Στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι στιγμής από την Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν μόνο ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας και ο Δήμος Μεσολογγίου, που χρηματοδοτούνται για ναυαγοσώστη.
Μόνο δύο Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας στη λίστα του ΥΠΕΣ σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως έγιναν «μούσκεμα» με τους ναυαγοσώστες τα πράγματα......
Διαβάστε περισσότερα »
Συγκεκριμένα τονίζει πως εκτός λίστας για την κάλυψη της δαπάνης για ναυαγοσώστες έμειναν ξαφνικά πολλοί Δήμοι στη χώρα. Αγώνας δρόμου για τη «διόρθωση» της λίστας από το υπουργείο Εσωτερικών ή… την κάλυψη της δαπάνης από έσοδα των Δήμων.
Συγκεκριμένα τονίζει πως εκτός λίστας για την κάλυψη της δαπάνης για ναυαγοσώστες έμειναν ξαφνικά πολλοί Δήμοι στη χώρα. Αγώνας δρόμου για τη «διόρθωση» της λίστας από το υπουργείο Εσωτερικών ή… την κάλυψη της δαπάνης από έσοδα των Δήμων.
Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής:
Αναβρασμός επικρατεί σε πάρα πολλούς παραθαλάσσιους Δήμους ανά την Ελλάδα, όπως και στην Αιτωλοακαρνανία, σχετικά με το ζήτημα των ναυαγοσωστών.
Τη στιγμή που είμαστε μια «ανάσα» από το καλοκαίρι και από την περίοδο που θα ξεκινήσουν οι περισσότεροι τις βουτιές, οι Δήμοι φαίνεται πως υπέστησαν ψυχρολουσία, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται πως θα χρηματοδοτήσει με μόλις το 1/3 των χρημάτων που έδινε μέχρι πρότινος!
Και όλα αυτά σε μια χρονιά που υποτίθεται ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας είναι εθνικός στόχος η χώρα να πετύχει τον αριθμό των επισκεπτών και των εισπράξεων του 2019 από τον τουρισμό
Πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα πιέζουν προς την κατεύθυνση να υπάρξει αλλαγή αυτής της απόφασης, όπως και η ΚΕΔΕ και δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα πράγματι να αλλάξει.
Στην Αιτωλοακαρνανία αρκετοί ήταν οι δήμοι που είχαν ναυαγοσώστες και η κίνηση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών τους έφερε τα πάνω κάτω, αν και δεν θα αφήσουν έτσι το ζήτημα.
Ναι μεν θα επιδιώξουν λύση από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά παράλληλα θα επιχειρήσουν να δώσουν και οι ίδιοι λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει.
Στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι στιγμής από την Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν μόνο ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας και ο Δήμος Μεσολογγίου, που χρηματοδοτούνται για ναυαγοσώστη.
Από τους υπόλοιπους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας άλλοι επιχειρούν να βρουν λύση μόνοι τους, αναμένοντας παράλληλα και τη διόρθωση της λίστας που φέρεται να υποσχέθηκε άτυπα βέβαια το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό και άλλοι Δήμοι μη ενταγμένοι στην λίστα του υπουργείου εδώ και χρόνια επιχειρούν να κάνουν μόνοι τους στο βαθμό που τους επιτρέπουν τα οικονομικά τους αυτό που μπορούν και αν φυσικά μπορούν.
Πανελλαδικά το ζήτημα έχει φέρει πολλές αντιδράσεις, καθώς μέχρι στιγμής το υπουργείο φαίνεται πως «μεταφέρει» στους Δήμους «βάρη» οικονομικά που δεν μπορούν να αντέξουν, δεδομένου πως συχνά κατά το παρελθόν εισέπρατταν πολύ λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που γνώριζαν που θα εισπράξουν για το εν λόγω ζήτημα.
Φέτος όλος αυτό ο αναβρασμός φαίνεται πως υπάρχει όχι μόνο για την μη κάλυψη της δαπάνης σε δήμους για ναυαγοσώστες, αλλά και για το ότι όλο αυτό γίνεται με χρήματα όχι από κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά από τα χρήματα των ίδιων των Δήμων, δηλαδή τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ)!
Από τους Δήμους στην Αιτωλοακαρνανία που επιχειρούν να δώσουν λύση από μόνοι τους, περιμένοντας παράλληλα και την αλλαγή της λίστας, ο Δήμος Αμφιλοχίας θα καλύψει από δικά του έσοδα δύο από τις βασικές του παραλίες με ναυαγοσώστες.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμφιλοχίας Κώστας Διγώνης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:
«ναυαγοσώστες προσθέσαμε το καλοκαίρι του 2020 εμείς ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμφιλοχίας, καθώς δεν υπήρχαν στο Δήμο μας, εκτός από πάρα πολύ παλιά που υπήρξε για μια χρονιά ναυαγοσώστης. Τοποθετήσαμε τα δύο αυτά χρόνια ναυαγοσώστες στην παραλία της Αμφιλοχίας και του Μενιδίου.
Ο Κώστας Διγώνης
Πέρσι λάβαμε κάποια χρήματα από το κράτος, συγκεκριμένα 18.000 ευρώ, αν και μας είχε «βγάλει» να πάρουμε 52.000 ευρώ.
Η πολιτική μας ήταν και είναι και φέτος να βάλουμε ναυαγοσώστες και με ιδία έξοδα αν χρειαστεί.
Φέτος το υπουργείο έβγαλε μια λίστα με 115 Δήμους σε όλη την χώρα, στην οποία ο Δήμος Αμφιλοχίας δεν συμπεριλαμβάνεται, όπως και πάρα πολλοί άλλοι.
Από μια πρώτη ανάγνωση είναι εκτός λίστας οι δήμοι, οι παραλίες που είναι «χρεωμένες» στα δημοτικά λιμενικά ταμεία. Υπάρχει ζήτημα σοβαρό, υπάρχει μπέρδεμα.
Μας είπαν πως θα διορθωθεί η λίστα και θα ενταχθούν όλοι οι Δήμοι που ήταν στη λίστα μέχρι πρότινος. Αυτό όμως πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να διαμορφωθούν προϋπολογισμοί, να υπογραφούν συμβάσεις άμεσα κλπ.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Αμφιλοχίας τα τρέχει ήδη τα ζητήματα αυτά, χωρίς να λάβει χρήματα και με τη υπάρχουσα διοίκηση θα έχει πάντα ναυαγοσώστες με κάθε τρόπο, αυτή είναι η πολιτική μας.
Η ΚΕΔΕ ήδη άρχισε να παραπονιέται και θεωρώ πως θα λάβουμε χρήματα όλοι οι Δήμοι και γενικότερα θα διορθωθεί η λίστα, καθώς πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα αντέδρασαν. Η Αμφιλοχία πάντως θα έχει φέτος ναυαγοσώστες στην ώρα που πρέπει και σε κάθε περίπτωση».
21 εκατ. ζητούσε η ΚΕΔΕ – 7 εκατ. έδωσε η Κυβέρνηση
Να χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση «τη δαπάνη των 21 εκ. ευρώ που απαιτούνται για να μπορέσουν οι 143 παράκτιοι δήμοι να αναλάβουν την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών τους για το 2022» είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ στις 14 Απριλίου.
Έναν μήνα μετά, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπ. Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, δίνονται -αντί 21 εκατομ.- μόνον 7 (!) εκατομ. και μάλιστα όχι σε 143 Δήμους, αλλά σε 115 Δήμους.
Είναι, δηλαδή, εντυπωσιακό ότι η Κυβέρνηση έδωσε μόνο το 1/3 από τα χρήματα που διεκδίκησε η Αυτοδιοίκηση!
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Ωραία να τα μαθαίνουμε από τους άλλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Βόνιτσα έχουμε επιδοτούμενους ναυαγοσώστες. Ποιοί ήταν πέρυσι και που είχαν το παρατήριό τους;