον ίνα αρχίση η διανομή εις τον πληθυσμόν, χωριστή δε αποστολή διά τας ανάγκας του Νοσοκομείου.
      Νομίατρος εκεί δεν υπάρχει, αλλά επισκέπτεται την Λευκάδα ο αναπληρωτής Νομιάτρου Πρεβέζης ιατρός Γεώργ. Κατινιώτης, όστις φθάνει εκεί δύο φοράς καθ’ εβδομάδα το απόγευμα και επομένως υπάρχει ανάγκη διορισμού Νομιάτρου οριστικού εις Λευκάδα ή τουλάχιστον μονίμου αναπληρωτού. Ως τοιούτον ευρίσκω κατάλληλον τον ήδη αστύατρον κ. Φίλιππαν ικανόν άνθρωπον και με πείραν επιστημονικήν, διευθυντήν του Νοσοκομείου Λευκάδος όστις και γνωρίζει την εργασίαν διανομής των φαρμάκων και θα μας εβοήθη πολύ. Ο ίδιος έχει σχηματίσει τας 6 Υπ/πάς εις την ύπαιθρον και θα φροντίση να οδηγήση την Επιτροπήν μας διά να αρχίση την εργασίαν της διανομής».  

UN64/25.5.46 
  «Κατάστασις αναγκαιούντος υλικού διά την κανονικήν λειτουργίαν του Ν/μείου Λευκάδος και την ανάπτυξιν 60 κλινών, λεϊλατηθέντος υπό των στρατευμάτων κατοχής». Ακολουθεί τρισέλιδος πίνακας περιγραφής των ειδών με επτά στήλες: 
1. α/α, 2. είδος, 3. υπάρχον υλικό εις χρήσιν, 4. απαιτούμενον διά την ανάπτυξιν 60 κλινών, 5. παρελήφθησαν μέχρι σήμερον, 6. ελλείποντα και 7. με κόκκινο μολύβι αναγράφεται το όνομα της Mrs Smith και η μετάφραση στα αγγλικά του κάθε είδους, μετάφραση που έχει γίνει με μολύβι και σε όλες τις στήλες.  

UN62/28.5.46 Χειρόγραφη επιστολή δύο σελίδων, στην αγγλική γλώσσα, του Ανδρ.Κοζάκου με θέμα την επίσκεψη στο Δημοτικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Η ελληνική έκδοση της επιστολής αποτελεί το επόμενο, δακτυλογραφημένο έγγραφο.  

UN63/28.5.46
 «Κτίριον. Εις καλήν θέσιν αλλά πρωτογόνου κατασκευής και ελαττωματικής διαρρυθμίσεως. Κλίναι. 36 ημικατεστραμμέναι, δυνατότης αναπτύξεως 60 κλινών. Χειρουργείον. Πλήρες και εις καλόν διαμέρισμα, με περίσειαν εργαλείων αποστηρωτικόν κλίβανον, τράπεζαν Χειρουργείου αρίστην και πολλά άλλα εφόδια. Ακτινολογικόν. Μηχάνημα άριστον, πλην ελλείπει η ηλεκτρική εγκατάστασίς του. Μικροβιολογικόν εργαστήριον κατεστραμμένον. Νοσοκομιακά είδη ελλείπουσιν ως αναφέρεται εν τη καταστάσει (σ.σ. έγγραφο 64 που είδαμε παραπάνω). Λουτρά κατεστραμμένα και συνθήκαι υγιεινής (αποχωρητήρια άθλια) κακαί. Κλίβανος απολυμαντικός υπάρχει κινητός αλλά χρήζει επιδιορθώσεως ίνα λειτουργήση. Μαγειρεία εν λειτουργία και σχετικώς εν καλή καταστάσει, υδρευτική εγκατάστασις ελαττωματική και έλλειψις επίπλων. Θάλαμοι ασθενών 3ης θέσεως δύο εις τον πρώτον όροφον με 17 κλίνας και 10 ασθενείς, θάλαμοι 2ας και 1ης θέσεως τέσσαρες άνευ ασθενών.  
      Επιστημονικόν προσωπικόν ελλειπές, υπάρχει εις ιατρός μόνον, παθολόγος χειρουργών ο ίδιος και διευθύνων το Νοσοκομείον καλώς, αλλά μη επαρκών. Υγειονομικόν προσωπικόν ελλειπές και άνευ Προϊσταμένης Αδελφής. Υπάρχουν μόνον τρεις πρακτικαί αδελφαί εξ ων η μία μόνον ικανή. Υπηρετικόν προσωπικόν σχεδόν επαρκές, αποτελούμενον από μία μαγείρισσα, μίαν καθαρίστριαν, έναν κηπουρόν και έναν κλητήρα. Ελλείπει βοηθός μαγειρίου.  Διοικητικόν προσωπικόν. Εις γραμματεύς μόνον και με χρέη διαχειριστού ικανός υπάλληλος αλλά ανεπαρκής διά δύο υπηρεσίας, ανάγκη προσθήκης διαχειριστού. Διαμέρισμα προσωπικού στενόχωρον λόγω καταλήψεως χώρου δι’ ασθενείς των φυλακών. Ήδη ο χώρος δέον να αποδοθή εις το Νοσοκομείον καθ’ ότι ο ιατρός των φυλακών εδημιούργησεν αναρρωτήριον εκεί. Εξωτερικόν ιατρείον λειτουργεί κανονικώς εντός μικρού θαλάμου. 
     Προϊσταμένη αδελφή είναι δυνατότης να προσληφθή μη πτυχιούχος αλλά πεπειραμένη κυρία σύζυγος αποθανόντος ιατρού υπηρετήσασα εις την κλινικήν του επί έτη, απολύτου ηθικής και μορφωμένη, ονομάζεται κ. Μιχ. Μελά. Οφείλω να ομολογήσω την καλήν εντύπωσιν που μου έκαμεν ο διευθύνων το Νοσοκομείον ιατρός κ. Φίλιππας, διεξάγων μόνος ολόκληρον την εργασίαν εν τω Νοσοκομείω και ως ιατρός και ως διευθυντής». 

UN76/28.5.46 Πρόκειται για την δακτυλογραφημένη έκδοση του εγγράφου 62. 

UN72/29.5.46 Επιστολή (στα αγγλικά) υπογεγραμμένη από τον RMO Robicek και τον Περιφερειακό διευθυντή La Fontaine προς τον αρχηγό της αποστολής (Maben) με θέμα το νησί της Λευκάδας: «1. Καθώς έχει αποφασιστεί η ένταξη της Λευκάδας στον τομέα C, ως ξεχωριστού Νομού, θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσε με ενέργειες του υπουργού Υγιεινής να διοριστεί ένας νομίατρος. Προς το παρόν, ο νομίατρος Πρέβεζας επισκέπτεται το νησί δύο φορές εβδομαδιαίως, αλλά αυτό δεν επαρκεί. 2. Θα σύστηνα την πρόσληψη του ιατρού Φίλιππα, καθώς πρόκειται για άνδρα απολύτου ακεραιότητας, μεγάλης εμπειρίας και μεγάλου εύρους γνώσεων επί διαχειριστικών θεμάτων».  
Το έγγραφο 72  

UN73/29.5.46 Επιστολή (στα αγγλικά) του Robicek προς τον Περιφερειακό διευθυντή (σ.σ. La Fontaine) με θέμα την Λευκάδα: «επισυνάπτω μετάφραση αναφοράς του κ.Κοζάκου κατόπιν της επίσκεψής του στη Λευκάδα (αναφέρεται στο έγγραφο 74, την ελληνική έκδοση του οποίου παραθέσαμε μέσω του εγγράφου 75 παραπάνω). Θα παρατηρήσετε, με το έγγραφο που ετοίμασα για την υπογραφή σας (σ.σ. έγγραφο 72), ζητώ την πρόσληψη Νομιάτρου γι’ αυτόν το νέο Νομό». 


Το έγγραφο 73  


   UN69/Μάϊος 1946 Στην ελληνική γλώσσα. «Εθνικός παιδικός σταθμός της πόλεως Λευκάδος μηνός Μαΐου. Ενεγράφησαν κατά τον μήνα τούτον υγιή και ασθενή παιδιά 28 είκοσι οκτώ από 0-6 ετών γενικώς και από 6-12 ετών ιδίως ασθενή παιδιά (Αδενοπάθεια, αναιμία): 
    Αδενοπάθεια 6, κοκκύτης 2, παρωτίτις 1, ελονοσία 5, ψώρα 4, σταφυλοκοκίασις 2, εντερικοί κατάρροι 3, βρογχικόν άσθμα 1, υγιώς έχοντα 4. Προσέτι κατά τον μήναν Μάιον παρακολουθήθησαν εκτός των εγγραφέντων κατά πρώτην φοράν και περί τα 55 παιδιά ασθενή: Ελονοσία χρονία 12, αδενοπάθεια 17, εντερικοί κατάρροι 6, σταφυλοκοκίασις 8, βρογχίτιδες 5, ιλαρά 3, παρωτίτις 2, κοκκύτης 2. Ο ιατρός Ν. Κατσιγιάννης».  

UN71/3.6.46 Επιστολή σε δύο γλώσσες, αριστερά η αγγλική και δεξιά η ελληνική εκδοχή, του Robicek προς το Δημοτικό Νοσοκομείο Λευκάδας: «Κύριε Διευθυντά. Πληροφορούμεθα εκ του ημετέρου Επιθεωρητού φαρμάκων ότι εις το υφ΄υμάς Νοσοκομείον, ήδη υπαχθέν υπό την αρμοδιότητα του Γ’ Διαμερίσματος, δεν υφίσταται μικροβιολογικόν εργαστήριον. Κατόπιν τούτου δέον να υποβάλητε πίνακα αναγκαιούντος εργαστηριακού υλικού, κοινοποιούντες αντίγραφον ημίν και εις το Αρχηγείον της εν Ελλάδι αποστολής ΟΥΝΡΑ Αθήνας, τονίζοντες δε εν τούτω ότι διαθέτετε κατάλληλον αίθουσαν και λίαν εξησκημένον παθολόγον όστις πιθανώς ήθελεν συμφωνεί να εργάζηται ως ωρομίσθιος. Σχετικώς με το ζήτημα Προϊσταμένης και προσθέτων νοσοκόμων επιθυμούμεν να γνωρίσωμεν τας υμετέρας ενεργείας προς βελτίωσιν της υφισταμένης μη ικανοποιητικής καταστάσεως. Λίαν προσεχώς θα επισκεφθώμεν την Λευκάδα οπόταν ελπίζομεν να ασχοληθώμεν με τα ζητήματα ταύτα εν συνεργασία μεθ’ υμών». 


Το έγγραφο 71  


UN61/10.6.46 Χειρόγραφη επιστολή του διευθυντή του νοσοκομείου ιατρού Φίλιππα, προς το Γ’ Διαμέρισμα διανομών εφοδίων εκ του εξωτερικού, τμήμα δημόσιας υγείας (Πάτρα): «Λαμβάνω την τιμήν να υποβάλλω συμπεπληρωμένην την υποβληθήσαν ημίν κατάστασην Φαρμακευτικού και Νοσοκομειακού υλικού και να γνωρίσω υμίν τα κάτωθι:  1. Ότι την στήλην «εναπομείναν υπόλοιπον» δεν συνεπληρώσαμεν διότι το καθ’ ημάς Νοσοκομείον δεν παρέλαβεν μέχρι σήμερον υλικόν αλλ’ εκάλυπτε τας ανάγκας του διά συνταγής προς την υγειον. επιτροπήν. 2. Ότι η τελευταία στήλη  αναφέρει τα κατόπιν συνταγών χορηγηθέντα φάρμακα εις τους ασθενείς μας εκ της υγειον. επιτροπής μόνον ουχί δε και εκείνα άτινα ηγοράζαμεν εκ των φαρμακείων της πόλεως λόγω ελλείψεως στο πρατήριον. 3. Ότι δυστυχώς ο υπάλληλός μας εκ παρεξηγήσεως αντέγραψεν τας ποσότητας της στήλης της υγειον. επιτροπής και ουχί εκείνας αίτινες του εδόθησαν. Δι΄ αυτό βλέπετε διορθώσεις και ποσότητας μεγαλυτέρας κατάτι των αναγκών μας. 4. Ως διά το νοσοκομειακόν και χειρουργικόν υλικόν επειδή στερούμεθα τελείως σχεδόν τοιούτου και αναμένουμεν χειρουργόν εξ Αθηνών όστις θα παραμείνει επί έναν μήνα ενταύθα διά να χειρουργήσει τους ασθενείς της νήσου ανεγράψαμεν ποσότητες σχετικώς μεγάλαις διά να επαρκέσουν κατά την περίοδον αυτήν (σ.σ. πρέπει να πρόκειται για τον λευκαδίτη ιατρό Δημ.Γράψα, για τον οποίο διαβάζουμε στο έγγραφο 32 στο επόμενο, τέταρτο μέρος της εργασίας μας).  5. Η νέα υγειον. επιτροπή δεν κατηρτήσθη ακόμη εις σώμα και ο κ. Διευθυντής του υγειον. κέντρου με παρεκάλεσε να συνεχίσω την διάθεσιν των ιατρικών εφοδίων του Δ’ διαμερίσματος ως και προηγουμένως μέχρι της ημέρας του καταρτισμού εις σώμα της ως άνω επιτροπής».  




Το έγγραφο 61. Η πρώτη σελίδα   

Το έγγραφο 61. Η δεύτερη σελίδα
  
UN68/11.6.46 Χειρόγραφη επιστολή του προϊσταμένου του υγειονομικού κέντρου Λευκάδας (πρόκειται για τον Κατινιώτη που τον συναντήσαμε παραπάνω ως νομίατρο στην Πρέβεζα) προς τους: «1) κ.Νομίατρον Λευκάδος 2) Διοικητήν χωρ/κής Λευκάδος 3) Πρόεδρον ιατρικού συλλόγου Λευκάδος 4) Δημήτριον Καλυβιώτην έμπορον 5) Ιωάννην Παπαδάτον καθηγητήν. Ενταύθα Ευχαρίστως ανακοινούμεν ότι το Γ’ Διαμέρισμα του ιατρικού τμήματος unrra Πατρών διά του υπ’ αριθ. 2588/31.5.46 εγγράφου του διώρισεν ημάς ως μέλος της τοπικής επιτροπής διαχειρίσεως ιατρικών εφοδίων Νομού Λευκάδος. Επί τούτου παρακαλούμεν όπως ευαρεστηθήτε  ν’ αποδεχθήτε την προτίμησην ταύτην, προσέλθητε διά την προσεχή Δευτέραν εις τα γραφεία του Υγειονομικού κέντρου Λευκάδος και περί ώραν 5ην απογευματινήν ίνα η επιτροπή συγκροτουμένη εις σώμα αναλάβη τα καθήκοντά της». Στο κάτω μέρος της επιστολής, είναι σημειωμένη με μελάνι διαφορετικού χρώματος, η αγγλική απόδοση του κειμένου. Πρόκειται για την επιτροπή που μας περιέγραψε και το έγγραφο 75 παραπάνω.  

Το έγγραφο 68 

UN66/14.6.46 
   Χειρόγραφη επιστολή του διευθυντή του Δημοτικού Νοσοκομείου Λευκάδας Μ. Φίλιππα, προς το Γ’ διαμέρισμα διανομών εφοδίων εκ του εξωτερικού ΟΥΝRRΑ Πατρών, Διεύθυνση Υγείας.  «κύριε Δ/τά. Εις απάντησιν του υπ’αρ. 2648 της 3.6.46 υμετέρου εγγράφου (σ.σ. πρόκειται για το έγγραφο 71) έχομεν την τιμήν να υποβάλλωμεν υμίν κατάστασιν (σ.σ. βλ. έγγραφο 67 παρακάτω) των αναγκαιούντων οργάνων και συσκευών καθώς και των χρωστικών και αντιδραστηρίων διά τον καταρτισμόν και λειτουργίαν εν τω Νοσοκομείω μας Μικροβιολογικού εργαστηρίου δυναμένου να εξυπηρετήση τας ανάγκας της νήσου μας. Αντίγραφον της καταστάσεως αύτης υπεβάλλαμεν – τη υποδείξει σας – και εις το αρχηγείον της εν Ελλάδι αποστολής ΟΥΝRRΑ. Σχετικώς με το ζήτημα Προϊσταμένης αδελφής και προσθέτων νοσοκόμων σας γνωρίζομεν ότι το αδελφάτον διόρισεν Προϊσταμένην και μιάν εισέτι αδελφήν, αμφοτέρας με αρκετήν νοσηλευτικήν πείρα, δεν ελάβαμεν όμως ακόμη την έγκρισιν της Νομαρχίας και συνεπώς δεν ήρχισαν εργαζόμεναι. Μετά την έγκρισιν ταύτων θα έχωμεν 4 αδελφάς και 1 προϊσταμένην, εν συνόλω 5, ικαναί διά τας στοιχειώδεις ανάγκας του Νοσοκομείου μας».  

Το έγγραφο 66  

UN65/14.6.46 Πρόκειται για την μετάφραση στα αγγλικά, του προηγούμενου εγγράφου.  

UN67/14.6.46 Πρόκειται για την κατάσταση (τετρασέλιδη) που ονομάζει ο συντάκτης του εγγράφου 66, σχετικά με τον απαιτούμενο εξοπλισμό του Μικροβιολογικού εργαστηρίου. 

UN57/19.6.46 Δισέλιδη χειρόγραφη επιστολή του Charles Wardell προς τον Robicek: «Πιστεύω πως θα θέλατε να πληροφορηθείτε πως ο ιατρός Μιχαήλ Φίλιππας, διευθυντής του νοσοκομείου, δέχθηκε να πάει στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την ακτινολογία. Προφανώς έχει προηγούμενη σχετική εμπειρία από την θητεία του σε κλινική στον Πειραιά, πριν αυτή καταστραφεί κατά τη διάρκεια της επανάστασης 6. Επικοινωνήστε μαζί του προκειμένου να πάει στην Αθήνα.

6.- Αναφέρεται μάλλον στα Δεκεμβριανά. 

          Οι διάφορες επιτροπές ασχολούνται επίσης με μια κλινική για την ψωρίαση, ένα κέντρο περίθαλψης (σ.σ. αναφέρει V.D. το οποίο πιθανόν αναφέρεται σε venereal diseases δηλαδή αφροδίσια νοσήματα) και μια καινούρια κλινική του ΠΙΚΠΑ. Μπορείτε να μου γνωρίσετε τι είδους συνδρομή μπορείτε να παρέχετε προκειμένου να εξοπλιστούν όλες αυτές οι προσπάθειες; Πιστεύω επίσης πως ο ιατρός (δυσανάγνωστο) μπορεί να έλθει σύντομα για το ακτινολογικό μηχάνημα, αφού η έναρξη λειτουργίας μιας κλινικής για την φυματίωση δεν είναι και τόσο δύσκολη. Έχω επίσης υψηλές προσδοκίες σχετικά με ένα σανατώριο 7 κοντά στην Λευκάδα, και στην όμορφη ύπαιθρο. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Σχετικά με τις φυλακές. Η Πρέβεζα έχει ήδη αποστείλει 8 κλίνες. Ο ιατρός των φυλακών έχει διαμορφώσει μια λίστα με άλλες ανάγκες που περιλαμβάνουν: (σ.σ. ακολουθεί η σχετική λίστα).
   Αυτά που έχουν το σημάδι «*» (σ.σ. μαξιλαροθήκες και σεντόνια) μπορούν πιθανόν να χορηγηθούν από (δυσανάγνωστο). Για πόσα από τα  υπόλοιπα μπορείτε να με βοηθήσετε; Όπως ξέρετε η προμήθεια φαρμάκων δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά αύριο θα πάω στην Πρέβεζα να δω τι μπορεί να γίνει. Η ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού φεύγει από το νησί σε μια-δυο μέρες, αλλά συνάντησα την γιατρό και της είπα για τα σχέδιά μου σχετικά με τον γυναικείο οργανισμό εθελοντισμού, για κατ’ οίκον νοσηλεία, για τους φυματικούς ασθενείς, βοήθεια στις διάφορες κλινικές που δημιουργούμε, και υποσχέθηκε να προτείνει την παροχή βοήθειας είτε μέσω της σύστασης μιας ομάδας, είτε μέσω μιας νοσοκόμας που θα με βοηθήσει στην εκπαίδευση αυτών των γυναικών. Θα μπορούσατε επίσης να βοηθήσετε, συνιστώντας στον Ε.Ε.Σ. να μην εγκαταλείψουν εντελώς το νησί. Αντιλαμβάνομαι ότι ήδη σχηματίζεται μια επιτροπή αλλά θέλω κάτι παραπάνω από αυτό. Θέλω εκπαιδευμένο προσωπικό». 

UN59/20.6.46 Επιστολή του Ρόμπισεκ προς το Δημοτικό Νοσοκομείο Λευκάδας: «Κύριε Διευθυντά. Γνωρίζομεν λήψιν του εγγράφου σας, 343/10/2/46 μετά καταστάσεως αναγκαιούντων φαρμάκων και είδομεν τα εν αυτοίς. Ευρισκόμεθα υποχρεωμένοι να επιστρέψωμεν την εν λόγω κατάστασιν και παρακαλέσωμεν όπως περιορίσητε την αίτησίν σας εις το ελάχιστον των αναγκών σας και εις ότι αφορά το Νοσοκομείον σας μόνον δεδομένου ότι δεν έχετε μεγάλην κίνησιν ασθενών.  Θέτομεν επίσης υπ’ όψιν υμών ότι εκ των παραληφθησομένων φαρμάκων ουδέν ποσόν θα διαθέσητε εις το ΠΙΚΠΑ ή άλλον τινά οργανισμόν και θέλετε περιορισθή εις χρησιμοποίησιν εν τω Νοσοκομείω.  Επί τη ευκαιρία παρακαλούμεν να γνωρίσητε εις τον κ. Νομίατρον ότι θα αναμείνωμεν την είδησίν του περί εξευρέσεως του καταλλήλου δωματίου ή καταστήματος ίνα αποστείλωμεν τα φάρμακα της Επιτροπής ως συνέστησεν ο ιατρός κ.Ρόμπισεκ. Ο Δ/της Χωρ/κής κ. Σαπέρας υπεσχέθη εις τον κ.Ρόμπισεκ ότι εν περιπτώσει ανάγκης θα προσπαθήση να επιτάξη δωμάτιον ή άλλον χώρον διά την εγκατάστασιν του φαρμακείου και προς τούτο επαναλαμβάνομεν την παρατήρησίν μας διά τον κ. Σαπόρταν. Εν αναμονή όθεν των ειδήσεών σας γνωρίζομεν και νέαν επίσκεψιν του Επιθεωρητού μας κ.Κοζάκου συντόμως». 

UN60/20.6.46 Πρόκειται για την ίδια ακριβώς επιστολή με την προηγούμενη, με την μόνη διαφορά ότι η παραπάνω φέρει στο άνω μέρος με κόκκινο μολύβι την ένδειξη “Lefkas”.  

UN58/23.6.46 Επιστολή του Ρόμπισεκ προς τον Χ.Κοταΐρη (welfare representative) και με θέμα τις μετρήσεις σχετικά με την ελονοσία στη Λευκάδα.  
«1.-Σχετικά με την αναφορά σας προς τον κ.Stokes με ημερομηνία 20.6.46, και όσον αφορά την παραπάνω θεματολογία, σας πληροφορώ ότι τελειώνουν τα αποθέματα σε χάπια και αμπούλες κινίνης. Αντί για την κινίνη είναι ουσιώδες να μάθει ο πληθυσμός να χρησιμοποιεί χάπια atebrin, που είναι πάντοτε διαθέσιμα από το Υπουργείο Προμηθειών, μέσω του μονοπωλίου κινίνης που είναι υπεύθυνο για την διανομή αυτού του φαρμάκου. 
2.-Παρατήρησα ότι αναφέρετε την ύπαρξη κρουσμάτων τύφου στο νησί. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για έξαρση τύφου και αμφιβάλω περί της ορθότητας της πληροφορίας. Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται περί σύγχυσης με τον τυφοειδή που είναι πάντα παρών στη Λευκάδα. Οι συνθήκες υγιεινής είναι πολύ άσχημες, το δίκτυο  παροχής νερού είναι μολυσμένο και με εκπλήσσει που δεν υπάρχουν ακόμη περισσότερα κρούσματα τυφοειδούς. Δεν είναι απαραίτητο να έλθει κάποιος ειδικός στη Λευκάδα για να εξετάσει την παροχή νερού. Θα μπορούσε να αποστείλει ο Νομίατρος ένα μπουκάλι στο εργαστήριο της Πάτρας για εξέταση. 
 3.-Εκτιμώ πολύ το ενδιαφέρον σας σχετικά με τα υγειονομικά ζητήματα».  

7.-Αναφέρεται ως “preventorium” και πρόκειται για ξενώνα φιλοξενίας ατόμων που έχουν προσβληθεί από φυματίωση, δίχως ακόμη να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. Γνωστότερο στην Ελλάδα το Σικιαρίδειο πρεβεντόριο, στα Μελίσσια της Αθήνας. 

 UN56/25.6.46 Επιστολή του Ρόμπισεκ προς τον Wardell, σχετική με το έγγραφο 57 που είδαμε παραπάνω. 
«1.-Ευχαριστώ για την επιστολή σου της 19ης Ιουνίου και για το ενδιαφέρον σου για τα υγειονομικά ζητήματα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τις ενέργειες σχετικά με την κλινική ψωρίασης και για το κέντρο περίθαλψης για τα αφροδίσια νοσήματα (V.D. treatment). Η μόνη βοήθεια που μπορώ να προσφέρω είναι η προμήθεια βενζοϊκού βενζυλίου (benzyl benzoate) και θειούχου αλοιφής (suplhur ointment) για την κλινική ψωρίασης, καθώς και φαρμάκων και οργάνων για το κέντρο αφροδισίων νοσημάτων. Αυτή η βοήθεια μπορεί να χορηγηθεί μόνον όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και το απαιτούμενο προσωπικό γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. 
2.-Σχετικά με την εγκατάσταση εξωτερικών ιατρείων φυματίωσης και το ακτινολογικό μηχάνημα, έχουν ειδοποιηθεί στην Αθήνα ο κ.(δυσανάγνωστο) και ο ιατρός κ.Φιλιππότης  και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επισκεφτούν το νησί. 
3.-Ως προς τη διανομή φαρμάκων, θα έλεγα πως δεν αφορά την Πρέβεζα καθώς ανήκει τώρα στον τομέα D, ενώ η Λευκάδα στον τομέα C. Ο κ. Κοζάκος έρχεται προκειμένου να τακτοποιήσει το ζήτημα της διανομής αλλά μέχρι τότε είναι απαραίτητο να κρατηθούν οι προμήθειες αφού δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος. Θα διευκόλυνε την κατάσταση αν ο Διευθυντής Χωροφυλακής μπορούσε να επιτάξει κάποιο δωμάτιο για την διανομή των φαρμάκων. Μέχρι να τακτοποιηθεί αυτό, θα επιμεληθεί ο κ.Κοζάκος τα της διανομής. 
4.-Για τις φυλακές, θα ήμουν ευτυχής να μάθαινα ότι το θέμα της κλινικής έχει τακτοποιηθεί και χρησιμοποιείται πλέον για τους ασθενείς κρατούμενους. Μόλις μάθω ότι αυτό έγινε, θα μεριμνήσω άμεσα για την αποστολή ενός σετ γενικής ιατρικής (GP set = general practitioner’s set) το οποίο θα παραμένει κλειδωμένο και θα βρίσκεται στη διάθεση μόνο του ιατρού των φυλακών. 5. Ως προς το πρεβεντόριο, θα έχεις την ευκαιρία να το συζητήσεις με τον ιατρό Φιλιππότη, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Λευκάδα. 6. Σε ευχαριστώ ξανά για το ενδιαφέρον σου σχετικά με όλα τα ζητήματα, το οποίο εκτιμώ ιδιαιτέρως». 

UN86/ασαφούς χρονολόγησης 
     Πρόκειται για τηλεγράφημα πιθανόν του Robicek με θέμα την μεταφορά της Λευκάδας στον τομέα C. 

Συνεχίζεται στο τέταρτο και τελευταίο μέρος.... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο