Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

«Πράσινο» φως από το ΣτΕ στους δασικούς χάρτες-Ακυρώθηκαν δύο διατάξεις


Η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της, έκρινε ότι ο πυρήνας του νέου αναθεωρημένου-συστήματος που καθορίζει τους δασικούς χάρτες όλης της χώρας είναι συνταγματικός,.....
Διαβάστε περισσότερα »
ενώ ακύρωσε δύο διατάξεις της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης που αφορούν τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες εντός δασικών εκτάσεων οι οποίες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία περιοχών εντός

Αναλυτικότερα, η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις υπ΄ αριθμ. 1364 και 1365/2021 αποφάσεις της κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν 8 μέλη) έκρινε, το ζήτημα της συνταγματικότητας του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, σχετικά με τους υπό έγκριση δασικούς χάρτες όλης της χώρας.

Κατ΄ αρχάς να διευκρινιστεί, ότι το βασικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται, όχι μόνο βάσει αεροφωτογραφιών, που απεικονίζουν διαχρονικά τη δασική βλάστηση κάθε περιοχής, αλλά και βάσει διοικητικών πράξεων, οι οποίες καθόριζαν άλλες χρήσεις για ορισμένες εκτάσεις κατά το παρελθόν, ιδίως, μάλιστα, προ του Συντάγματος του 1975.

Δηλαδή, το νέο σύστημα συνοψίζεται, στον εξής κανόνα: Δασικό είναι ό,τι καλύπτεται από δασική βλάστηση όχι μόνο σήμερα, αλλά και κατά το παρελθόν, αρκεί να μην έχει εκδοθεί διοικητική πράξη που να αλλάζει τη χρήση του, κατά βάση, πριν από το Σύνταγμα του 1975 και για όσο χρόνο συνεχίζεται η επιτραπείσα χρήση.

Συγκεκριμένα, προέβλεψε, ο εν λόγω νόμος ότι παρόμοιες εκτάσεις, οι οποίες έχουν αφιερωθεί, λόγου χάρη, στη γεωργική χρήση πριν από το Σύνταγμα του 1975, αποσυνδέονται από τη δασική νομοθεσία, εφόσον εξακολουθούν να καλλιεργούνται, όχι μόνο από τους διαδόχους όσων είχαν αποκατασταθεί, αλλά και από τους διαδόχους των τότε ιδιοκτητών.

Προέβλεψε, επίσης, ο ίδιος νόμος, ότι εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία και, άρα, δεν εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικές, οι περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμη και μετά το Σύνταγμα του 1975, μόνον, όμως, εφόσον η ίδρυσή τους έχει επιτραπεί βάσει διοικητικών πράξεων.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις περιέχει ο νόμος και για τις περιοχές που καταλαμβάνονται από εγκεκριμένα σχέδια πόλεων ή περιλαμβάνονται εντός οικισμών. Επίσης, το σύστημα επεκτείνεται και στις οικοδομικές άδειες. Και οι εκτάσεις που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή τους εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και αν εκδόθηκαν μετά το 1975 (πριν, όμως, από το ν. 4030/2011).

Σήμερα, από την Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σαρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης), κρίθηκε ότι ο πυρήνας του συστήματος αυτού είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές επιταγές και συγκεκριμένα με τα άρθρα 24 παρ. 1 και 2 και 117 παρ. 3 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η αποτύπωση των δασικών εκτάσεων στους δασικούς χάρτες πρέπει να είναι αξιόπιστη και να μην περιλαμβάνει εκτάσεις, επί των οποίων δεν είναι νομικώς δυνατή η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας και δεν επιτρέπεται να κηρυχθούν ως αναδασωτέες για να ανακτήσουν τη χαμένη δασική τους βλάστηση, διότι η βλάστηση αυτή απομακρύνθηκε για κάποιο νόμιμο λόγο.

Κατά τις αποφάσεις του ΣτΕ, η εμφάνιση τέτοιων εκτάσεων (καλλιεργουμένων ή άλλων) ως δασικών, θα προκαλούσε σύγχυση ως προς το ποιός είναι, πράγματι, ο δασικός πλούτος της χώρας, και θα εμπόδιζε τη χάραξη αποτελεσματικής δημόσιας πολιτικής για τη σωτηρία των δασών που έχουν διασωθεί και την αναγέννηση όσων έχουν παρανόμως καταστραφεί ή αποτεφρωθεί (κατασκευή δασοτεχνικών έργων, διαχειριστικές μελέτες, συντήρηση δασών, καθορισμός σχεδίου και μέσων πυροπροστασίας κ.λπ.).

Κατά την Ολομέλεια του ΣτΕ, «η εμφάνιση αυτών των εκτάσεων ως δασικών θα ναρκοθετούσε και την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες, ιστορικά, συνέβαλαν στη μεταπολεμική ανόρθωση της χώρας και στον επισιτισμό του πληθυσμού της, τα οποία είχε υπόψη του το Σύνταγμα και γι’ αυτό, άλλωστε, επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση μεταβολή του προορισμού των δασών για γεωργικές χρήσεις».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, η ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας δικαίου διασφαλίζεται από την πρόβλεψη του νομοθέτη ότι η εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία των εκτάσεων αυτών τίθεται υπό τη διαρκή αίρεση της συνέχισης της χρήσης που επέτρεψε η διοικητική πράξη (π.χ. γεωργική), αφού, αν η χρήση αυτή εγκαταλειφθεί, η έκταση υπάγεται και πάλι στη δασική νομοθεσία.

Ακυρώθηκαν δύο διατάξεις

Πέρα από αυτά, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε δύο διατάξεις της επίμαχης προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης. Πρώτον, ακύρωσε, ως αντίθετες με το Σύνταγμα, τις διατάξεις που εξαιρούσαν από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Κρίθηκε, ειδικότερα, ότι η εφαρμογή της διάταξης αυτής θα επέτρεπε την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, για πρώτη φορά σήμερα, με σκοπό την ανέγερση κτιρίων, γεγονός αντίθετο με την ήδη ισχύουσα συνταγματική προστασία των δασών. Δεύτερον, ακύρωσε την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία περιοχών εντός οικισμών, που είχαν οριοθετηθεί με απρόσφορες ρυθμίσεις ή διοικητικές εγκυκλίους και όχι σύμφωνα με την πάγια σχετική νομοθεσία

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
aftodioikisi

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Συγκεκριμένα, προέβλεψε, ο εν λόγω νόμος ότι παρόμοιες εκτάσεις, οι οποίες έχουν αφιερωθεί, λόγου χάρη, στη γεωργική χρήση πριν από το Σύνταγμα του 1975, αποσυνδέονται από τη δασική νομοθεσία, εφόσον εξακολουθούν να καλλιεργούνται, όχι μόνο από τους διαδόχους όσων είχαν αποκατασταθεί, αλλά και από τους διαδόχους των τότε ιδιοκτητών.
AYTO ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ.
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι η δασικές εκτάσεις να βγαίνουν με αεροφωτογραφιες του 45 καλά κρασιά και μας κάνει εντύπωση μετά γιατί καίγεται η μιση Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΔΙΕΡΩΤΗΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΕΙΝΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1950 ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΗ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΔΙΑ, ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ 50 ΟΚΑΔΕΣ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΑΕΦΘΑΣΕ 259 ΟΚΑΔΕΣ ΜΕΣΟ ΟΡΟ . ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΑΦΗΝΑΝ ΤΟΥΣ ΦΡΥΓΑΝΟΤΟΠΟΥΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΦΓΥΓΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΡΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ. ΑΡΧΙΣΑΝ ΕΚΧΕΡΩΣΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΑΣΦΑΚΟΤΟΠΙΑ ΦΡΥΓΑΝΟΤΟ ΠΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ ΒΑΜΠΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑ. ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΡΑΜΕ . ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑ ΚΑΙ ΑΔ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΑΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΑΛΙΕΡΓΗΣΙΜΑ.Η ΦΤΩΧΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΞΕΝΙΤΕΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΤΑ ΓΥΡΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΗΣΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΡΑΒΑΤΕ ΣΕ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ ΔΑΣΟΠΟΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΑ ΧΩΡΑ ΦΙΑ ΣΑΣ . ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΑ .

Ανώνυμος είπε...

Ναι,αφού τρέχαμε για το κτηματολόγιο και το πληρώσαμε τώρα , έρχονται με τους Δασικούς χάρτες να τα πάρουν όλα Ελλαδάρα μαςςςςς😉😉😉😉😉

Ανώνυμος είπε...

Αυτοι σιγουαρα θα ξερουν να σας πουνε.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μη ψάχνεις λογική στο ελληνικό δημόσιο.