Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

“ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ”: Οι θέσεις μας για το τέλος ταφής απορριμμάτων, χρηματοδότηση για τις πληγείσες περιοχές και το πρόγραμμα "ΤΡΙΤΣΗΣ"


Τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο Αγρινίου και την αυτοδιοίκηση, το τέλος ταφής απορριμμάτων, η πορεία αποκατάστασης ζημιών στις πληγείσες περιοχές και το πρόγραμμα "ΤΡΙΤΣΗΣ", έθεσε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά.......

Για το τέλος ταφής απορριμμάτων η κ. Σταρακά ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Πήραμε ως παράταξη την πρωτοβουλία να φέρουμε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο .Είναι ένα άδικο τέλος που δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει την προχειρότητα και την αδράνεια ετών του κράτους, το οποίο όφειλε να οργανώσει έγκαιρα ένα αξιόπιστο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες υποδομές.

Το χαράτσι προστίθεται στην τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των δήμων αλλά και των πολιτών.».

Η επικεφαλής της παράταξης “ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ” πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει ομόφωνο ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να καταργήσει το άδικο τέλος ταφής απορριμμάτων.

Σχετικά με τις πληγείσες περιοχές, η Χριστίνα Σταρακά τόνισε: «Η συνολική εικόνα χαρακτηρίζεται από την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης με την χρηματοδότηση έργων που θα θωρακίσουν τις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, η αποκατάσταση των ζημιών προχωράει με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους (ύδρευση, αγροτικοί δρόμοι κλπ). Αυτή την εικόνα μετέφεραν και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων σε επικοινωνία που είχα μαζί τους", είπε μεταξύ άλλων η κ. Σταρακά.

Απευθυνόμενη στην συνέχεια της εισήγησής της στον κ. Δήμαρχο ,η Χριστίνα Σταρακά έκανε λόγο για έλλειμα διεκδίκησης και πίεσης από την δημοτική αρχή προς την κεντρική εξουσία, προκειμένου να εξασφαλιστούν πιστώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την υλοποίηση έργων. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο και η παράταξη μας δεν έχουν καμία ενημέρωση με ποιον τρόπο η δημοτική αρχή διεκδικεί την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων. Ούτε το ελάχιστο δεν γνωρίζουμε εάν έπραξε ο κ. Δήμαρχος, έστω μια επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, κάτι να υπάρχει έστω κι αν απέχει κάτι τέτοιο πολύ από το να είναι σθεναρή διεκδίκηση.

Οι «φωνές» ακούγονται μόνο σε ασφαλές ακροατήριο, στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ όπου ο κ. Δήμαρχος έγινε…καταπέλτης κατά των Υπουργών και της Κυβέρνησης λέγοντας: «Να έρθουν να δουν τις καταστροφές που γίνονται(…)που είναι χαμένοι, άφαντοι»!

Τελικά, κ. Δήμαρχε, ενάμιση μήνα μετά τις καταστροφές είναι ή όχι άφαντοι οι Υπουργοί και η Κυβέρνηση; Αν ναι, τότε οφείλετε να το καταγγείλετε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απαιτήσετε την χρηματοδότηση έργων με συγκεκριμένες προτάσεις κι εμείς θα στηρίξουμε κάθε πρόταση σας».

Τέλος, για το πρόγραμμα "ΤΡΙΤΣΗΣ", η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επικαλέστηκε όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για αναστολή του προγράμματος με τον πρόεδρο του φορέα και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, να αποφεύγει να απαντήσει και να υποστηρίζει ότι "οι εντάξεις έργων είναι πολύ μακριά από τον στόχο του 50%".

Η Χριστίνα Σταρακά ζήτησε να ενημερωθεί για το ποια έργα έχει υποβάλλει στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ ο Δήμος Αγρινίου, ποια από αυτά έχουν ενταχθεί και ποια είναι στην «ουρά αναμονής».

Κλείνοντας, απευθυνόμενη προς τον κ. Δήμαρχο είπε: "Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. όχι απλώς να υψώσετε τη φωνή αλλά και να διασφαλίσετε απτά αποτελέσματα για τα οποία οφείλετε να ενημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο