Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

«Κύμα» αποχωρήσεων – Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κενά στην εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία


«Κύμα» αποχωρήσεων. Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κενά στην εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, αν και εκτιμάται πως πέρυσι ήταν το ρεκόρ αποχωρήσεων εκπαιδευτικών από τις σχολικές αίθουσες, μεγάλο είναι και το «κύμα» που δημιουργείται και φέτος.......
Αναλυτικά τα στοιχεία ανά Διεύθυνση στην Αιτωλοακαρνανία που παρουσιάζει η “Συνείδηση”

«Κύμα» φυγής εκπαιδευτικών από τις σχολικές αίθουσες δείχνει φέτος ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης ή παραιτήσεων, που κατατέθηκαν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα, κάτι μου με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την κάλυψη των κενών της σχολικής χρονιάς που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο το περσινό «κύμα φυγής» ίσως ήταν και το μεγαλύτερο των τελευταίων 10 ετών!

Μάλιστα προβληματίζει το γεγονός ότι οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών που επέλεξαν γενικότερα να αποχωρήσουν από τις σχολικές αίθουσες είναι αυτές των δασκάλων και των φιλολόγων!

Τα τελευταία χρόνια τα λειτουργικά κενά που δημιουργούνται για τη νέα σχολική χρονιά καλύπτονται από αναπληρωτές, αλλά τα οργανικά κενά ή καλύπτονται μέχρι ενός βαθμού ή καθόλου, ανάλογα την περίοδο και το αν έχουν εξαγγελθεί προσλήψεις από την εκάστοτε πολιτική διοίκηση του υπουργείου Παιδείας.
Σχετικά με το ζήτημα ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης τόνισε:

 

O Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης

«Το 2020 είχαμε 45 παραιτήσεις το 2021 είχαμε 92 και το 2022 έχουμε 63 παραιτήσεις. Από 11 Φεβρουαρίου ως και 11 Μαρτίου έχουν δικαίωμα να αναστείλουν την αίτησή παραίτησής τους.

Μέσα στις παραιτήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι λεγόμενες αυτοδίκαιες παραιτήσεις, οι οποίες αφορούν εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 37 χρόνια υπηρεσίας και τους διώχνουμε υποχρεωτικά, έτσι προβλέπεται.

Οι συνταξιοδοτήσεις είναι λίγο λιγότερες. Το 2022 λ.χ. έχουμε 63 συνταξιοδοτήσεις, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο αριθμός, αλλά ο αριθμός είναι πάντα σχεδόν μικρότερος. Οι ειδικότητες εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αποχωρούν είναι οι εξής:

Πρώτοι με διαφορά είναι οι φιλόλογοι, ακολουθούν οι φυσικοί, οι γυμναστές και μετά έρχονται όλες σχεδόν οι ειδικότητες λ.χ. μαθηματικοί κλπ.

Οι περισσότερες παραιτήσεις υποβάλλονται για προσωπικούς συνήθως λόγους. Μπορεί λ.χ. να έχει κάποιος κουραστεί, να έχει ήδη συμπληρώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης, άρα έχει κατοχυρώσει και το δικαίωμα να φύγει, μπορεί να έχει θέματα υγείας κλπ».

Ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Σκαρμούτσος ανέφερε:

 
Ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Σκαρμούτσος

«όπως πέρυσι έτσι και φέτος οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έγιναν πολύ νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από 1η έως και 11 Φεβρουαρίου οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να βγουν σε σύνταξη υπέβαλαν την πρώτη αίτηση.

Αυτοί έχουν την δυνατότητα, μέσα σε ένα μήνα από την στιγμή που κατέθεσαν την πρώτη αίτηση για συνταξιοδότηση να την ανακαλέσουν, αν το επιθυμούν.

Αν δεν την ανακαλέσουν βγαίνουν στην σύνταξη 31 Αυγούστου. Φέτος στην Αιτωλοακαρνανία υποβλήθηκαν 34 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Οι 30 είναι από δασκάλους και οι 4 από νηπιαγωγούς, ένα ποσοστό δηλαδή 25% λιγότερες από αυτές που υποβλήθηκαν πέρσι.

Είναι οργανικά κενά που θα προκύψουν από του χρόνου, τα οποία προστίθενται στα ήδη αρκετά οργανικά κενά της Πρωτοβάθμιας στην Αιτωλοακαρνανία.

Λειτουργικά τα κενά αυτά καλύπτονται όλα από την πρόσληψη των αναπληρωτών, ενώ οργανικά μπορεί να μην καλυφθούν ή μπορεί να καλυφθεί μέρος αυτών.

Η οργανική κάλυψη προβλέπεται μέσω μόνιμων διορισμών, κάτι που δεν προβλέπεται για φέτος όπως ξέρουμε».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο