Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία


Η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου – μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη («ΕΕΔΥΕ») καλεί τον λαό σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.......

Η “αναγνώριση” από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας των “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής. Αντίθετα, ρίχνει νερό στο μύλο των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία. Φέρνει για τα καλά στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης, με τραγικές συνέπειες για τον ουκρανικό, τον ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Εξυπηρετεί τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών κρατών της περιοχής. Καλλιεργεί το εθνικιστικό μίσος μεταξύ των λαών. Οι Συμφωνίες φιλίας και αμυντικής υποστήριξης μεταξύ των συγκεκριμένων “Λαϊκών Δημοκρατιών” και της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αξιοποιηθούν ως άλλοθι για τη μεταφορά ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα σε βάρος των λαών.

Η ένταση του αντικομμουνισμού που καταγράφεται ως επίσημη θέση τόσο της κυβέρνησης του Κιέβου, αλλά και που περίσσεψε στο χτεσινό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Πούτιν, ξεγυμνώνει όλους όσοι σκόπιμα καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της Ρωσίας, επιχειρώντας να την παρουσιάσουν ως δήθεν αντίβαρο στην επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Αποδεικνύεται στην πράξη πως ο αντικομμουνισμός αξιοποιείται ως εργαλείο του κεφαλαίου κατά των λαών.

Όσο αντικομμουνιστικό δηλητήριο και να χυθεί, όμως, δεν μπορεί να σβηστεί από την ιστορική μνήμη η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην ειρήνη και στη φιλία των λαών. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής της η ΕΣΣΔ αποτέλεσε μια πολυεθνική ένωση ισότιμων κρατών, στο πλαίσιο της οποίας οι λαοί συνυπήρχαν ειρηνικά, μακριά από εθνοτικούς διχασμούς. Απεναντίας, η καπιταλιστική παλινόρθωση και η σημερινή καπιταλιστική Ρωσική Ομοσπονδία που αξιοποιεί τη λεγόμενη “αποκομμουνιστικοποίηση”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο χτεσινό του διάγγελμα ο Πούτιν, είναι που καλλιεργεί το εθνικιστικό μίσος και τον διχασμό μεταξύ των λαών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης.

Φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, που συντάσσεται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για την Ουκρανία, αξιοποιώντας το πολυφορεμένο επιχείρημα “των δεσμεύσεων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ”. Κλιμακώνει τις επιθετικές πρωτοβουλίες της σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ παράλληλα οι ευρωατλαντικές υποδομές από την Αλεξανδρούπολη ως τη Σούδα ετοιμάζονται να παίξουν ρόλο στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, στοχοποιώντας το λαό και τη χώρα μας.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον ουκρανικό, στο ρωσικό και στους άλλους λαούς της περιοχής.

Συνεχίζει κι εντείνει τις πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ουκρανία.

· Για να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

· Να ξηλωθούν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές.

· Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

· Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

· Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αγρίνιο 23/2/2022

1 σχόλιο:

  1. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σκοτώνει άμαχους Ουκρανούς κ σεις αλλού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο