Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΤΑ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΤΑ .....ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ 27-2-2022

 




 Η τρέλα του Πούτιν..


Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν και ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα. Η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται, πλέον, από μια κλωστή. Φοβάμαι ότι ο ‘’κραταιός’’ ηγέτης Β. Πούτιν έκανε το μέγα λάθος......
Διαβάστε περισσότερα »
Είθε, να μην είναι το μοιραίο για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Πάτησε πάνω στην τυχοδιωκτική πολιτική των ΗΠΑ και εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία και τη μαλθακότητα των Ευρωπαίων τράβηξε τη σκανδάλη, χωρίς και ο ίδιος να γνωρίζει τα αποτελέσματα της άκρως ριψοκίνδυνης κίνησής του. Η ιστορία επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, ίσως με οδυνηρό τρόπο: Οι μεγάλοι άνδρες, οι μεγάλοι ηγέτες κάνουν και τα μεγάλα λάθη.

Θεός φυλάξοι...... Τι άλλο να πούμε...Τα υπόλοιπα θα τα γράψει η ιστορία.....

· Οι Ξηρομερίτες πληρώνουν Perrier, που δεν πίνουν.....

Σε μείωση του παγίου των τελών ύδρευσης προχωρά ο Δήμος Ξηρομέρου, με απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου (8 μμ). Έτσι, από 74,40 ευρώ που ήταν (σε ετήσια βάση) το 2021 θα φθάσουν τα 55,80 ευρώ το 2022. Ωστόσο, η χρέωση ανά κυβικό νερού παραμένει η ίδια και είναι ιδιαίτερα υψηλή, φθάνοντας ή ξεπερνώντας τις αντίστοιχες χρεώσεις, περιοχών , που η οικονομική επιφάνεια των κατοίκων τους είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη των ξηρομεριτών. Εάν δε, ληφθεί υπόψιν και η ποιότητα του νερού, τότε τα πράγματα γίνονται απογοητευτικά, αφού σε πολλές περιπτώσεις το νερό είναι κακής ποιότητας και κατά συνέπεια, μη πόσιμο. Χαρακτηριστική περίπτωση το χωριό μου, ο Μαχαιράς, όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων προμηθεύονται εμφιαλωμένο νερό, ή νερό Κορπής από τα γνωστά βυτιοφόρα. Το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε καν... για την κατσαρόλα, αφού είναι τόσο ‘’σκληρό’’, που θα χρειασθεί να βράζεις ατέλειωτες ώρες το μαγείρεμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Συνυπολογιζομένων όλων αυτών, αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι το νερό το πληρώνουμε ωσάν να καταναλώνουμε Perrier, χωρίς μάλιστα να το πίνουμε.....

· Τέλη ύδρευσης για τους καλοπληρωτές....

Βέβαια, οι όποιες μεταβολές στα τέλη ύδρευσης, είτε είναι προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αφορούν τους καλοπληρωτές, δηλαδή τους νομοταγείς και υπεύθυνους δημότες και όχι τους ‘’μπαταξήδες’’, οι οποίοι όυτως ή άλλως δεν πλήρώνουν , αφού γι αυτούς πληρώνουν οι άλλοι....τα γνωστά ‘’κορόιδα’’.

Αυτό έχει γίνει, πλέον, καθεστώς και κουλτούρα , και δεν είναι φαινόμενο των δύο τελευταίων ετών, αλλά δεκαετιών. Γιατί, όμως, συνεχίζεται ; Πότε θα παύσει να υφίσταται ; Να δύο καίρια ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν από τη Δημοτική Αρχή και την αντιπολίτευση. Πρόκειται για άρρωστη κατάσταση , που πρέπει, επειγόντως, να αντιμετωπισθεί, γιατί και τα ‘’κορόιδα’’, θα αντιδράσουν και θα πάψουν να πληρώνουν, για τους ‘’πονηρούς.’’ Ότι είναι σάποιο θα πρέπει να κόβεται στη ρίζα του. Δεν μπορούμε όμως να ελπίζουμε σε κάτι, αν το πολιτικό κόστος , δηλαδή τα ‘’ψηφαλάκια’’ μετρούν περισσότερο από τον ορθολογισμό και την ισονομία. Αυτά για συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις για το φλέγον ζήτημα και να μη δοκιμάσει κανείς να κρυφθεί πίσω από το δάκτυλό του.....ΚΑΘΑΡΑ , ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΠΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Αυτό ζητάει ο κόσμος... Όλα τα άλλα, είναι εκ του περισσού και ανώφελα.

· Πυροτέχνημα εντυπωσιασμού

Τούτων δοθέντων, οι μειώσεις των 20 ευρώ για το 2022 μοιάζουν με πυροτέχνημα εντυπωσιασμού, πόσο μάλλον, που αφορούν μείωση του πάγιου τέλους, που η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε υπερβολικά αυξήσει το 2019, αρχής γενομένης της εφαρμογής του μέτρου από το 2020.

Όμως το πρόβλημα παραμένει οξύ αφού οι οφειλές για την ύδρευση ήταν, μέχρι πριν τέσσερις μήνες, περίπου 750.000 ευρώ. Που έχουν φθάσει σήμερα ; Μήπως θα πρέπει να το μάθουμε για να ξέρουμε τι μας περιμένει ; Θα ήταν μεγάλη τιμή και θα είμασταν υπόχρεοι.... αν μας ΄΄εκανε τη χάρη’’’ η Δημοτική Αρχή να δώσει την πληροφορία στους Δημότες, δημοσίως εξυπακούεται και με επίσημο τρόπο, δηλαδή μέσα από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν ζητάμε να μας πουν ποιοί φίλοι, στενοί συγγενείς , ή έχοντες και κατέχοντες, χρωστούν και τι ποσά οφείλουν. Αυτά τα πληροφορούμαστε στα καφενεία . Βλέπετε στις μικρές κοινωνίες τίποτα δεν μένει κρυφό. Πάντως, στον Αστακό οι έχοντες και κατέχοντες, ήτοι 333 παροχές οφείλουν 559.563,11 ευρώ και οι άλλοι, οι μη προνομιούχοι, ήτοι 1420 παροχές οφείλουν 146.974,29 ευρώ, πάντα με στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου.

· Κόλαφος οι Αναθέσεις

Έγραφα και την άλλη φορά για τις απευθείας αναθέσεις έργων και Υπηρεσιών ότι θα αποτελέσουν κόλαφο για την Δημοτική Αρχή. Φαίνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλάμε για την ανάθεση των 500.000 ευρώ και συγκεκριμένα για την Απόφαση 16/2022 για την οποία έχει ήδη κάνει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο κ. Γαλούνης. Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου , ο Δήμος Ξηρομέρου έπρεπε να καταθέσει την άποψή του , στοιχεία και παραστατικά , που να εξηγούν την απόφασή του. Προφανώς και αυτό έχει γίνει.

Ωστόσο, το θέμα , πλέον θα εκφύγει από την Διοικητική διαδικασία και θα πάρει και τη δικαστική οδό, καθότι ο επικεφαλής του Συνδυασμού ‘’Αναζωογόνηση Ξηρομέρου’’ κ. Παναγιώτης Στάικος , σφόδρα ενοχλημένος από την πρακτική της Δημοτικής Αρχής σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για το μείζον αυτό θέμα, γιατί ως γιατρός θέλει να σπάσει αυτό το απόστημα, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρεί το Δήμο και τους Δημότες. Η ασυνέπεια λόγων και πράξεων της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του κ. Τριανταφυλλάκη, σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Στάικου, τον έχει πεισμώσει τόσο, που δεν του αφήνει περιθώρια άλλων επιλογών.

Παραθέτω αυτούσια την επιστολή-απάντηση του κ. Στάικου σε σχόλιό μου, στις 15 Φεβρουαρίου.

Αγαπητέ κύριε Μπαρμπαρούση, πέραν του γεγονότος ότι ο εκπρόσωπος της παράταξής μας καταψήφισε στην Οικονομική Επιτροπή την εκτέλεση έργων 500.000 από τις θεομηνίες, εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο το κατήγγειλα ως μέγα σκάνδαλο να δίνεται έργο ή έργα αυτού του ποσού χωρίς Δημοπρασία, επειδή υπήρχε το παραθυράκι λόγω των υποτίθεται θεομηνιών.

Σε λίγο ακολουθεί κατάθεση μήνυσης από εμένα , όχι για σκάνδαλο αλλά για κλοπή Δημοσίου χρήματος αρκετά πάνω από 120.000 ευρώ που χαρακτηρίζεται ως κακούργημα και επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνων φυλακή. !!!

Λίγη υπομονή

Παναγιώτης Στάικος

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ‘’Αναζωογόνηση Ξηρομέρου’’

· Τα καλύτερα έρχονται

Όλα δείχνουν ότι η Δημοτική Αρχή και η αλαζονεία που επιδεικνύει δεν θα παραμείνουν, πλέον, στο απυρόβλυτο. Δεν είναι μόνον οι απευθείας αναθέσεις για τις οποίες κατηγορείται από την αντιπολίτευση και πολλούς Δημότες. Οι σοβαρές αμφιβολίες για την ποιότητα και αξιοπιστία των παραδιδόμενων έργων και ενδεχομένως οικονομικών ατασθαλιών ως προς αυτά, θα βρεθούν σύντομα στο προσκήνιο των εξελίξεων. Φαίνεται πως έφθασε η ώρα να μπει ο δάκτυλος ‘’επί τον τύπον των ήλων’’. Αυτά λένε οι πληροφορίες μας από έμπιστες πηγές.

· Ίσες αποστάσεις

Η ευθύνη του /της προέδρου για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μέγιστη, αφού μόνο ένα ΔΣ, που λειτουργεί υπό ομαλές συνθήκες πολιτικού πολιτισμού μπορεί να δώσει λύσεις σωστές και πρωτίστως αποδεκτές από το μεγαλύτερο, κατά το δυνατόν , τμήμα των πολιτών.

Για να συμβεί αυτό απαιτείται ικανότητα και γνώση από την πλευρά του/της προέδρου και προπαντός καλοπιστία. Ο/η πρόεδρος δεν είναι μέλος παράταξης, όταν ασκεί τα καθήκοντά του/της, αλλά πρόεδρος όλου του ΔΣ. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει με ευλάβεια να κρατά ίσες αποστάσεις από τις παρατάξεις και να επαναφέρει στην τάξη οποιονδήποτε παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας του ΔΣ. Δεν νοείται πχ ο Δήμαρχος να παραβιάζει την ατζέντα και να ανοίγει οποιοδήποτε θέμα χωρίς να ανακαλείται στην τάξη, ενώ την ίδια στιγμή να αφαιρείται ο λόγος από ομιλητές της αντιπολίτευσης, που επιχειρούν να απαντήσουν στην ατζέντα , που κακώς, άνοιξε ο Δήμαρχος. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν έχουν θέση σε ένα ΔΣ. Αλλιώς πως, θα δούμε και θα ζήσουμε καταστάσεις, που μόνο σε τριτικοσμικές χώρες βλέπουμε. Ο καθένας, ας λειτουργήσει υπεύθυνα και ας φανεί αντάξιος του έργου που έχει επιφορτισθεί.

· Sui generis Πληροφόρηση !

Αν θέλουμε να μάθουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ή γενικά να έχουμε πληροφόρηση για τα έργα και τις ημέρες του Δημάρχου και γενικά για σοβαρά θέματα του Δήμου, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του. Τα πληροφορούμαστε από το face book του Δημάρχου και το mytikaspress, που, προσωπικά, δεν γνωρίζω γιατί αυτή η επιλεκτική προτίμηση ενός ηλεκτρονικού μέσου. Έχει συμβεί, όπως μου αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, να δημοσιοποιούνται στο εν λόγω site ακόμα και εισηγήσεις πριν ακόμα κοινοποιηθούν σε Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι , πρώτα τις διαβάζουν στο συγκεκριμένο μέσο, και στη συνέχεια τις λαμβάνουν επίσημα. Πράγματα, τουλάχιστον αντιδεοντολογικά και, επιεικώς, απαράδεκτα, και σε κάθε περίπτωση δεν περιοποιούν τιμή στη Δημοτική Αρχή. Πρωτόγνωρες και πρωτόγονες καταστάσεις, που όμως καταδεικνύουν το πόσο υπολογίζουν τους πολίτες, που δεν τους ακολουθούν στη κάλπη. Είναι δηλαδή Δημοτικοί Άρχοντες μόνο των ψηφοφόρων τους. Ιδιότυπες, τριτοκοσμικές καταστάσεις, που προσβάλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των Δημοτών. Η επιλεκτική ενημέρωση, είναι διαφάνεια ; Κύριοι, μην εισάγετε καινά δαιμόνια.....Δεν πάσχουμε από αυτά, αλλά από άλλα πράγματα, όπως λόγου χάρη από Διαφάνεια, έγκαιρη, έγκριτη και υπεύθυνη ενημέρωση.

Thomas.barmparousis@gmail.com