Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τα 79 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ


Σαν σήμερα, στις 23 Φλεβάρη του 1943, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, μετά από πρόταση της ΟΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ, σε σύσκεψη οργανώσεων νεολαίας που κατέληξε στην απόφαση ίδρυσης της, .......
Διαβάστε περισσότερα »
με χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό, αντιφασιστικό, προοδευτικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό. Η ΕΠΟΝ ήταν η νεολαία του ΕΑΜ. Νους, ψυχή και καθοδηγητής της ΕΑΜικής αντίστασης του λαού μας ήταν το ηρωικό ΚΚΕ.

Η ΕΠΟΝ ηγήθηκε στην οργάνωση της νεολαίας και στον αγώνα με όλες τις μορφές ενάντια στο φασισμό, για την απελευθέρωση του λαού μας. Στην ΕΠΟΝ εντάχτηκαν πάνω από 600.000 νέοι και νέες. Με το χωνί, με τις προκηρύξεις και τον παράνομο Τύπο, με το όπλο ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, πρώτοι στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, ενάντια στα πρότυπα του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν στη νεολαία.

Χιλιάδες μέλη της ΕΠΟΝ πολέμησαν ως μαχητές του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), που ιδρύθηκε πριν 80 χρόνια, στις 16 Φλεβάρη του 1942. Ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας αποδεικνύοντας έμπρακτα τη διαχρονική δυναμική του συνθήματος «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής».

Ο ηρωισμός του ΕΛΑΣ, συνολικότερα του ΕΑΜ και των ΕΑΜικών οργανώσεων, αποδεικνύει πως η δύναμη της εργατικής - λαϊκής οργάνωσης, αυτενέργειας και πάλης για έναν καλύτερο κόσμο είναι αστείρευτη.

Μετά την απελευθέρωση και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, την περίοδο του τρίχρονου ένοπλου αγώνα του, χιλιάδες ΕΠΟΝίτες εντάχθηκαν στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946-1949), δίνοντας ξανά με τ’ όπλο στο χέρι τον αγώνα για μία νέα Ελλάδα κόντρα στην αστική τάξη της χώρας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στη συνέχεια.

Με θάρρος, τόλμη, αυταπάρνηση, λεβεντιά, κέφι και ευρηματικότητα πάλεψαν για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτή ήταν η θρυλική ΕΠΟΝ. Η δράση της ΕΠΟΝ μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη.

Μελετάμε, διδασκόμαστε την πείρα των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας. Τιμάμε την ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο