Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Αύξηση εισπραξιμότητας τελών άρδευσης από ΟΕΒ μέσω πολλαπλής συμμόρφωσης

 


Καμιά δέσμευση Γεωργαντά για τα κόστη άρδευσης της νέας σεζόν σε συνάντηση με Θεσσαλούς.

«Η διεθνής έκρηξη στις τιμές της ενέργειας μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή βιωσιμότητας ακόμη και υγιών ΤΟΕΒ. Αναμφίβολα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την επιδότηση  της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα είναι σημαντική, ωστόσο θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα. Το μέγεθος του προβλήματος εκ των πραγμάτων επιβάλει στο τραπέζι της συζήτησης τον Αχελώο, τόσο για την παραγωγή “πράσινης” υδροηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για το νερό που θα ξεδιψάσει τον κάμπο, ο οποίος αντλεί νερό με τεράστιο πλέον κόστος από γεωτρήσεις εκατοντάδων μέτρων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε, μαζί με το προεδρείο του ΤΟΕΒ Πηνειού, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Διαβάστε περισσότερα »

Στη σύσκεψη για τα προβλήματα του ΤΟΕΒ, με αιχμή την αύξηση στις τιμές του ρεύματος που επιβαρύνει δραματικά τα αρδευτικά τέλη, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Δημήτρης Τσιούρης, ο αντιπρόεδρος κ. Χαράλαμπος Σουλιώτης, ο ταμίας κ. Γιώργος Αραμπατζής και το μέλος, π. αντιδήμαρχος Τεμπών, κ. Νίκος Μητσογιάννης.

Αρδευτικά τέλη

Ο νέος υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, υπογράμμισε ότι «εξετάζει θετικά όλες τις δυνατότητες για να υπάρχει ενεργειακή αυτονομία των ΤΟΕΒ», ενώ σημείωσε ότι η πρώτη Απόφαση που υπέγραψε με την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν για το de minimis που κάλυπτε τη έκπτωση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος για αγροτική χρήση. Οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ παρουσίασαν λογαριασμούς όπου η έκπτωση ήταν κάτω του 50%, με τον κ. Γεωργαντά -καθώς δεν είναι ο αρμόδιος υπουργός- να δεσμεύεται να μεταφέρει το θέμα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Δημήτρης Τσιούρης υποστήριξε ότι είναι θεμελιώδης για τη συνέχιση του έργου, τη βιωσιμότητα και τη ευημερία των χιλιάδων αρδευτών μελών του Οργανισμού η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί αν δεν καταργηθεί, για πόσο διάστημα και σε ποιο ποσοστό θα υπάρξει επιδότηση. Όπως είπε «είναι αναγκαίο να το γνωρίζουμε για να προϋπολογίσουμε για τη νέα χρονιά τα αρδευτικά τέλη, ενώ επισήμανε ότι «οι μεγάλες καταναλώσεις είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». Ο υπουργός σημείωσε ότι «βούληση της κυβέρνησης είναι η στήριξη στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων για όσο διάστημα συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση», τονίζεται σε ανακοίνωση Χαρακόπουλου.

Ζήτησε ενημέρωση για Αχελώο

Οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ έθεσαν επίσης το ζήτημα της μερικής εκτροπής Αχελώου, σημειώνοντας με έμφαση ότι «τα τελευταία χρόνια ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε “Σαχάρα”. Ζητάμε τη εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου από ένα πλεονασματικό υδατικό διαμέρισμα προς ένα άλλο ελλειμματικό. Ζήτησαν τη στήριξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς όπως είπαν «ο Αχελώος είναι ένα έργο περιβαλλοντικό, ενεργειακό, υδρευτικό και αρδευτικό. Ένα έργο άκρως ενεργειακό, μιας και θα συμβάλει στη πράσινη ενέργεια, μέσω των υδροηλεκτρικών σταθμών (Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκόφυτου) παράγοντας ενέργεια πάνω από 400 Μεγαβάτ». Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε επ’ αυτού επιπλέον πληροφόρηση από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε αναλυτικά για την πολύχρονη εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης των έργων και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Στην πολλαπλή συμμόρφωση…

Το προεδρείο του ΤΟΕΒ Πηνειού έθεσε, επίσης, το ζήτημα της επιλεξιμότητας των ΤΟΕΒ για την επιχορήγηση προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, με τον υπουργό να αντιμετωπίζει θετικά το θέμα. Επιπλέον υποστήριξαν ότι θα υπάρξει βελτίωση της είσπραξης των αρδευτικών τελών των ΟΕΒ μέσω του μηχανισμού της πολλαπλής συμμόρφωσης (δήλωση ΟΣΔΕ).

Επισήμαναν, τέλος, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγγειοβελτιωτικών έργων αλλά και την κατάργηση των ΓΟΕΒ όπου δεν είναι απαραίτητοι, όπως στη Θεσσαλία.

Στο πέρας της συνάντησης οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ προσέφεραν στον υπουργό μια γκλίτσα και παραδοσιακά προϊόντα του δήμου Τεμπών.

agrotypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο